Herätä keskustelua

Herätä keskustelua

Keskustelimme puhumisesta näyttelijä Tom Pöystin kanssa yrityksemme lanseerauksen alla. Meitä kiinnosti tietää, mitä puhuja-alasta ajattelee Suomen hauskin puhuja, jonka tarinat ja kirkkaat ajatukset saavat kerta toisensa jälkeen satapäiset yleisöt innostuneen miettelijäiksi, pohtimaan uudella tavalla ja toimimaan toisin kuin ennen. Pöysti uskoo naurun olevan oiva merkki ymmärtämisestä. Puhuessaan hän provosoi komiikan ja satiirin kautta. Nauru on monasti oivalluksen ilmaisu.

Puhuja on tönijä, provokaattori, innostaja, kyseen alistaja ja ajatusten herättäjä

Puhuminen on kommunikaatiokeino. Sitä voi suorittaa monilla eri tavoilla. Teatteri, luento, kapakka ”keskustelu”, yksin puhuminen, ääneen ajattelu, ja kuittailu, vain muutamia puhumisen muotoja mainitakseni.

Se on maailman sivu ollut vaikuttava vaikuttamisen keino niin hyvässä kun pahassa. Puhumisella solmitaan rauha, ja puhumisella yritetään estää sodat ja vihat. Paradoksi on että usein juuri puheet herättävä vihaa ja aggressioita, jopa synnyttävät sotia. Tällöin vajavaiset puhe- ja kommunikaatiotaidot korvataan voimalla ja aseilla järkyttävin seurauksin.

Olen huolissani, että juuri tällä historian lyömällä telluksella puhetaidot käytetään vihjailuille ja viitteellisille syyttelyille. Näitä kutsutaan ”vihapuheiksi”, joskin ne usein ovat sulaa tyhmyyttä ja vallan pönkittämistä varten. Pieni twiitti voi särkeä paljon!!
Haluan taistella tätä kasvavaa käytäntöä vastaan.

Hyvin muotoiltu ajatus ja virikkeellinen ilmaisu aktivoi kuulijan harkintakykyä ja viisasta kyseenalaistamista. Kuulija ns oppii jotain!

Ketkä ovat tehneet vaikutuksen puhujana?

Barack Obama puhuu maltilla ja antaa kuulijoille tilaa mieltää sanottua. Hänen puheensa ovat monasti kuin musiikkia, hyvin rytmitettyä ja vivahde rikasta.

Sir David Attenborough on ehkä suurin suosikkini. Lapsellisen innokas ukko joka nauttii kertomisestaan ja antaa ajatuksensa lentää persoonallisella tavalla. Hänen tapansa puhua on vaikuttanut valtavasti maailmankuvaamme.

Maija-Riitta Ollilan luennot ovat ajatuksen symfoniaa. Äärimmäisen tarkat ilmaisut, huoliteltu kieli ja provosoiva esille tuominen pitää kuulijan aktiivisena alusta loppuun. Erittäin innostava puhuja Suomessa.

Mikä puhujan työssä on jännittävintä?

Näyttelijänä en pelännyt lavalle menoa vaan koko esityksen merkityksettömyyyttä. Siksi kevyet komediat olivat mielestäni ”tylsiä” näytellä. Haluan innostaa ja aktivoida kuulijoita tekemään hetkestä mielekkäämmän, rikkaamman ja antoisamman. Luennon epäonnistuminen on monasti seuraus huonosta ennakkotyöstä tai valmistelusta. Se ”paine” on useimmiten itse aiheutettu tunnetila, ja heikon itsetunnon seurausta. Oikea ajatus on; ”olen osa tätä maailmaa, en sen keskipiste, siis, nautin täysillä mukana olostani”.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!