juontajat blogi banneri

Ammattitaitoisella juontajalla on keskeinen rooli onnistuneessa tapahtumassa

Onnistuneessa tapahtumassa keskeisessä roolissa on tilaisuuden kokonaispaletin yhteensovittava ammattijuontaja. Juontaja herättää ja pitää yllä osallistujan mielenkiinnon, luo tapahtumaan halutun tunnelman, saa puhujista kaiken irti ja osallistaa yleisöä niin diginä kuin livenä. Juontajan ja moderaattorin merkitys sekä live- että digitapahtumissa on korostunut. Onnistunut tapahtuma tarvitsee poikkeuksetta ammattitaitoisen juontajan, joka taitaa monikameratyöskentelyn, pystyy osallistumaan tapahtuman käsikirjoittamiseen ja saa tilaisuuden aikana luotua yleisölle kaivattua tunnelmaa.

 

MySpeaker of the Year 2022 Juontaja ja moderaattori -kategorian tunnustuspalkinnon voittanut Baba Lybeck kommentoi hyvän juontajan ominaisuuksia seuraavasti: ”Hyvä juontaja on mielestäni aidosti läsnä tapahtumassa. Vaikka tarkka ja hyvin suunniteltu käsikirjoitus on tärkeässä roolissa, juontajan on pystyttävä havaitsemaan koko ajan tilaisuutta ja sen luonnetta. Ne hienot hetket ja tunnelma, joita mieleenpainuvissa tapahtumissa koetaan, eivät synny käsikirjoituksella ja näille hetkille pitää osata antaa tilaa. Tällaisten hetkien kuuluu loistaa ja juontajan tehtävänä on antaa niille vaadittava tila.” Pääset lukemaan Baban haastattelun täältä!

 

MySpeakerin upeaan juontajajoukkoon pääset tutustumaan täältä.

 

Olemme haastatelleet tätä artikkelia varten muutamaa juontajaa heidän kokemuksistaan juontajina ja moderaattoreina.

 

Jenni Kivessilta

Jenni Kivessilta

 

Millä kielillä juonnat? Liittyykö niihin jotain kivaa tarinaa?

”Superkykyni ja -taitoni on Puhua koiraa! Käsikirjoitan ja juonnan Puhutaan koiraa -podcastia ja olen siksi perehtynyt varsin perusteellisesti koirien eleisiin, ilmeisiin ja ilmaisumaailmaan. Ja olen ollut onnekas, sillä olen päässyt käyttämään tätä erityistaitoani myös juontokeikoilla ja studiossa, jossa koirat juoksentelivat talk shown superstaroina. Rakastan ihmisiä, mutta rakastan vähintäänkin yhtä paljon koiria. Eläimet tapahtumassa ja studiolähetyksessä saattavat aluksi kuulostaa siltä, että koossa on katastrofin ainekset, mutta en ole kertaakaan, en kerran kertaakaan, ollut tapahtumassa tai lähetyksessä joka olisi mennyt mönkään koirien vuoksi. Päinvastoin, eläimet luovat tapahtumaan mukavan rennon tunnelman ja poistavat juuri sopivassa määrin osallistujien jännitystä. Ja aina on myös mahdollista saada jokin superyllätys tilaisuuteen, koirat kun eivät aina pysy käsikirjoituksessa.

 

Millainen tapahtuma ja sen tunnelma on eniten sinun mieleen? 

”Koen että jokainen tapahtuma on mahdollisuus mahtavaan kokemukseen. Jokaisessa tapahtumassa, olipa sen teema, puhujat tai lokaatio mitkä tahansa, on yhtäläiset ainekset upeaan tilaisuuteen. En osaa määritellä minkälainen olisi minunlaiseni tapahtuma, koen että tuon juontajana mukanani tilaisuuteen omanlaiseni tuulahduksen ja tunnelman, eli iloa, energisyyttä, tarkkuutta ja perehtyneisyyttä. Olen erittäin sosiaalinen ja innostun uusista asioista, siksi jokainen toimeksianto ja tapahtuma on minulle myös uusi mahdollisuus oppia jotain uutta niin kohtaamisten ja uusien ihmisten kuin tapahtumien erilaisista teemojen kautta. Rakastan ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita, siksi olen varmasti omimmillani erilaisissa tapahtumissa ihmisten keskellä. ”

 

Kuinka kauan olet tehnyt juontotöitä?

”Olen tehnyt töitä media-alalla yli 20 vuotta. Tuosta ajasta valtaosan olen työskennellyt radiossa ja telkkarissa juontajana, uutisankkurina, tuottajana ja käsikirjoittajana. Siksi erilaisten tapahtumien juonnot, yritysten talk showt ja tilaisuudet ovat luonteva jatkumo, pääsen käyttämään laajaa kokemustani media-alalta ja hyödyntämään ammattitaitoani. ”

 

Onko sinulla jokin erityisvahvuus tai oma juttu, josta sinut tunnetaan. Jokin asia, jota hyödynnät ja tarpeellisin paikoin käytät tapahtumien tunnelman luomisessa?

”Olen poikkeuksetta hyvällä tuulella ja positiivisella energialla. Siksi myös toivon, että tuon tullessani studioon ja tapahtumapaikalle herkästi tarttuvan hyvän tekemisen meiningin sekä iloisen ja onnistuvan asenteen. Teen myös esiintymiskoulutuksia ja minut voi nähdä ennen tapahtumaa hyppimässä, varjonyrkkeilemässä tai muuten vain heilumassa ja availemassa ääntä yksin tai yhdessä muiden tapahtuman puhujien ja osallistujien kanssa.”

 

André Noël Chaker

retorikas-retriitti-Andre-noel-chaker

 

Millä kielillä juonnat? Liittyykö niihin jotain kivaa tarinaa?

”Juonnan sujuvasti usealla kielellä. Quebecin Ranska on äidinkieleni, mutta tulen hyvin sivistyneestä ja tieteellisestä perheestä, joten minun oli tärkeä opetella myös ”kunnon” ranskaa ilman vahvaa aksenttia. Tämän lisäksi jouduin nuorena opettelemaan moitteettoman englanninkielen kantapään kautta. Muutimme vanhempieni kanssa länsi Montrealiin, jossa olin aivan täysin ulkopuolinen ummikko. Sopeutuakseni joukkoon, minun oli opeteltava englantia ja päätin sisukkaasti tehdä sen niin hyvin, että kukaan ei kuule aksentistani, että olen ranskankielinen. Tähän aikaan Montrealin kaduilla oli paljon levottomuutta, joten joukkoon sopeutuminen oli lähes elintärkeää. Puhuin lapsuudessani myös italiaa isoäitini kanssa, joka vaati tätä. Italia on tällä hetkellä ruosteessa, mutta enköhän silläkin jotain voi puhua juontojen yhteydessä.

Näiden lisäksi puhun suomea. Tämä oli vaikein kieli opetella, mutta olin motivoitunut tekemään sen, sillä muuten nykyinen vaimoni ei ihanan savolaiseen tyyliinsä olisi suostunut kosintaani. Kysyessäni häneltä: ”Would you marry me?”, hän vastasi: ”Yes, but..”. Hyvänen aika, kuka vastaa ”yes, but..”? Hyväksyin kuitenkin tämän ehdon ja kotikielestämme tuli suomi. Näin puhun suomea nykyään. Tämän seurauksena olen onnistunut pääsemään jopa suomalaisten yritysten johtoryhmiin, kirjoittanut ensimmäisen kirjan suomeksi vuonna 2012 ja minut on äänestetty vuoden puhujaksi Suomessa ja suomeksi.”

 

Millainen tapahtuma ja sen tunnelma on eniten sinun mieleen? 

”Jokainen tapahtuma on jollain kulmalla ollut mieluinen ja jäänyt mieleen. Jos haluaa olla onnellinen tässä busineksessä, täytyy löytää oma kulma kaikkiin tilaisuuksiin ja kaikkeen mitä tekee. Vaativimmat keikat ovat parhaat, sillä ne pakottavat oppimaan ja kehittymään. Nyt tilanne on se, että olen juontanut yli 500 tilaisuutta, mukaan lukien 5 Nordic Business Forumia. Olen oppinut kaikista juonnoistani niin paljon, että olen näin hemmetin fiksu kaikkien niiden takia. On erittäin opettavaista valmistautua ja juontaa aina uusia tapahtumia ja tilaisuuksia. Niihin täytyy valmistautua antaumuksella, mikä vaatii hirveästi pohjatyötä ja käsikirjoitusta.

Olen juontojen lisäksi pitänyt myös paljon keynote-puheenvuoroja, joissa olen puhunut muun muassa kirjoistani. Puhun niistä edelleen, minkä kautta kerätty menestys ja kokemus auttaa moderointiin ja juontoihin. Jostain syystä Suomessa juontajia ja puhujia pidetään eri arvossa, mutta tulen itse kulttuurista, jossa juontajat ovat tilaisuuden ankkuri. He ovat minulle idoleita. Kokemusteni ansiosta sekä puhujana, että juontajan olen saanut harvinaisen kunnian tulla valituksi niin vuoden puhujaksi kuin vuoden moderaattoriksikin.”

 

Kuinka kauan olet tehnyt juontotöitä?

”Koko urani. Olen juontanut ammatikseni Suomessa noin 15 vuotta, mutta olen juontanut jo 90-luvulla. Tällöin juonsin esimerkiksi USA:n Olympialaisissa erilaisia tapahtumia.”

 

Onko sinulla jokin erityisvahvuus tai oma juttu, josta sinut tunnetaan. Jokin asia, jota hyödynnät ja tarpeellisin paikoin käytät tapahtumien tunnelman luomisessa?

”Energia, energia, energia! Olen varmasti yksi Suomen energisimmistä juontajista. Ihmiset saavat minusta sen fiiliksen, että tämä tapahtuma on ”super exciting!” Koen, että yleisö on aina innoissaan siitä, että he  saavat tuntea – he saavat itkeä, nauraa, jopa laulaa. Energia on mulle lahja ja se on ollut osa minua jo nuoresta asti. Minulla on omantyylinen huumori ja se puree juuri business tapahtumiin. Omaan harvinaisen combon koulutusta ja tiedettä, mutta myös viihdettä ja musiikkia.”

 

Ida-Liina Huurtela

Ida-Liina Huurtela

 

Millä kielillä juonnat? Liittyykö niihin jotain kivaa tarinaa?

”Juonnan vakituisesti suomeksi ja englanniksi. Englanti onnistuu luontevasti, sillä olen muun muassa nuoruudessani asunut vähän aikaa Australiassa. Tarvittaessa vedän myös osan tapahtumasta ruotsiksi. Ruotsi ei ole äidinkieleni, mutta olen kotoisin Pohjanmaalta ruotsinkieliseltä alueelta.”

 

Millainen tapahtuma ja sen tunnelma on eniten sinun mieleen? 

”Tykkään eniten tapahtumista, joissa on ihmisiä läsnä. Mielestäni on ihanaa tehdä kaikenlaisia tapahtumia aina isoista virkistyspäivistä pienen porukan livestreameihin. Hyvin suunniteltu tapahtuma on aina mieluinen ja nautinkin siitä, että pääsen itse osallistumaan myös tapahtuman suunnitteluvaiheeseen. Aina tapahtumissa sattuu kuitenkin jotain, mitä kukaan ei osaa odottaa ja koen olevani parhaimmillani silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu. Olen hyvä reagoimaan näissä tilanteissa sekä aistimaan ja luomaan tunnelmaa. Minusta kaikissa tapahtumissa tunnelma on tilaisuuden keskiössä. On siistiä päästä rennossa ja kivassa ilmapiirissä toteuttamaan niin firmojen pikkujouluja kuin paneelikeskusteluitakin ja käsittelemään kaikenlaisia tärkeitä asioita. Tunnelma on minusta kaikkien tapahtumien suola.”

 

Kuinka kauan olet tehnyt juontotöitä?

”Olen palannut juontohommien ääreen viimeisen 5 vuoden aikana vakituisemmin. Oikeastaan olen kuitenkin aloittanut juontamisen jo 15 vuotiaana oman kotipaikkakunnan pienissä tapahtumissa. Juonsin silloin paljon tapahtumia, mikä luo vahvaa pohjaa nykyiselle juontamiselle. Juontaminen on ihana ja mielenkiintoinen lisä, TV-toimittajan työhön, jota olen tehnyt jo yli 10 vuotta.”

 

Onko sinulla jokin erityisvahvuus tai oma juttu, josta sinut tunnetaan. Jokin asia, jota hyödynnät ja tarpeellisin paikoin käytät tapahtumien tunnelman luomisessa?

”Minut tunnetaan hyvästä heittäytymiskyvystäni, vaikka en mikään taukojumpanvetäjä olekaan. Koen intohimoa työtäni ja tunnelman luomista kohtaan, mikä välittyy kunnianhimoisella tekemisellä. Vahvuuteni on kuunteleminen, tilaisuuden tunnelman aistiminen ja siihen reagoiminen, sekä hetkessä oleminen. Jotta ylipäätään lähden juontamaan tilaisuutta, haluan olla aidon kiinnostunut tapahtumasta ja sen sisällöstä, tällöin tekeminen on vilpitöntä.

Mielestäni hyvä juontaja on sellainen, jonka täytyy jäädä mieleen. Kuitenkin, jos tapahtumasta jää mieleen vain juontaja, hän ei ole oikein onnistunut tehtävässään. Juontajan tavoite tapahtumissa on minusta se, että tehdään yhdessä asiakkaan kanssa paras mahdollinen lopputulos, josta yleisölle jää mieleen sisällön lisäksi tunnelma.”

 

Anssi Heikkilä

Anssi Heikkilä banneri

 

Millä kielillä juonnat? Liittyykö niihin jotain kivaa tarinaa?

”Lähtökohtaisesti juonnan suomeksi. En ole vielä juontanut englanniksi, mutta uskon, että se onnistuu varsin luontevasti. Olen lapsesta asti ollut paljon kansainvälisessä ympäristössä ja opettajat ovat monesti olleet muun kuin suomenkielisiä, niin olen tottunut perus kanssakäymiseen englanniksi.”

 

Millainen tapahtuma ja sen tunnelma on eniten sinun mieleen? 

”Kaikista mieluisimpia tapahtumia minulle ovat hyvän mielen bailutapahtumat. Tykkään, että tilaisuuksissa on rento ja energinen fiilis. Sellaiset ovat minulle juontajana unelmatapahtumia.”

 

Kuinka kauan olet tehnyt juontotöitä?

”Olen ihan viimeaikoina kunnolla aloittanut juontamisen aktiivisesti. Aikasemmin olen toki juontanut tanssikilpailuja ja omia klubitapahtumiamme, missä olen ollut koko tapahtuman seremoniamestarina. Viimeisen puolen vuoden aikana olen tehnyt juontoja työkseni enemmän aktiivisesti muun työ ohella. Juontohommien lisäksi olen kuitenkin esiintynyt lähes koko elämäni, noin 7 vuotiaasta asti. Työhöni on aina liittynyt puhe – olen siis höpöttänyt koko elämäni.”

 

Onko sinulla jokin erityisvahvuus tai oma juttu, josta sinut tunnetaan. Jokin asia, jota hyödynnät ja tarpeellisin paikoin käytät tapahtumien tunnelman luomisessa?

”Suurin osa tuntee minut tanssin kautta ja varmasti tällä hetkellä etenkin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Esiintyminen ja tanssi näkyvät varmasti yhtenä vahvuuksistani myös juonnoissa. Toivon, että rempseä, rento ja avoin asenne, jolla olen liikenteessä muutenkin näkyvät myös juonnoissani. Haluan, että juontamissani tapahtumissa on hyvä ja energinen fiilis. Osaan luoda fiilistä tapahtumaan kuin tapahtumaan ja tanssituksetkin onnistuvat tarvittaessa. Olen ollut vetämässä esimerkiksi 10-15min aktivointeja puheenvuorojen välissä ja koen, että se on helppo tapa lisätä tilaisuuksiin yhteistekemistä ja nostattaa yleisfiilistä.”

 

 

Nuppu Stenros

Nuppu Stenroos

 

Millä kielillä juonnat? Liittyykö niihin jotain kivaa tarinaa?
”Juontohommat luonnistuvat myös englanniksi. Musiikkitaustani harjaannuttaman ”kielikorvan” ansiosta englannin lausuminen on minulle aika luontevaa, enkä kuulosta ihan niin suomalaiselta kuin, mitä olen. 🙂 Olen reissannut paljon ulkomailla ja tehnyt jonkun keikan töitäkin esim. Nykissä, mutten varsinaisesti ole asunut muualla 5kk kauempaa.”

 

Millainen tapahtuma ja sen tunnelma on eniten sinun mieleen? 
”Tämä on kyllä vaikea kysymys. Olen tehnyt juontoja Mehiläiselle, Tiedekulmalle, Relexille, Nordealle ja Digi- ja väestötietovirastolle. Ei ole helppoa myydä tällaista tekijää, joka periaatteessa sopii niin moneen, eli toisin sanoen ei mihinkään. Asiakkaan olisi helpompi ostaa, jos minulla ois selkeämpi brändi, mutta olen vilpittömästi kotonani tosi monessa. Vaikka aihe vaihtuu,  ihmisten käytös esiintymistilanteessa lavalla pysyy aika samana. Koen, että juontajana tehtäväni on yrittää palvella sitä tilannetta ja havainnoida sitä, miten kukakin pystyisi antamaan siinä hetkessä parastaan.

Parasta keikoissa on ehdottomasti se, että aina oppii jotain ihan uutta. On duunini suola saada sukeltaa päiväksi johonkin substanssiin, josta viikko sitten en vielä tiennyt juurikaan. Olen oppinut palkanmaksusta, äänen vaikutuksesta markkinointiin, logistiikasta, toimitusketjuista, prosessista, johon joudumme, kun läheinen kuolee jne. Kaikki tämä on niin parasta duunia tällaiselle ihmiselle, joka on loputtoman utelias.”

 

Kuinka kauan olet tehnyt juontotöitä?
”Olen pitkän linjan media-ammattilainen, laaja-alainen, silti rento ja lähestyttävä. Olen ollut TV:n parissa eniten ja siellä monissa rooleissa – juontajana, toimittajana, käsikirjoittajana jne. Suoria lähetyksiä on kertynyt satoja, siksi monikameratyöskentely ja virtuaalitapahtumat ovat viime aikoina olleet minun vahvuusalueella. Teknologia kiinnostaa aiheena, esim. tein aika vastikään radio Helsingille sarjan Taide >< Teknologia Suomen Kansallisoopperan kanssa yhteistyössä.”

 

Onko sinulla jokin erityisvahvuus tai oma juttu, josta sinut tunnetaan. Jokin asia, jota hyödynnät ja tarpeellisin paikoin käytät tapahtumien tunnelman luomisessa?
”Lähden aina asiakkaan tarpeista liikkeelle. Hauskaahan se varmaan olisi välillä vetää joku beat box -show, mut sitä en kyl hallitse – vielä.”

 

 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!