Skip to content
Menu
Close
14 marraskuun 2022

Hyvä paha digitalisaatio | Organisaation toimintakyky nyt ja tulevaisuudessa

”Internet on parasta ja pahinta, mitä meille on tapahtunut” Näin on ja tämän väitteen nojaan olemme rakentaneet oheisen uutiskirjeen. Puhujat,...
”Internet on parasta ja pahinta, mitä meille on tapahtunut” Näin on ja tämän väitteen nojaan olemme rakentaneet oheisen uutiskirjeen. Puhujat, jotka tähän on nostettu, katsovat kaikki omalta osin digitalisaation ja internetin kehityksen mukana tuomia hyvän ja pahan, haasteiden ja mahdollisuuksien vastakkainasettelua, sekä niistä kumpuavaa eettistä keskustelua. Kuka on vastuussa seuraavista kehitysaskelista ja yhteisestä suunnastamme? Olemmeko oikealla tiellä digitalisaation mahdollisuuksien ja haasteiden paradoksaalisessa maailmassa? Ajatuksia herättäviä lukuhetkiä toivottaen,  MySpeakerin tiimi  

Mikko Hyppönen Internet on parasta ja pahinta, mitä meille on tapahtunut

Mikko Hyppönen bannerikuvakotisivuille (1) The Hacker Hunter From Finland, tietoturva-asiantuntija, tutkimusjohtaja, neuvonantaja ja kirjailija Mikko Hyppönen tarjoaa hätkähdyttävän oivaltavaa keskustelua parhaista – ja pahimmista – asioista, joita internet on tuonut ovellemme. Mikko puhuu tietoturvan nykytilasta, verkkorikollisista ja verkkosodasta, mutta myös laajemmin teknologiavallankumousten vaikutuksesta elämäämme ja verkon tulevaisuudesta. Mikon kyky puhua näistä monimutkaisista asioista kaikille ymmärrettävällä tavalla on vailla vertaa. Hänen helposti lähestyttävät esimerkit tempaavat kuulijat mukaansa mitä mielenkiintoisimmalle matkalle internetin syövereihin. Buukkaa Mikko kehittämään teidänkin organisaation tietoturvaosaamista! Lue lisää Mikosta!  

Elina Hiltunen Hyvä paha digitalisaatio

Elina Hiltunen ”Digitalisaatio on muuttanut elämäämme huomattavasti viimeisimpien parin kymmenen vuoden aikana. Muutos on helpottanut elämäämme: se on muun muassa tasa-arvoistanut palveluiden saantia ja vienyt meidät rajoittamattoman tiedon lähteille vain älypuhelimen klikkauksella. Digitalisaatio ja automatisaatio ovat myös ratkaisuja tulevaisuuden pahenevaan työvoimapulaan. Digitalisaation tulevaisuus on kiihtyvää: yhä useammat esineet ja jopa ihmiset liittyvät nettiin (kaiken netti) ja sovellukset ja sensorit keräävät valtavia määriä dataa, joka taas on ”polttoainetta” ennakoiville tekoälyalgoritmeille. Tulevaisuudessa älylaitteet ymmärtävät paremmin tarpeitamme ja ennakoivat toiveitamme. Kvanttitietokoneet viimeistään räjäyttävät kehityksen. Emme kuitenkaan saa suhtautua digitalisaatioon sinisilmäisesti. Vaikka se helpottaakin tulevaisuudessa elämäämme yhä enemmän, siihen liittyy myös uhkia. Kuka omistaa tiedon, mihin sitä käytetään ja ennen kaikkea kuinka meitä voidaan manipuloida tiedon voimalla tulevaisuudessa? Entä kuinka varmistamme sen, että infrastruktuurimme, joka nojaa pitkälti tietoverkkoihin, ei joudu kyberhyökkäysten kohteeksi? Digitalisaatioon liittyvät myös ympäristönäkökulmat. Digitaalinen maailmamme kuluttaa yhä enemmän energiaa, ja esimerkiksi elektroniikkajätettä tuotetaan jo nykyään vuodessa enemmän kuin kaikki tähän mennessä valmistetut kaupalliset lentokoneet painavat yhteensä. E-jätteen määrän uskotaan vain kasvavan tulevaisuudessa. Tarvitsemme avointa keskustelua digitalisaatiosta; sen mahdollisuuksista mutta myös uhkista, jotta voimme tulevaisuudessa välttää niitä.” -Elina Hiltunen Elina Hiltunen on futuristi, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden tohtori, joka tekee parhaillaan toista väitöskirjaansa Maanpuolustuskorkeakouluun. Väitöskirjaansa liittyen Elina on pohtinut muun muassa informaatiosodan tulevaisuutta science fictionin keinoin. Elina on myös kirjailija, ja hän on kirjoittanut yhteensä (yksin tai tiimissä) 14 kirjaa. Hänen kirjansa ovat käsitelleet muun muassa teknologian tulevaisuutta ja koko maailman tulevaisuutta. Hiltunen on myös scifi kirjailija. Lue lisää Elinasta!  

Teemu Arina Digitalisaation tuomat haasteet ja mahdollisuudet

Teemu Arina Työelämä on murroksessa digitalisaation myötä. Eksponentiaalisten teknologioiden, esineiden internetin, tekoälyn ja teollisen internetin kautta työ, arki ja asuminen muuttuvat ja luovat uuden digitaalisen elämäntavan. Teemu Arina on kansainvälisesti tunnettu digitalisaation tulevaisuuteen erikoistunut tietokirjailija, puhuja ja biohakkeri. Teemu on erikoistunut erityisesti oppimisen, työn, johtamisen, asumisen ja terveyden tulevaisuuden avainkysymyksiin. Hän tutkii ihmisen ja koneen välistä suhdetta ja mitä se merkitsee ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Lue lisää Teemusta!  

Maija-Riitta Ollila Tekoälyn etiikka

Maija-Riitta Ollila Banneri Ajatteleminen on jännittävää ja uhkarohkeaa. Mitä tahansa saattaa tapahtua, kun hetkeksi pysähtyy ajattelemaan elämäänsä ja tulevaisuuttaan. VTT, filosofi Maija-Riitta Ollila on tieteen popularisoimisesta innostunut tietokirjailija. Maija-Riitta inspiroi pohtimaan uusia teknologioita, jotka muuttavat ihmistä ja maailmaa. Millaista on ihmisen ja teknologian hyvä vuorovaikutus? Miten tekoäly, geeniteknologia ja virtuaalielämä vaikuttavat ihmisenä olemiseen? Mitä meistä voi parhaimmillaan tulla? Maija-Riitta puhuu mielellään myös kovien aikojen filosofiasta. Miten toimia silloin, kun kehittäminen on vastatuulessa ja tulevaisuususko hukassa? Miten luodaan resilienssiä kriisin keskellä? Lue lisää Maija-Riitasta!  

Christina Lekati Cyber Security Is Up Against Weaponized Psychology

Christina Lekati Christina Lekati is a psychologist with a long history in cyber security. She is an expert on the human element of cyber-attacks, social engineering, and in open-source intelligence. Christina specializes in people profiling through social media and combines this with her knowledge of the modus operandi of current cyber-attacks. She helps clients and audiences identify their vulnerabilities and protect themselves against cyber threats. Read more about Christina!  

Martti J. Kari Informaatiovaikuttaminen hyvässä ja pahassa

Martti J. Kari Hyvän ja pahan retoriikka on osa MySpeakerin yhteiskunnallista avausta keskustelulle. Viimeksi keskustelua käytiin venäläisestä strategisesta kulttuurista, maailmanjohtajien retoriikasta, propagandasta, suurvaltapolitiikasta ja informaatiopsykologisesta vaikuttamisesta. Huippuasiantuntijaa, Jyväskylän yliopiston työelämäprofessoria Martti J. Karia haastatteli toimittaja Isak Rautio. Filosofian tohtori ja entinen pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari toi keskustelussa esille laaja-alaiseen tietoon, sotahistoriallisiin faktoihin ja geopolitiikkaan pohjautuvan näkemyksen idän ja lännen tilanteesta sekä arvion mahdollisista tulevaisuuksista. Propagandasta puhuttaessa Kari korosti informaatiopsykologisen vaikuttamisen merkitystä muun muassa suhteessa EU:n yhteinäisyyteen. Tulevaisuudessa taistelua disinformaatiota vastaan käydään entistä suunnitelmallisemmin, kun tavoitteena on kansallisen informaatiopsykologisen turvallisuuden strategian laatiminen. Lue kooste keskustelusta! Katso tallenne täältä!  
14 marraskuun 2022

Hyvä paha digitalisaatio | Organisaation toimintakyky nyt ja tulevaisuudessa

”Internet on parasta ja pahinta, mitä meille on tapahtunut” Näin on ja tämän väitteen nojaan olemme rakentaneet oheisen uutiskirjeen. Puhujat,...