Sami Sallinen

Elämässä kaikki on neuvottelua – Sami Sallinen

Mitä yhteistä on poliisikuulusteluilla, under cover -operaatioilla, panttivankineuvotteluilla, tärkeällä liiketapaamisella, vaikealla myyntineuvottelulla tai hankalalla työpalaverilla? Paljonkin. Kaikissa niissä tavoitteet ovat korkealla, tunteet yrittävät vaikuttaa päätöksentekoon ja vaikuttamisen elementit ovat samat.

Turvallisuuden ja kehonkielen ammattilainen, puhuja Sami Sallinen auttaa yleisöjään ja valmennettaviaan pärjäämään paremmin haastavissa kohtaamisissa. Ja niitä arkemme on täynnä. Olipa kyseessä työpalaveri, tärkeät liikeneuvottelut, työhaastattelu tai vaikeat tilanteet läheisten ihmisten kanssa, on kyse aina siitä kuinka itse pystymme kättäytymään näissä tilanteissa.

Liian usein vältämme haastavia keskusteluja, koska pelkäämme konflikteja. Olemme liian epävarmoja niin omista, kuin toisen reaktioista. Menemme mielummin kohti mukavuutta, vaikka hetkellinen epämukavuuden sietäminen toisi isommassa kuvassa paremmat tulokset, Sami Sallinen huomauttaa.

Neuvottelutaidot ovat yksi työelämän tärkeimmistä taidoista.

Neuvottelutaitojen merkitys työelämässä näkyy selkeästi. Tulos sakkaa, koska ihmiset eivät osaa neuvotella. Liian usein annamme periksi asiakkaille neuvottelematta ensin. Peräännymme tai myönnymme. Tämä johtuu siitä, ettemme valmistaudu haastaviin neuvotteluihin tarpeeksi –  saatika kehitä omia neuvottelutaitojamme tietosesti.

Luennoillaan Sami kertoo havainnollistavia tarinoita uraltaan peitetehtävistä, esimerkkejä poliisikuulusteluista sekä haastavista neuvotteluista, joissa kaikki omat neuvottelutaitojen työkalut on ollut otettava käyttöön. Omat neuvottelutyylinsä on tunnistettava ja tilanteeseen on valmistauduttava. On tarkennettava tavoitteet, määritettävä rajat ja muistettava, että neuvottelu on vuorovaikutusta. Myös neuvottelutilanteen jälkeen tehtävä jälkipurku itsensä kanssaon tärkeä osa kehittymistä. Kerta kerralta haastavien tilanteiden kohtaaminen helpottuu ja oma työkalupakki niistä selviämiseen kasvaa.

– Haastava vuorovaikutus on aina tunnetta. Kun faktat loppuvat, päätökset tehdään tunteen pohjalta. Onkin tärkeä miettiä, kuinka pystyy rakentamaan luottamusta? Hiljaisuutta kuunnellaan usein liian vähän. Vaikka hiljaisuus huutaa ja kertoo meille neuvotteluissa aina tärkeää tietoa, johon reagoida.

Mitä tehdä, kun neuvottelu jumiutuu?

Sami puhuu taktista neuvottelua käsittelevässä puheenvuorossaan paljon myös empatiasta, eikä syyttä. Jumiutuneissa neuvottelutilanteissa empatian voima paljastuu. Kyky tarkastella tilannetta toisen näkökulmasta ja sanoittaa havainnot voi nousta ratkaisevaan rooliin.

– Kun neuvottelu jumiutuu, empatia nousee keskiöön. Empatia sekoitetaan usein sympatiaan. Sympatia on tunne, ja empatia taito jota voi harjoitella. Jumiutuneissa neuvotteluissa kehotankin aina erottamaan ihmiset ja asiat, ilmaisemaan tarpeet, pyytämään vastapuolta ilmaisemaan tarpeensa, kertaamaan molempien tarpeet, osoittamaan ymmärrystä ja kunnioitusta, sekä ehdottamaan ratkaisua, Sami Sallinen neuvoo.

Elämässä kaikki on neuvottelua. Kaikesta pystyy neuvottelemaan, ja jokaisen kanssa pystyy neuvottelemaan. Kun neuvottelet itsesi ulos paineisesta tilanteesta, pääset tavoitteeseesi vaativassa bisnesneuvottelussa, tai selvität konfliktitilanteen, tiedät jatkossakin pystyväsi siihen. Ja mikä parasta – jokainen meistä voi kehittää omia neuvottelutaitojaan läpi elämän. Seuraukset elämässä näkyvät takuuvarmasti!

Lue lisää Samista!
Tilaa Samin valmennus tiimillesi!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!