Minna Koskelo

Minna Koskelo - Puhuja

Tulevaisuusmuotoilija

Tulevaisuuden pohtimisen ei tulisi lannistaa, vaan kannustaa muotoilemaan toisenlaisia ja parempia tulevaisuuksia. Tulevaisuutta ei tarvitse vastaanottaa. Tulevaisuutta voi pyrkiä aktiivisesti muotoilemaan kohti toivottua suuntaa. Tulevaisuusmuotoilun työkalut ovat tässä apuna. Tulevaisuutta muotoillaan tänään.

 

Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilun edelläkävijä Suomessa. Hän yhdistää ajattelussaan raikkaalla tavalla ennakointiajattelua, palvelumuotoilua ja ihmistieteitä rikastaen käsitystämme siitä, mitä voisi olla ja mitä voisimme tulevaisuuksien eteen tehdä. Koskelon missio on saada tulevaisuusajattelu osaksi organisaatioiden ja ihmisten päätöksentekoa. Koskelo on myös jäsen arvostetussa Association for Professional futurists -yhdistyksessä.

Koskelo työskentelee täysipäiväisesti tulevaisuusmuotoilijana perustamassaan tulevaisuusmuotoilun yrityksessä 11Helsinki Oy. Viimeisten lähes 20 vuoden aikana Koskelo on työskennellyt yli 70 organisaation ja lähes 40 toimialan parissa. Asiakkaat ovat sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Koskelo on myös perustaja ja vetäjä ennakointia edistävässä Futures Finland ry:ssä sekä perustaja ja ydintiimin jäsen Tulevaisuuspäivä ry:ssä. Tulevaisuuspäivä palkittiin vuoden 2019 ennakointitekona. Tunnustuksen myönsivät Valtioneuvoston kanslia, Työ- ja elinkeinoministeriö, Opetushallitus ja Uudenmaan Liitto.

Koskelo toimii luottamustehtävissä vakituisena asiantuntijana Itla Säätiön lapsi- ja perhepolitiikan ennakointiverkostossa sekä neuvonantajana Lasten ja nuorten säätiössä. Koskelon kirja Tehtävänä tulevaisuus – tulevaisuusmuotoilu päätöksenteossa julkaistiin joulukuussa 2021. Kirja esittelee keinoja, miten jokainen voi kasvattaa kykyään tulevaisuustietoisuudessa ja aktiivisessa tulevaisuuden tekemisessä. Tästä hetkestä käsin on mahdollista rakentaa toisenlaista tulevaisuutta. Sillä tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään.

”Minna Koskelo antoi esityksessään hyvät eväät tulevaisuusajatteluun. Koskelon tapa puhua tulevaisuudesta oli samalla kertaa sekä lohdullinen että innostava. Ihan helpolla hän ei kuulijaa päästä, vaan haastaa tämän ensin pohtimaan oman ajattelunsa rajoja ja sen jälkeen venyttämään niitä. Minulla esitys aloitti prosessin, jossa tulen tietoisemmaksi omista rajoitteistani ja opin kyseenalaistamaan minulle tarjottavia rajoitteita (esim. on-kokeiltu-ei-onnistunut-10-vuotta-sittenkään-puhe) ja pohtimaan keinoja miten siltikin voisi kokeilla jotain. Aivan loistava esitys, josta sai paljon pohdittavaa ja konkreettisia työkaluja.”

Koskelon puheenvuoroilta voi odottaa inspiraatiota toivotun tulevaisuuden muotoiluun ja oivalluksia omasta ajattelusta
– miten ennakoida tulevaa
– mikä estää ihmisiä kuvittelemasta toisenlaisia tulevaisuuksia
– miksi näemme mahdollisuuksia enemmän uhkia / miten nähdä uhkia enemmän tulevaisuuden mahdollisuuksia
– miten mielen saa avattua vaihtoehtoisille tulevaisuuksille
– miten VUCA huomioidaan tulevaisuusmuotoilussa
– miten meistä jokainen muotoilee tulevaisuutta joka päivä
– miten tulemalla tulevaisuustietoiseksi voi tehdä tulevaisuuskestävämpiä päätöksiä
– miten kutsua asiakkaat mukaan tulevaisuusmuotoiluun
– miten johdetaan tulevaisuudella menneisyyden sijaan
– mitä muutoksia ainakin tulee seurata
– miten välttyä tulevaisuuden yllätyksiltä

 

Teemat: Tehtävänä tulevaisuus | Tulevaisuus tehdään | Tulevaisuusmuotoilu päätöksenteossa | Tulevaisuustiedosta toimintaan | Johda tulevaisuudella

Minna Koskelo_Profiilikuva

Lähetä kysely:

Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Aihealueet:

Asenne & Muutos | Johtaminen | Kasvu & Kehittäminen | Luovuus & Innovaatio | Yhteiskunta & Tulevaisuus