Skip to content
Menu
Close
21 heinäkuun 2020

Patrick ’Pata’ Degerman – Ammattina löytöretkeilijä

Tutkija Pata Degerman on jo useamman vuoden ollut myydyimpiä suomalaisia puhujia. Viimeisen kymmenen vuoden sisällä hän on ollut yli 1200 keikalla Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2006 hänet valittiin Suomen Vuoden puhujaksi.

Patrick ’Pata’ Degerman on Suomen ainoa ammattimainen löytöretkeilijä. Hän on suunnitellut ja johtanut lukuisia retkikuntia: tiheimmissä viidakoissa erittäin kylmiin olosuhteisiin napa-alueilla. Monet hänen retkistään ovat käyneet aiemmin tutkimattomille alueille. Pata on kiivennyt yli 200 vuoristoon, joista moni on ovat olleet ensinousuja (Mt. Sisu, Mt. Finland ja Mt. Suomi). Näiden saavutuksien onnistumiseen vaatii todellisen johtajan, suuren kommunikaattorin ja uudistajan. Näitä kaikkia piirteitä Patassa löytyy.

Pata vetää monia samankaltaisuuksia siitä, kuinka menestyvät yritykset menestyvät ja kuinka hyvin retkikunnan joukkue toimii. Hyvä suunnittelu on välttämätöntä molemmissa tapauksissa – tavoitteiden ja päämäärän saavuttamiseksi. Ulosuhteiden muuttuessa hyvä johtaja ymmärtää myös mukauttaa suunnitelmaa. Suunnittelun lisäksi kaikki tiimin jäsenet tarvitsevat täydellistä luottamusta toisiinsa. Kaikki nämä ovat sekä menestyvien yritys- että retkikuntatiimien ominaisuuksia.

Mitkä ominaisuudet ovat mielestäsi välttämättömiä tutkijalle ja miten nämä ominaisuudet soveltuvat liiketoimintaan?

Menestyneellä tutkijalla on oltava hyvät sosiaaliset taidot, sinnikkyys ja intohimo luontoon. Retkikuntien järjestäminen vuosi toisensa jälkeen tuntemattomiin paikkoihin vaatii jatkuvaa taitojen kehittämistä; tietyn määrän yritys tietämystä jotta pystyt myymään ideoitasi, logistiikka, hyvän kielitaidon sekä olemaan hyvässä fyysisessä kunnossa. Se vaatii erittäin suurta sitoutumista ja motivaatiota. Se vaatii myös paljon harjoittelua varmistamalla, että harjoitukset ovat kovempia kuin todellinen suoritus. Tällä tavalla siitä tulee rutiinitehtävä, joka parantaa turvallisuutta huomattavasti.

Tutkijana oleminen on ajateltava asioita eri näkökulmista ja kehitettävä uusia tapoja edetä. Astuminen tuntemattomaan ja uusien alueiden valloittaminen vaatii innovaatiota ja valmiutta mukauttaa vanhoja ajattelutapoja ja rutiineja. Nykyisessä haastavassa taloudellisessa tilanteessa, tämä pätee myös yritysjohtajiin.

”Suuri osa toiminnastamme rajoittuu mielessämme luomien esteiden avulla, mutta voimme oppia sivuuttamaan ne koska ne eivät ole todellisia. Sinun ei pitäisi pidättää itseäsi vain siitä syystä, että idea tuntuu aluksi mahdottomalta. Teemme tänään asioita jotka näyttivät mahdottomilta viisikymmentä vuotta sitten! Muista, että uusi idea ei ole koskaan hyvä, ellet jaa sitä”.

Poistut usein mukavuusvyöhykkeeltään tutkimalla ja kiipeämällä vuorille joihin ei ole koskaan kiivetty. Mikä ajaa sinua jatkamaan uusien polkujen etsimistä?

Uusien polkujen muodostaminen on usein erittäin haastavaa. Kaikki retkikunnat ovat erilaisia, ja jokaisella projektilla on alku ja loppu. Minulle jokainen projektin vaihe on tärkeä – nautin koko matkan, alustavasta ideasta palaamiseen kotiin lopussa.

”Suunnittelet ja valmistautut monia vuosia, sitten kiipeät ja seisot vuoren huipulla viidentoista minuutin ajan ennen kotiin menemistä. Jotkut eivät ehkä ymmärrä asiaa, mutta minulle merkitsee koko prosessi sen sijaan että päästäisi vain vuorenhuipulle.”

”Jos päätös tehdään laiskuudesta, asiat menee varmasti pieleen”. Kirjoitin sen telttaan muistutuksena ajoista, jolloin emme ottaneet työkaluja painon takia joita olisimme jälkeenpäin ehdottomasti tarvinneet.
Oletetaan, että haluat kiivetä vuorelle Etelämantereella. Käytän ”mitä jos” -listan kysymyksiä, jotka sisältävät suurimman osan mahdollisista skenaarioista ja riskeistä. Oletetaan että katkaiset jalkasi. Mitä minun pitää tehdä? Minun täytyy kouluttaa ensiapu etukäteen. Tarvitsemme jotain jalkasi vakauttamiseksi, joten minun täytyy tuoda lasta ja niin edelleen.
Jos löydämme vastaukset yli 85 prosenttiin kysymyksiimme, voimme jatkaa matkalle. NASA ja suuret yritykset vaativat 95-prosenttista varmuutta, mutta olen valmis ottamaan sen 15-prosenttisen riskin.

Retket on kuitenkin peruutettu tai lykätty, esimerkiksi tappavan epidemian leviämisen vuoksi Madagaskarissa tai turvallisuusuhkien vuoksi Saharassa sekä miehistön jäsenten murtuneiden luiden vuoksi.

Vuorikiipeilijänä 17 vuoden iästä lähtien riskitaso on muuttunut iän ja kokemuksen kanssa. Olen ehdottomasti varovaisempi. Esimerkiksi, törmättyään lentokoneella Etelämantereella, tutkin tarkemmin millaisiin lentokoneisiin hyppään ja mitä tapahtuisi jos törmämme. Tiedän missä riskit ovat, enkä halua joutua sellaisiin tilanteisiin. Ja jos joudun, niin minulla on koulutusta.

Virheet johtuvat yleensä yli-varmuudesta. Kuinka sitten voimme suojella itsemme päätymästä yli ristiriitoihin ja rutiiniin? Tietenkin rutiini on hyvä tiettyyn pisteeseen. Mutta et voi sivuuttaa sitä mitä ympärilläsi tapahtuu. Sinun on aina oltava terävä. Voimme keskittyä johonkin keskimäärin noin seitsemän minuuttia kerralla; sen jälkeen ajatukset yleensä karkaa muualle.

Toinen näkökulma on rakkaus luonnonmaailmaamme kohtaan. Tällä hetkellä sitä sattuu, ja jotta voimme tehdä muutoksen, tarvitsemme vaikutuksen. Tämä vaikutus saadaan nykyään usein visuaalisesti. Tieteellisten raporttien lisäksi tarvitsemme kuvia ja videoita tämän viestin parantamiseksi. Olen valmis menemään mukavuusalueeltani saadakseni tämän.

Miten johtajana herätät luottamusta joukkueeseesi varmistaaksesi, että jopa vaarallisissa tilanteissa he seuraavat ohjaustasi?

Retkikunnan johtajana minun on saavutettava täydellinen luottamus jäsenten välillä. Luottamus ei saavuteta puhumalla. Se saadaan teoilla. Tämä tarkoittaa että harjoittelemme tehtäviämme yhdessä kuuden kuukauden ajan ennen retkikuntaa. Joskus jopa pidempään. Tavoitteena on syvän tiimityön saavuttaminen. Se ei tule yön yli tai itsessään, se on tehtävä.

Retkikunnan suunnittelussa on tärkeää valmistautua kaikkeen luomalla erilaisia skenaarioita. Suunnitteluvaiheissa joukkue laatii pitkän luettelon ”mitä jos”. Valmistelemme, keräämme tietoa, koulutamme ja saamme käsiksi oikeat välineet riskien hallitsemiseksi. Jos emme löydä vastauksia tiettyyn kysymykseen tai emme pysty päättämään sopivista toimenpiteistä, retkikunta voi osoittautua liian vaaralliseksi ja lopulta peruuttaa. Tämä on tapahtunut meille pari kertaa.

”Harjoituksen kautta kuka tahansa voi tehdä satunnaisia asioita, jotka eivät kuulu arkipäivään. Tietysti siihen liittyy aina riskejä, mutta arvioimalla niitä, valmistelemalla ja harjoittamalla erilaisia ratkaisuja riskit vähenevät radikaalisti”.

Kuinka tärkeää on asettaa tavoitteita ja kuinka joustava sinun pitäisi olla, jos ilmenee odottamattomia haasteita?

Tavoitteen asettaminen on ensimmäinen asia jonka teemme, ja se tehdään 7-portaisilla tikkailla, joita olen kehittänyt tutkimisvuosien aikana. Tavoitteenamme on oltava:

  1. Tarkka – Meidän on tietävä tarkalleen minne mennä ja mitä haluamme saavuttaa.
  2. Mittaava – Teemmekö hyvää vai pahaa? Jos emme tiedä miten menestymme, emme tiedä milloin meidän on tehtävä muutos.
  3. Aikataulu – Sinun on helpompaa tehdä työsi jos muut ihmiset tietävät missä olet ja milloin. Aikakysymys voi myös olla hyvin erilainen ympäri maailmaa, siksi käytämme ”diplomaattista” mallia. Olemme aina ajoissa minuutteihin.
  4. Moraalisesti ja eettisesti hyväksyttävä – Jollekin tietty tavoite voi olla moraalisesti tai eettisesti mahdoton. Siinä tapauksessa se henkilö poistuu joukkueestamme. Mutta saattaa olla että tarvitsemme kyseisen henkilön taitoja ja joudumme hiukan rajaamaan tavoitteemme.
  5. Haastava – Jos tavoite on liian helppo, et ajattele sitä. Jos tavoitteesi on haastava, ajatellaan sitä, puhutaan siitä, harjoitellaan kovemmin ja tehdään enemmän kuin toiset.
  6. Tavoitettavissa – Tavoitteen on oltava mahdollinen eikä mahdoton. Yleensä ihmisille jotka eivät ole riittävän motivoituneita, on helpompaa sanoa ei. Mutta missä mahdottomuuden taso loppuu? Ennen matkaa Etelämantereelle, 34 eri henkilöä sanoi minulle että se olisi mahdotonta. Saavutimme tavoitteemme joka tapauksessa.
  7. Merkityksellinen – Joukkoon liittymiseen on oltava hyvä syy, tämä syy on henkilökohtainen motiivisi. Avain menestymisen turvaamiseen on että kaikki joukkueessa olevat, yhdistävät vahvimman motiivinsa yhteiseen päämäärään. Tällä tavoin saavutamme tavoitteemme, koska kaikki haluavat sitä pahasti!

Mikä vaikutus ilmastonmuutoksella on maapallolle?

Ilmastonmuutos on ollut minulle vuosien ajan voimakkaasti kasvava aihe. Tällä hetkellä luontoa sattuu, ja jotta voimme tehdä muutoksen, tarvitsemme vaikutusta. Tämä vaikutus saadaan nykyään usein visuaalisesti. Tieteellisten raporttien lisäksi tarvitsemme kuvia ja videoita tämän viestin parantamiseksi. Olen valmis menemään mukavuusalueeltani saadakseni tämän. Olen nähnyt ilmastonmuutoksen läheltä 47 matkan aikana Arktisilla alueilla ja 7 retkeilyllä Etelämantereella. Minulla oleva materiaali on melko järkyttävää, joka avaa kenen tahansa silmät, skeptinen vai ei.

Sanotaan, että kaadan vahingossa maito tölkin pöydän päälle. Jätänkö sen ainoastaan lasteni puhdistukseen? Ei, normaali ihminen puhdistaa sen. Sama on planeettamme kanssa. Emme voi jättää kaikkea tätä p***aa lastemme käsiin.

”Jos päätös tehdään laiskuudesta, asiat menee varmasti pieleen”

Lisätiedot: myspeaker.fi/video/pata-degerman-vol2/


Katso Patan puhujaprofiili:


Lue myös: Ilmastonmuutos By Pata Degerman

”Ei haittaa vaikka olet välillä eksyksissä – kuvittele sitä tukimusmatkaksi”

Pata Degerman

21 heinäkuun 2020

Patrick ’Pata’ Degerman – Ammattina löytöretkeilijä