Jouni Linkola

Jouni Linkola - Puhuja

Design häkkeri

Jouni Linkola on digitalisaation moniottelija. 30 vuotinen kokemus muotoilijana, yrittäjänä, tutkijana, konsulttina ja johtajana antaa hänelle perspektiiviä arvioida digitalisaatiota, innovaatiota ja organisaatioiden kehittämistä erilaisista näkökulmista. Viimeiset vuodet Jouni on käyttänyt teleoperaattori Elisan muotoiluorganisaation kehittämiseen ja johtamiseen.

Jouni Linkola siirtyy sujuvasti arjen tarpeista liiketoiminnan kehittämiseen ja vastuun ottamisesta kestävän kehityksen mahdollisuuteen. Jouni kytkee puheensa ajankohtaisiin teemoihin ja lisää mausteeksi esimerkkejä omasta elämästään kolmen lapsen isänä, erämaavaeltajana, Atlantin ylittäjänä ja yhteisöasujana. Jouni on innostava ja inspiroiva puhuja joka osallistaa ja haastaa mielellään myös yleisön keskustelemaan.

Jouni on opiskellut muotoilun lisäksi filosofiaa ja kulttuuritutkimusta, yhdistäen niitä toisiinsa yrittäjän asenteella. Jouni on ollut rakentamassa digitalisaatiota mm. sellutehtaissa, pankeissa ja julkishallinnossa – aina alhaalta ylöspäin – tutustumalla sekä asiakkaan että työntekijöiden arkeen ja nostamalla sieltä esiin kehittämisen esteet ja mahdollisuudet. Jouni on tutkinut yhteisöjä uusien luovien käytäntöjen innovaattoreina sekä kuluttamista ja arjessa syntyvää My-Dataa ja sen mahdollisuuksia. Jounille muotoilu – Design Thinking – on työkalupakki minkä tahansa maailman ongelman selkeyttämiseen.

Keskeinen asema design ajattelussa on nopeilla kokeiluilla. Viimeiset vuodet Jouni on toiminut työssään kokeilukulttuurin edistäjänä ja kiertänyt yrityksissä ja tilaisuuksissa kertomassa kokemuksistaan. Jouni kysyy, mikä on pahinta mitä voi sattua, jos annetaan työntekijöille mahdollisuus kokeilla, epäonnistua ja oppia? Jouni kertoo konkreettisilla esimerkeillä, miten nopeat kokeilut kiihdyttävät oppimista ja säästävät resursseja. Samoin kangistuneeseen ja siiloutuneeseen organisaatioon saadaan eloa häkkeröimällä sitä autonomisilla, itseohjautuvilla kokeilutiimeillä. Tulokseksi syntyy paitsi mitattavaa asiakasarvoa ja parempaa liiketoimintaa, myös oppimisen iloa. ”Siis ketä nää tyypit on? Saaks noin tehdä? Päästäänkö me mukaan?”

Osaajat ovat yrityksen tärkein voimavara, mutta miten houkutella ja sitouttaa lahjakkuuksia yhä kovemmin kilpaillulla markkinalla? Jounin intohimo on rakentaa jakamiseen ja oppimiseen perustuvaa osaajayhteisöä. Jouni kertoo konkreettisia esimerkkejä siitä, miten hän muuttaa ongelmat haasteiksi ja kytkee niihin osaajien luovan potentiaalin. Jouni haluaa saada tiimit unelmoimaan ja näkemään vaivaa unelmien saavuttamiseksi. Näin syntyvät maailmanluokan saavutukset!
Jouni kertoo mielellään, miten on ulottanut saman asenteen myös toimittajaverkon hallintaan. Tästä kertoo kommentti Suomen johtavalta konsulttitalolta: “Jouni, kun meillä on sellainen ongelma, että kaikki meidän konsultit haluaa sulle töihin.”

Jouni on aina ollut halukas jakamaan avoimesti omat ja tiiminsä kokemukset, tuomaan yhteen toimijoita ja tekemään yhteistyötä yli toimialarajojen. Jounin designtiimi tuotti kumppaniverkostonsa kanssa v. 2018 DesignSystems -konferenssin jakaakseen muille osaamistaan ja tuodakseen Suomeen maailman parhaimmat yritykset kertomaan omista kokemuksistaan. Vuonna 2019 sama tiimi järjesti Suomen isoimman ja kansainvälisimmän digimuotoilutapahtuman, Joint Futures konferenssin, jonka esitykset löytyvät Yle Areenasta.

Teemat: Empower your team - Reach World class achievements / Speed learning and innovation through experimentation / Miten tulla houkuttelevaksi työnantajaksi?

Jouni Linkola

Lähetä kysely:

Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Aihealueet:

Asenne & Muutos | Digitalisaatio & Teknologia | Johtaminen | Kasvu & Kehittäminen | Luovuus & Innovaatio | Oppiminen | Ympäristö & Vastuullisuus