Onnistunut digitapahtuma: Hyvä suunnittelu ja käsikirjoitus korostuu – Jenni Kivessilta

Onnistunut digitapahtuma rakentuu hyvästä suunnittelusta, käsikirjoitusta, puhujasisällöstä ja tapahtuman tunnelman ylläpitävästä juontajasta. Tässä artikkelissa median moniottelija, juontaja Jenni Kivessilta kertoo vinkit onnistuneeseen tapahtumaan käsikirjoittajan ja moderaattorin näkökulmasta.


Onnistuneissa live- ja digitapahtumissa hyvä henki on kaiken a ja o. Yleisö viihtyy, esiintyjät viihtyvät, juontajalla on hymy herkässä ja tapahtuman yllä leijailee kaikkiaan hyvä henki. Juontajalla on luonnollisesti tässä suuri rooli. Positiivisella ja ammattimaisella otteella hän tempaa niin yleisön kuin muutkin esiintyjät mukaan hyvään flowhun. Ja jotta juontajalla olisi hyvät edellytykset hoitaa tehtävänsä erinomaisesti, tapahtuman tulee olla suunniteltu perusteellisesti. Yllätyksiä toki sattuu ja tapahtuu, mutta kun tapahtuma on suunniteltu hyvin, se kestää myös yllätysmomentit.

Digitapahtumassa suunnittelu ja käsikirjoitus korostuu

Etukäteisvalmistelut, käsikirjoitus ja ajolista, kaikkien pitää olla kunnossa ennen kuin ryhdytään lähetystä tekemään. Ennen kuin digitapahtuma alkaa, olisi hienoa, jos olisi mahdollista järjestää kenraaliharjoitus studiossa, sillä kaikilla ei vielä välttämättä ole kokemusta studiotyöskentelystä sekä -esiintymisestä ja digilähetyksistä paljoakaan. Olisi hienoa, että harjoituksessa käsikirjoitus ja ajolista olisivat valmiit ja itse kenraaliharjoitus pystyttäisiin ajamaan läpi ilman ”muttia” ja keskeytyksiä, ja vähemmän kokeneetkin esiintyjät ja puhujat voisivat turvallisin mielin lähteä varsinaiseen lähetykseen onnistuneen kenraalin jälkeen. Kameran edessä työskentelystä tapahtuman järjestäjä voisi antaa etukäteen ohjeita osallistujille ja esiintyjille. Kameran edessä esimerkiksi toimivat erilaiset vaatteet, korut, meikki ja esiintymistapa kuin suurella lavalla liveyleisön edessä.

”Toivon, että digitapahtumat yleistyvät entisestään, sillä niiden potentiaali on valtava. Poikkeuksellisena aikana tapahtumat, esiintyjät ja koko ala on kohdannut haasteita mutta me emme lamaannu. Yleisö on aina olemassa, me tuomme puhujat ja esiintyjät saataville ja teemme tapahtumat mahdollisiksi uusilla tavoilla.”

Hyvä juontaja luo digitapahtuman tunnelman

Kun digitapahtuma on käsikirjoitettu kunnolla, otettu monikameratyöskentely ja muut studiotyöskentely lainalaisuudet huomioon käsikirjoitusta tehtäessä, voi lavalle astua itsevarmana ja ennen kaikkea rentona. Rentous, hyvä fiilis ja iloisuus ovat esiintymisessäni kulmakiviä. Tärkeää on myös ehtiä jutella muiden esiintyjien ja puhujien kanssa kunnolla, jotta kaikilla on tapahtumasta selkeä käsitys ja voimme yhdessä tehdä huippulähetyksen hyvällä hengellä.

Juontajana haluan tartuttaa rentoa ja positiivista fiilistä myös muille lähetyksen tekoon osallistuville, niin kameramiehistä stage managereihin kuin muihin esiintyjiinkin. Kaikilla on hyvän ilmapiirin vallitessa mukavampi nousta lavalle ja tehdä yhdessä huippulähetys, kun studiossa vallitsee yhteinen tekemisen meininki. Ja sehän meidän kaikkien päämäärä ja tavoite on, onnistuneen ja kaikin puolin viihdyttävän lähetyksen/tapahtuman tekeminen.

”Parasta on kun tapahtuman tilaaja on juontamani tilaisuuden jälkeen tullut kiittämään, katsonut silmiin ja todennut ”Tämä onnistui erinomaisesti! Olet todellinen ammattilainen. Kiitos, että olit mukana.” Tai kun yleisöstä on tapahtuman tauolla joku tullut juttusille, ja kertonut miten iloinen ja ammattimainen mutta samalla rento ote minulla juontajana on.”

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!