Evento Awards

Globaali Vaikuttaja – Puhuminen

Globaalin vaikuttajan palkinto ojennetaan kotimaiselle puhujalle, jonka aihe koskettaa ja vaikuttaa maailmanlaajuisesti tapahtuma-alan ainoassa valtakunnallisessa kilpailussa, Evento Awardseissa 26.3.2020 Helsingissä. Meillä oli suuri kunnia kuulla puhujaehdokkaiden ajatuksia työstään puhujina, ja millaisten aiheiden ja suurten kysymysten parissa he työskentelevät ja odottavat tekoja.

Alf Rehn: Ajatusten jakaminen on osa suurempaa ajattelemisen ja tutkimisen jatkumoa.

Alf Rehn

Alf Rehn on yksi kantavista kansainvälisistä puhujistamme, ja hänet on noteerattu kansainvälisisissä merkittävien bisnesajattelijoiden listoilla useana vuonna. Rehn haluaa puhuessaan kuvailla ja antaa sanoja asioille, jotka kaikki jo tuntevat, sisimmässään. Hän nauttii puhuessaan, kun saa työstää asioita yleisön kanssa, ja tulkita yleisön reaktioista miten hyvin on onnistunut löytämään jostain pulmasta kiinnostavia kulmia. Rehnille on kunnia ja ilo saada osoitettua puhumalla miten universaaleja ja tavallisia ongelmat ovat esimerkiksi strategian, johtajuuden ja innovaation saralla. Ne eivät ole niin eriskummallisia asioita, vaan oikeastaan hyvinkin arkipäiväisiä, toteaa Rehn.

”Tutkimus voi usein olla aika yksinäistä hommaa, joten yleisö on hyvä tapa kokeilla eri vastauksia ja eri lähestymistapoja. Täten ajatusten jakaminen on osa suurempaa ajattelemisen ja tutkimisen jatkumoa, ja varsin opettavainen sellainen”, summaa Rehn.

Alfille merkitsee paljon, että hän saa puhua asioista ja omista tarinoistaan, jotka ovat hänelle itselleen intohimo, ja osa jotain isompaa ja nähdä miten se voi aikaansaada muutosta toisissa. Me kaikki etsimme merkitystä elämäämme ja työhömme, ja se että saa jakaa ajattelemistaan yleisön kanssa on suuri kunnia – merkitys kasvaa jakaessa. Harva asia on kauniimpi kuin puhuminen, päättää Rehn.

Asta Raami: Ihmeet ovat ratkaisuja, joiden logiikka on meiltä vain vielä piilossa.

Asta Raami

Asta Raami on tutkinut intuitiota ja sisäisen tietämisen monimuotoisuutta. Raami peräänkuuluttaa intuitioon luottamista ja sen hyödyntämistä myös työelämässä.

Asta puhuu luovuudesta, intuitiivisen tietämisen kokemuksista ja ihmisen piilossa olevaan potentiaalin hyödyntämisestä. Kiinnostus johti aikanaan väitöskirjaan intuition käytöstä, kehittämisestä ja luotettavuuden arvioimisesta.

Raami muistuttaa, että vaikeiden ja monimutkaisten ongelmien keskellä on lohdullista tiedostaa, että intuition näkökulmasta mahdottomia ongelmia ei ole. ”On vain kyvyttömyyttä nähdä ratkaisuja. Asia ei ole onneksi toivoton, sillä ihminen on perusluonteeltaan kekseliäs. Läpi historian maailmassa on elänyt ihmisiä, jotka ovat osanneet ratkaista mahdottomalta vaikuttavia ongelmia. He ovat keksijöitä, nobelisteja ja visionäärejä”, sanoo Raami.

Keksijöiden käyttämät tietämisen tavat avaavat meille tavallisille ihmisille näkymän ihmismielen nerokkuuteen ja kauneuteen, joka jättää sanattomaksi. Heidän tapansa hyödyntää omaa ajatteluaan ja erityisesti kolmea intuition erilaista muotoa viitoittavat tietä käsittämättömän ylivertaisiin tietämisen tapoihin. Ihmeet ovat ratkaisuja, joiden logiikka on meiltä vain vielä piilossa. Keksijät osaavat nähdä tämän logiikan. Heidän käyttämänsä tietämisen menetelmät ovat lopulta melko yksinkertaisia, ja niitä voi jokainen harjoitella, rohkaisee ja toteaa Raami.

Pata Degerman: Puhumisessa parasta ovat ihmiset.

Pata DegermanSuomen tunnetuin tiimien sparraaja, motivaatio- ja asennepuhuja Patrick ”Pata” Degerman haluaa puheidensa kautta osoittaa mikä merkitys yhteistyön voimalla. Nykyisessä, hyvin nopeasti muuttuvassa, maailmassa on helpompi toimia yhdessä kuin yksin.

Suunnitellessaan retkikuntia Pata tiimeineen on löytänyt avaimen syvään yhteistyöhön ja täydelliseen luottamukseen. Ja siitä Pata on kertonut viimeisen 20 vuoden ajan n. 1500 luennossa Suomessa ja ulkomailla. Tämän viestin jakaminen on helpottanut monen ihmisen elämää ja se merkitsee Patalle erittäin paljon.

Hyvällä tarinalla voidaan vaikuttaa. Tänä vuonna Pata on tehnyt mittaamattoman arvokasta työtä myös aktivoimalla tekoihin meitä ihmisiä, levittämällä tietoisuutta luennoillaan ilmaston lämpenemisen vaikutuksista maapalloon.

Jos vaikutus on tarpeeksi suuri, saadaan ihmisiä toimimaan. Luonnon hyvinvointi on tärkeä pala monen yrityksen ja ihmisen toiminnassa. Luentojeni kautta voin levittää tietoa esimerkiksi ilmaston muutoksesta hyvin konkreettisella tavalla.

Pata vie tarinan voimalla puheenvuorossaan kuulijat juuri niihin paikkoihin missä ilmastonmuutos näkyy kirkkaiten. Yleisö saa kokea ja nähdä uniikkia kuvamateriaalia jossa hän kertoo ensikäden tietoa siitä mitä maapallolle tapahtuu juuri nyt.

Pata ei ole vaatimaton tavoitteissaan, hänen päämääränä on pitää ’saakelin hyvä luento – AINA!’. Kuulijoihin pitää tehdä vahva ja positiivinen vaikutus, sanoo Degerman.

Saku Tuominen: Uskon että jokainen voi lisätä merkittävästi sekä onnellisuutta että osaamista pienillä muutoksilla.

Saku Tuominen

Haluan että yleisö viihtyy, jopa nauraa, mutta samaan aikaan jokaisen kuulijan maailma muuttuu hieman. Että edes yksi asia johtaa johonkin konkreettiseen. Ei pelkästään ajatukseen vaan myös tekoon.

Saku Tuomisen ura on moneen polveileva. Mutta kaikkea yhdistää jollain tapaa luova ajattelu ja ideoiminen. Pitkän linjan yrittäjä ja yritysjohtaja, sekä ideoiden tuottamiseen erikoistuneen Idealist Groupin perustaja, joka toimii kansainvälisesti opetusalan innovaatioihin keskittyneen HundrEDin luovana johtajana. Lista mitä kaikkea hän tekee ja on tuottanut ei suinkaan päädy tähän. Hän on kehittänyt yli 100 tv-formaattia, konsultoinut yli 100 yritystä ja kirjoittanut 11 kirjaa.

Tuomista kiinnostaa ihmisenä kasvu ja siihen rohkaiseminen. Hänelle itselleen puhuminen ja opettaminen on aina myös henkilökohtainen oppimiskokemus. Tuominen haluaa puhua erittäin yksinkertaisista mutta samalla vaikeista aiheista kuten laadukkaasta ajattelusta, elämänhallinnasta itsensä johtamisesta, priorisoinnista, stressin ja epävarmuuden sietämisestä.

Tuomisen mukaan perusasioista eli kuinka kyetä kasvamaan ihmisenä sekä työssä että työn ulkopuolella. Ja syykin on selvä. Luulen että näillä alueilla kukaan ei koskaan ole valmis ja hyvä niin, pohtii Tuominen. Hän tunnustaa olevansa optimisti, joka uskoo, että jokainen voi lisätä merkittävästi sekä onnellisuutta että osaamista pienillä muutoksilla.

Mikko Hyppönen: ”Heitä kiinnosti, että mitähän verkkorikolliset nykyään puuhaavat.”

Mikko Hyppönen

Mikko Hyppönen on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä kotimaisia kansainvälisiä puhujia, oman alansa seurattu vaikuttaja. Tietoturva-asiantuntijaa kysytään vuodesta toiseen keynote-puhujaksi ympäri maailman.

Urani alkuvaiheessa kävin aina puhumassa vain tietoturvatapahtumissa, ja pelkästään Suomessa, kertoo Hyppönen. Ajan mittaan hänen puhujalavat laajeni yleisiin teknologiakonferensseihin ja hyvin nopeasti myös sitten ulkomaille. Nykyään asia on niin, että Hyppösen saattaa kuulla puhumassa tilaisuuksissa, joilla ei ole suoraan mitään tekemistä tietoturvan tai edes tietotekniikan kanssa. Tilaisuuksien aiheena saattaa olla esimerkiksi maatalous tai pääomasijoittaminen tai ilmastonmuutos; verkkouhat kuitenkin koskettavat kaikkia.

Ääriesimerkki oli, kun olin puhumassa Fondation de la Haute Horlogerie:n vuosikokouksessa Lausannessa. Kyseessä on sveitsiläisten luksuskellovalmistajien järjestö. Heitä kiinnosti, että mitähän verkkorikolliset nykyään puuhaavat.

Puhumisessa on parasta se, kun pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja kuulemaan heidän tarinoitaan. Samoin kuin Rehn iloitsee, on Hyppönenkin onnellinen, päästessään työskentelemään asioiden kanssa jotka ovat vieneet hänet todella vaihteleviin tilanteisiin ja kaikkialle maailmaan.

Jukka-Pekka Heikkilä: Olen erittäin kiitollinen, että olen saavuttanut tieteen ja käytännön liiketoimintaa ymmärtävän aseman, ja pääsen jakamaan tätä tietoa siitä kiinnostuneille.

Jukka-Pekka Heikkilä

Suomen Akatemian ja Aalto-yliopiston yrittäjyyden tutkijatohtori on vienyt yrittäjyysoppia Pohjois-Koreaan ja Lähi-itään.

Hänen tavoitteena on avata kasvuyrityksille portti Lähi-idästä Pohjoismaihin ja toisin päin. Suomen tunnetuin startup-tohtori opettaa ja tutkii yrittäjyyttä maailman haastavimmissa kolkissa.

Itselleni mielekkään ja tieteellisesti analysoidun tiedon jakaminen siitä kiinnostuneelle yleisölle on kunnia-asia. Me tutkijat olemme olleet liian pitkään kopeissa ja nyt on aika marssia ulos niistä, sanoo Heikkilä.

Heikkilän työt sijaitsevat usein vaativissa toimintaympäristöissä, joissa projektista riippuen pyritään yhdistämään niin tiedettä kuin käytännön osaamista, eri kulttuureista ja ammatillisista taustoista. Hän  tekee työtä maailman huippututkijoiden kanssa Stanfordissa sekä myös kokeneiden yrittäjien ja taiteilijoiden kanssa. Heikkilästä on hyvin palkitsevaa ja inspiroivaa toimia eri alojen välissä mutta samalla häntä luonnollisesti huolettaa monet asiat mitä hän on maailmalla nähnyt.

Törmäyskurssi mihin olemme menossa niin poliittisesti kuin maapallon luonnon tilan kannalta on erittäin hälyttävää ja sillä on suuria vaikutuksia myös liiketoimintaan mutta suurin kysymysmerkki lienee, että miten tähän kaaokseen tulisi reagoida?

Relevantti tietoa on entistä vaikeampaa löytää koska sitä niin paljon – tämän vuoksi tieteellinen tieto ja etenkin sen tulkinta on erittäin tärkeää. Huolenaiheiden jatkuvan vatvomisen sijaan Heikkilä pyrkii olemaan positiivinen ja uskoo, että asioita voidaan muuttaa, yhdessä, uutta yhdistäen.

Heikkilä haluaa tuoda kuulijalle merkityksellisyyden kokemuksen, sillä taustasta riippumatta meidän kaikkien työllä on merkitystä. Hän toteaa sen tosiasian unohtuvan liian usein. Lisäksi hän pyrkii maailman kriisitilanteista huolimatta lopettamaan esityksensä positiivisesti, ei naminami – tyylillä vaan realistisesti – että myös edistystä tapahtuu paljon. Me emme vain kuule siitä sillä media elää negatiivista uutisista – tieteessä ja eri aloilla tapahtuu mullistavan upeita asioita, päättää Heikkilä.

Evento Awards: Suomen ainoa valtakunnallinen tapahtuma-alan kilpailu

Tutustu kaikkiin MySpeaker yhteisön 11 huippupuhujaan, jotka ovat ehdolla Evento Awards Muutoksentekijä -puhujasarjassa. Äänestä omaa suosikkiasi täältä! Äänestys päättyy 9.12.2019.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!