Mikko Hyppönen Banneri

Mikko Hyppönen - Puhuja

Tietoturvaguru

Kansainvälinen turvallisuusasiantuntija, tutkija ja kirjailija Mikko Hyppönen tarjoaa hätkähdyttävän oivaltavaa keskustelua parhaista – ja pahimmista – asioista, joita internet on tuonut ovellemme. Hyppönen on kansainvälinen tietoturvan ja verkkoyksityisyyden asiantuntija, joka  on tutkinut tietoverkkorikollisuutta yli 30 vuoden ajan. Hyppönen toimii EUROPOLin neuvonantajana ja on luennoinut Oxfordin, Stanfordin ja Cambridgen yliopistoissa. Hyppönen toimii myös Internet Archive -haittaohjelmamuseon kuraattorina ja on lisäksi MySpeaker of the Year 2023 -tunnustuspalkinnon voittaja Turvallisuus ja luottamus -kategoriassa.

Mikko Hyppönen työskentelee WithSecuren tutkimusjohtajana ja F-Securen johtavana tutkimusneuvojana. Uusimmassa kirjassaan ”Internet” hän tutkii internetin tulevaisuutta koskevia mahdollisuuksia ja mitkä ovat verkkoelämämme suurimmat riskit. ”Internet” on juuri julkaistu myös maailmanlaajuisesti nimellä ”If It’s Smart, It’s Vulnerable” ja muun muassa Financial Times on tehnyt siitä mittavan positiivisen arvostelun.

Suosittuja aiheita:

Verkkorikollisuuden torjunta

Olemme eläneet elämämme keskellä vallankumousta: Internet-vallankumousta. Elämämme aikana kaikki tietokoneet alkoivat puhua toisilleen Internetin kautta. Teknologia ympärillämme muuttuu nopeammin kuin koskaan. Olemme jo tulleet riippuvaisiksi digitaalisista laitteistamme, ja tämä on vasta alkua. Kun yhdistetyt laitteet avaavat uusia mahdollisuuksia mielikuvitukselle, ne avaavat uusia mahdollisuuksia myös verkkorikollisille. Missä olemme tänään? Minne olemme menossa? Ja kuinka aiomme koskaan turvata kymmenen miljardia uutta laitetta, jotka tulevat verkkoon seuraavan vuosikymmenen aikana?

Hakkerointi, hakkerit ja verkkorikolliset

Tietoturva on käynyt läpi useita eri aikakausia. Hyökkäykset muuttuvat muutaman vuoden välein. Suurimmat näkemämme muutokset eivät kuitenkaan ole olleet teknisiä; ne ovat olleet sosiaalisia. Kyse on hyökkääjistä ja heidän motiiveistaan. Selviytyäkseen yritysten on ymmärrettävä ketkä heitä uhkaavat. Mitä rikolliset hyökkääjät tekevät tänään? Entä haktivistit? Ja miksi näemme yhä enemmän hallitusten kirjoittamia haittaohjelmia? Onko terroristiryhmillä verkkohyökkäyskykyjä? Ja mitä voit tehdä suojataksesi järjestelmäsi?

Rahan, pankkitoiminnan ja rahoituksen tulevaisuus

Data on rahaa. Rahoitusmaailma muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan digitaalisen vallankumouksen vuoksi. Kryptovaluutat ja lohkoketjut tuovat meille etuja, mutta myös valtavia ongelmia rahanpesun, verkkorikollisuuden ja rehottavan energiankäytön muodossa. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Minne olemme menossa?

Kybersota

Teknologia muokkaa konfliktejamme ja kriisejämme. Tekniikka muokkaa käymämme sodat. Kyberistä on tullut viides verkkoalue, jolla taistelemme sotamme: maasota, merisota, ilmasota, avaruussota – ja nyt myös kyberavaruussota. Nykyään kaikki maat rakentavat kyberpuolustusta, mutta myös hyökkäävää kyberteknologiaa. Olemme seuraavan kilpavarustelun alussa.

Internetin tulevaisuus

Yhteiskuntamme toimivat tietokoneilla ja ohjelmistoilla. Miten japanilainen voimalaitos luottaa Saksasta ostettuihin logiikkaohjaimiin, Taiwanista ostettuihin reitittimiin, Yhdysvalloista ostettuihin työasemiin ja Suomesta ostettuihin turvajärjestelmiin? Kaikki tiivistyy luottamukseen. Luottamus; se on monimutkainen käsite internetin aikakaudella. Ilman luottamusta meillä ei ole turvallisuutta. Ja ilman turvallisuutta meillä ei ole mitään.

Aikamme paras ja huonoin innovaatio

Tekniikka muokkaa maailmaa. Mitä menestyvämmäksi uusi tekniikka tulee, sitä riippuvaisemmaksi tulemme siitä. Näin on aina tapahtunut ja tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa. Internet on monella tapaa elämämme paras ja huonoin innovaatio. Meille kaikille annettiin ilmainen ja avoin internet, mutta minkälaisen internetin jätämme taaksemme? Valvonta ja rikollisuus uhkaavat maailmanlaajuisia verkostojamme. Miten päädyimme tänne? Ja minne mennään seuraavaksi?

Tekoäly ja verkkoturvallisuus

Koneoppiminen ja tekoäly muuttavat maailmaa. Ne voivat olla valtavia katalysaattoreita hyvälle, mutta myös pahalle. Tietoturvayritykset ovat käyttäneet koneoppimista tietoturvajärjestelmissä vuosia, mutta todellinen kysymys kuuluu: milloin hyökkääjät alkavat käyttää tätä tekniikkaa haittaohjelmien kirjoittamiseen tai tietomurtojen tekemiseen? Onko tulossa uusi kilpavarustelu, jossa hyvä tekoäly jahtaa huonoa tekoälyä?

Mikko Hyppönen mediassa:

Hyvä ja paha internet. [HS Visio 10/2021.]

Teemat: Kybersota Ukrainassa | Verkon Tila | Asevarustelu Verkossa | Verkon Seuraava Vallankumous | Tietoturva Tänään

Mikko Hyppönen

Lähetä kysely:

Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Aihealueet:

Digitalisaatio & Teknologia | Yhteiskunta & Tulevaisuus