Skip to content
Menu
Close
16 toukokuun 2019

Hyvä Puhe

Miten onnistut vaikuttamaan puheella? Millainen on hyvä puhe? 

Hyvä puhe on monella mielessä, kun pyyntö lavalle tulee. Mitkä ovat vaatimukset hyvälle puheelle / keynote-puhujalle? Miten sinä puheen saattajana, eli puhujana, teet vaikutuksen kuulijoihin? Puhujana voit olla aina parempi ja kehittyä. Jokaisella puhujalla on luontaiset omat vahvuudet sekä mahdolliset piilossa olevat elementit, jotka pitää löytää ja valjastaa. Varmuutta voi harjoitella.

”Hyvän puheen pitämisen pohja on läsnäolossa ja palossa – halusta jakaa tietoa.”

Ammattipuhuja tai voidaan sanoa myös keynote-puhuja, on henkilö, joka on ansainnut tunnustusta puhuja-alalla ja yritysten erilaisissa tapahtumissa esiintyessään. Keynote-puhujalla tarkoitetaan henkilöä, joka on tapahtuman ohjelmistossa aikataulutettu tapahtuman suvantokohtiin, ja tapahtuman markkinoinnissa mukana näkyvästi keulakuvana. Ammattipuhujalta odotetaan ravistelua, uusia ajatuksia ja näkökulmia aiheesta, jota tapahtumassa halutaan käsitellä.

”Puhe jää mieleen, se koskettaa ja saa aikaan liikettä.”

Tässä ammatissa harjoittelulla on oma painoarvonsa. Kokemus ja kerrat erilaisten kuulijayleisöjen edessä vain vahvistavat puhujan valovoimaisuutta. Hyvä puhuja tunnistaa yleisön ja itsensä välistä yhteyttä koko puheen ajan, ja pystyy reagoimaan, mihin seuraavaksi kiinnitytään ja kuinka paljon.

Vaikuttava puhuminen on aina ainutkertainen teos, joka syntyy yhteydessä yleisöön. Hyvällä puhujalla on aina alttius olla haavat auki, edustaa itseään sellaisena kuin on. Hyvä puhuja on vakuuttava puhuessaan aiheesta, johon hänelle on yleisönkin mielestä vankka tieto tai taito – kokemus ja tunne.

Hyvät puhujat osaavat tuoda ajankohtaisista ja kiinnostavista aiheista näkökulmia. Sen ei tarvitse olla silkka totuus, hyvän puheen pitäminen sisältää aina faktaa mutta voi myös perustua fiktioon. Kyse on tarinankertomisen taidosta. Hyvässä puheessa esiintyy hiukan ristiriitaisuutta, rosoisuutta, ja ennalta-arvaamattomuutta. Yllätyksellisyys ja aitous yhdessä ovat hyvän puheen peruspilareita.


Anna Perhon vinkit hyvän puheen pitämiseen.

Anna Perho: ”Kun valmistaudun puhumaan, käyn aina aluksi läpi radioguru Valerie Gellerin ohjeet: 1) Puhu aina totta. 2) Älä ole tylsä. 3) Anna asioille merkitys.

Gellerin ohjeet ovat ankarat, mutta niillä päästään vaikuttavuuden ytimeen.

Epämiellyttävilläkin totuuksilla on ihmeellinen voima. Kun joku sanoo ääneen sen, mitä monet ajattelevat, hapen koostumus muuttuu. Ilma raikastuu.

Anna Perho

Hyvän puhujan ei tarvitse olla hauskuuttaja tai verbaaliakrobaatikko. Yleisön kunnioittaminen ja innostus omaa asiaa kohtaan riittävät hävittämään tylsyyden. Vilpitön tahto esitellä elämää tai ymmärrystä kohentavia näkökulmia tai kairaa kuuntelijan mieleen reiän, jonne itse viesti jää resonoimaan.

Merkityksellisyys taas tarkoittaa sen muistamista, että kuuntelija luovuttaa puhujalle ainutkertaista aikaansa. Siksi häntä pitää kunnioittaa puhumalla vain sellaisesta, mikä voisi parantaa kuuntelijan elämää. Muu on turhaa ajanhukkaa.

Vaikka puhuja saa lavalla monopolin ääneen ja valtaan, lopullinen tulkinta on aina kuuntelijan.

Karmein virhe on mielestäni kuuntelijan aliarvioiminen: huono valmistautuminen tai ajatus, että eivät ne kuitenkaan ymmärrä.”


Alf Rehnin mietteitä puhumisesta.

Ei ole aina helppoa tietää miten puhe vaikuttaa. Olen puhunut monille tuhansille ihmisille, ja jokainen heistä kuulee puheen hieman eri tavalla. Jotkut tarttuvat sanomaan, toiset taas tarinoihin, jotkut yksittäisiin sanoihin. Hyvä puhuja ottaa kaikki nämä huomioon.

Alf-Rehn-Banneri

Puhuminen on innostamista, liikuttamista, muutosvoiman herättelemistä. Se ei ole yksi asia, vaan moninainen taito. Välillä pieni tarina riittää, välillä tarvitaan tieteen koko patteristoa. Tästä syystä hyvällä puhujalla on monta työkalua ja asetta arsenaalissaan.

Oikeastaan ei ehkä edes pitäisi puhua puhumisesta. Jokainen keynote on seikkailu, jossa puhuja ja yleisö lähtee yhteiselle retkelle. Välillä puhuja ohjaa, välillä yleisö. Ja matka on usein tärkeämpi kuin määränpää.

Rakastan puhumista. Se antaa minulle mahdollisuuden kertoa siitä kaikesta jota tutkijana koen ja näen, ihmisille jotka elävät niitä asioita joista puhun.

Paras palaute, aina, on se lause jota olen kuullut tuhat ja sata kertaa: “Kuvasit juuri sitä mitä olen aina ajatellut, mutta mitä en ole saanut vangittua sanoiksi.” Tätä me puhujat teemme – muutamme moninaisia kokemuksia yksinkertaisiksi tarinoiksi.


Puhumista voi oppia ja parantaa

MySpeaker järjestää ammattipuhujille puhetaidon valmennusta – Retorikas valmennuksia, koska alan vahvana osaajana on tärkeää, että omalta osaltamme vahvistamme entisestään puhumisen arvostusta ja sen merkitystä pärjätä työelämässä ja kansainvälisessä kilpailussa. Tänä päivänä puhuminen ja vaikuttavan puheen pitäminen on monen yrityksen asiantuntijoille tärkeää. Aikaisemmin se oli yhden tai kahden varassa, nyt vaikuttavan puheen pitäjiä ja esiintyjiä pitäisi olla lähes kenen tahansa, joka organisaatiossa työssään kohtaa asiakkaita ja sidosryhmiä.

Hyvä uutinen on, että hyväksi puhujaksi voi harjaantua – se on taitoa, jota voi kehittää ja jatkuvasta kehittyä paremmaksi. MySpeaker tarjoaa valmennusta ammattipuhujille ja yrityselämän henkilöille. MySpeakerin puhetaidon ja esiintymiskoulutusta antavat André Noël Chaker, Annamaija Manninen, Ismo Jokinen, Christoffer Weiss ja Helena Åhman. Kaikessa vaikuttamisessa, muutoksessa, uudistamisessa ja kehityksessä alkuvoima on vaikuttava puhe.

Puhuminen on taito – olla hyvä puhuja ja pitää hyvä puhe, sitä voi harjoitella ja siinä voi tulla koko ajan paremmaksi.


Suunnitteletko tilaisuutta?

Anna meidän auttaa sinua löytämään juuri sopiva motivaatiopuhuja sinun tilaisuuteesi. Voit ottaa meihin yhteyttä täältä, lähettämällä sähköpostia info@myspeaker.fi tai soittamalla meille +358 10 4118 555. Let’s Talk!

16 toukokuun 2019

Hyvä Puhe