Ammattipuhujan työ

Ammattipuhujan työ

”Puhe liikuttaa parhaimmillaan sekä ajatuksia, tunteita että toimintaa. Puhe voi auttaa ratkaisemaan ja rakentamaan rikkomisen sijaan.”

Keskustelimme intohimoisen ihmismielen tutkailija Helena Åhmanin kanssa ammattipuhujan työstä. Helena haluaa saada ihmiset ymmärtämään ihmismielestä enemmän ja sitä kautta auttaa selviämään painetilanteissa – johtamisessa, itsensä johtamisessa, neuvotteluissa, esiintymisessä -paremmin, ja oppia samalla itse lisää.

Åhman on palkittu työstään puhujana. Menestyksen takana on hänen mahtava kyky yhdistää tarinoita, tiedettä ja käytännön arkea. Tarinoissa nimittäin saattaa seikkailla panttivankineuvottelijoita, tutkijoita tai elokuvahahmoja, mutta niissä on aina vankka tieteellinen tausta ja osaaminen. Menestyksekkään puhujatyön lisäksi hän on ansioitunut kirjailijana. Niin puhujana kuin kirjailijana taitavan tarinankertomisen kyvyistä on hyötyä.

”Puhe on aina tarina. On kovaa työtä löytää kullekin porukalle se tarina, josta juuri heille on apua. Tänään ei merkitse se, onnistuitko eilen. Puhe on tässä ja nyt. Se, että porukka tulee kuuntelemaan, on heiltä investointi. Minun tehtäväni on huolehtia, että se myös tuottaa.”

Hänen viimeisin kirjansa on Tilannetaju-päätä paremmin (FT Harri Gustafsbergin kanssa). Kirja on yksi kuudesta ehdokkaasta Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon finaalissa. Helenan kirja Mielen johtaminen organisaatiossa sai Ekonomiliiton kirjallisuuspalkinnon Suomen parhaana bisneskirjana vuonna 2012. Ja seuraava kirja (2019) kertoo keinoja konfliktinratkaisuun ja kriittisiin keskusteluihin. Kaikki nämä ovat suosittuja luentojen ja valmennusten teemoja.

Suomalaisella osaamisella pärjää loistavasti

”Tässä työssä saa tavata huikeita ihmisiä! Parhaita hetkiä puhujana ovat ne, kun joku tulee vaikka vuoden kuluttua kertomaan, että puheen aikana syntynyt idea on auttanut arjessa”, kertoo Helena. Hän on kulkenut paljon maailmalla ja tehnyt aina saman havainnon: suomalaisella osaamisella pärjää loistavasti.

Helena tuo itse jatkuvasti uutta tietoa maailmalta, ja päivittää osaamistaan mm. Harvardin yliopiston koulutuksissa. Hän on myös luennoinut lukuisissa kansainvälisissä organisaatioissa ja mm. New York Universityssä.

Aina on jotain missä voi kehittyä

”Haluan vielä kehittää meidän puhujien rohkeutta. Jatkuva oma uudistuminen on hyvän puhumisen ydin – miten sitä muuten voi olla uskottava?”

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!