Hyvinvointi ei ole niksi-pirkkaa

”Hyvinvointi ei ole Niksi-Pirkkaa” | Puhujamme haluavat aidosti auttaa

Tämän viikon käynnistyessä maailman mielenterveyspäivällä, haluamme nostaa uutiskirjeeseemme hyvinvoinnin ja jaksamisen alalla vaikuttavia huippupuhujia. Nämä suositut puhujat tekevät työtään osallistuakseen yhteiskunnan perusterveyden pilarien lujittamiseen ja edistääkseen terveellisiä elämäntapoja.

Kysyimme puhujiltamme, mitä tässä ajassa kannattaisi tarkastella, sillä turhan monissa organisaatioissa jaksamisen haasteet jäävät muiden asioiden varjoon. Toivomme puhujiemme vahvistavan haluanne tarjota hyvinvointiin ja uupumuksen ennalta ehkäisyyn keinoja ja kiinnittää huomiota jaksamisen tärkeyteen.

Antoisia lukuhetkiä toivottaen, 
MySpeakerin tiimi

 

Henri Tuomilehto
Uni – kolmasosa elämäämme

henri Tuomilehto

 

Hyvälaatuinen uni on tärkein yksittäinen palautumisen ja jaksamisen lähde. Unilääkäri Henri Tuomilehdon käytännönläheiset luennot käsittelevät työelämän haasteiden ja muutosten vaikutusta nukkumiseen ja palautumiseen. Hänen luentojensa tavoitteena on lisätä oikeaa tietoisuutta unesta ja korostaa, mitä kaikkea me voimme itse tehdä parantaaksemme nukkumista.

”Itse vasta äskettäin havahduin faktaan, että todellakin, nukkuminen muodostaa kolmasosan elämäämme. Minun tapauksessani tuo tarkoittaa, että olen nukkunut yli 15 vuotta elämästäni. Murrosikä saavutettu, paljon siis vielä opeteltavaa.

Elämän murros. (Työ)elämä on muuttunut räjähdysmäisesti viimeisten pari vuosikymmenen aikana ja muutosnopeus kiihtyy. Työ on muuttunut yhä enemmän kognitiivisesti kuormittavaksi. Epäsäännöllinen työaika lisääntyy. Etätyö on tullut jäädäkseen. Työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Vapaa-ajastakin on tullut tavoitteellista. Puolet suomalaisista työntekijöistä herää joka aamu väsyneenä työpäiväänsä.

 

Nukkuminen on ominaisuus.
Hienointa on, että meistä jokainen voi kehittää
ja vahvistaa omaa nukkumistaan.”

 

Arvosta untasi. Ihmisen hyvinvointi ja energisyys syntyy pidemmällä aikavälillä tasapainosta kuormituksen ja palautumisen välillä. Tunnista ja tunnusta kuormituksesi. Toki, tuo tilanne ei koskaan ole stabiili vaan vaihtelee koko ajan. Elämä on. Palautumisesta yli 90% tapahtuu nukkuessamme. Niin tärkeä asia uni on jaksamisemme kannalta.

Tulevaisuuden työelämä. Ensimmäisiä asioita joihin puutteellinen uni vaikuttaa on käyttäytymisemme. Uni menee suoraan tunteisiin. Entisenä yökyöpelinä en edes uskalla kysyä työkavereiltani, kuinka vaikeasti lähestyttävä olin aamuisin.

Nukkuminen on ominaisuus. Hienointa on, että meistä jokainen voi kehittää ja vahvistaa omaa nukkumistaan. Kaikki hyvä lähtee tietoisuuden lisäämisestä. Tarvitsemme myös yhä parempia työkaluja turvataksemme työ- ja toimintakykymme. Uni on ihmisen tärkein energianlähde ja aivotoiminnan mahdollistaja. Uni on positiivinen supervoima. Hyvä uni tulisikin olla työyhteisön yhteinen arvo.” -Henri Tuomilehto

Lue lisää Henristä!

 

Kaisa Jaakkola
Palautumista täytyy suojella – se on jaksamisen perusta

 

Tietokirjailija, hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Kaisa Jaakkola puhuu yleisöilleen muun muassa palautumisesta ja stressinhallinnasta. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajana Kaisa painottaa palautumisen merkitystä elämässämme: ”Palautumista täytyy suojella – se on jaksamisen perusta. Alipalautuminen on jaksamisen pahin jarru. Tarvitaan tietoa ja ymmärrystä kehon toiminnasta, jotta ihmiset alkavat tehdä vapaa-ajallaan asioita jotka aidosti edistävät heidän hyvinvointiaan.

Ei riitä, että työpaikalla puhutaan tauottamisesta tai keppijumpasta (nekin ovat tärkeitä), vaan tarvitaan sekä motivaatiota että tietoa elämäntapojen muuttamiseen: uneen, liikkumiseen, syömiseen ja mielen hyvinvointiin. Parempi palautuminen edistää suorituskykyä, luovuutta, ongelmanratkaisua, sosiaalisia suhteita, myötätuntoa ja muutoskyvykkyyttä niin työssä kuin sen ulkopuolella.

Elän itse ruuhkavuosiarkea – olemme puolisoni kanssa yrittäjäperhe, johon kuuluu koululainen ja juuri yksi vuotta täyttävä vauva. Fyysisen palautumisen turvaan priorisoimalla unta, en tingi siitä oman ajan kustannuksella. Minulla on myös oma hevonen, ja sen kanssa oleminen ja ratsastus ovat parasta psykologista palautumista mitä tiedän. Uskon vakaasti siihen mistä puhun myös yritysluennoillani ja pyrin parhaani mukaan toteuttamaan samoja elämäntapoja omassa arjessani.”

Lue lisää Kaisasta!

 

Pekka Pohjakallio
Tehdään yhdessä. Kasvotusten.

Pekka Pohjakallio Banneri

 

Kehitysjohtaja, mentori ja pitkänlinjan työelämän uudistaja Pekka Pohjakallio antaa luennoillaan johtajille, esimiehille ja asiantuntijatyötä tekeville avaimet hyvinvoinnin johtamiseen, uupumisen ennaltaehkäisyyn ja merkityksellisen elämän määrittämiseen. Pekan puhe antaa esimiehille konkreettisia työkaluja tiimin hyvinvoinnin johtamiseen ja siihen, miten viedä nämä opit osaksi jaksamista tukevaa yrityskulttuuria.

”Nyt Covidin suurimpien rajoitusten poistuttua meidän tulisi keskittyä yhteisöllisyyteen. Olemme tottuneet etätyöhön ja kontaktit toisiin ihmisiin ovat vähentyneet. Moni tutkimus korostaa toisten ihmisten merkitystä motivaatioon, hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Tehdään yhdessä. Kasvotusten. Omalta kohdaltani vaalin kahta asiaa oman hyvinvointini ylläpidossa ja jaksamisen säilyttämisessä: rentoutumista ja keskittymistä johonkin muuhun kuin työhön. Minulle luppoaika on tärkeää. Ei mitään tuottavaa, vaan aikaa antaa mielen rauhoittua. Kaksi tennistuntia viikossa puolestaan saa mielen muualla. En ole kovin hyvä pelaaja, joten tunnit vaativat 100% keskittymisen, että niistä tulee jotain. Mieli siirtyy pois töistä ja rauhoittuu.” -Pekka Pohjakallio

Lue lisää Pekasta!

 

Eeva Jaakonsalo
Turhan monissa organisaatioissa jaksamisen haasteet ovat edelleen tabuja

Eeva Jaakonsalo

 

Liikkeenjohdon konsultti, yritysvalmentaja, toimitusjohtaja ja Andas Oy:n perustaja Eeva Jaakonsalo käsittelee puheenvuoroissaan muun muassa johtamista, organisaation toimintakykyä ja hyvinvointia, sekä näiden teemojen yhdistämistä. Lähtökohta Eevalla on aina ihmisen mieli; kun ymmärrämme, miten mielemme toimii, meidän on helpompaa johtaa sekä itseämme että muita.

”Organisaatioiden tulisi huolehtia siitä, että jaksamiseen liittyvät asiat ovat arkisia, turvallisia puheenaiheita. Esihenkilöillä pitää olla tunne, että he pystyvät ottamaan puheeksi mielen hyvinvoinnin kysymykset tiimiläisten kanssa. Turhan monissa organisaatioissa jaksamisen haasteet ovat edelleen tabuja arjessa, vaikka niille teoriassa ollaan avoimia. Voidakseni itse hyvin, yritän kuunnella kehoni viisautta ja mennä nukkumaan silloin, kun alkaa väsyttää, vaikka olisi vielä joku asia tekemättä tai some selaamatta. Pyrin myös olemaan päivittäin edes jonkun hetken ihan vain ajatuksissani, tekemättä mitään erityistä. Vasta silloin kuulen ja huomaan, miten voin.” –Eeva Jaakonsalo

Lue lisää Eevasta!

 

Harri Gustafsberg
Kysymys on ihmisyyden syvästä ymmärryksestä

 

Mielen suorituskykyä valmentava, tutkiva ja kehittävä filosofian tohtori ja turvallisuus johtamisen maisteri Harri Gustafsberg puhuu yleisöilleen stressinhallinnasta, resilienssistä ja hyvinvoinnin johtamisesta. Harrin mukaan hyvinvoinnin johtamisen tarkoituksena on pitää huolta kolmesta keskeisestä tasosta: psykologisesta turvallisuudesta, yksilöiden autonomiasta, sekä yhteisöllisyydestä ja luottamuksesta, joiden kaikkien tulee esiintyä hyvinvoivissa työyhteisöissä.

”Stressinhallinnassa ja hyvinvoinnissa on kysymys siitä, että yhteisössä puhutaan samaa kieltä asioista, ymmärretään mistä on kysymys, kannetaan se vastuu, joka jokaiselle kuuluu, eikä ihannoida liian yksiulotteista suorittamista. Työtä pitää järjestää järkevästi, johtaa viisaasti ja jokaisen vastuulla on hankkia taitoja, mitä tämän päivän työelämä vaatii. Stressinhallinnassa ja hyvinvoinnissa ei ole kysymys keinoista, vinkeistä eikä mistään Niksi-Pirkka nurkasta. Kysymys on ihmisyyden syvästä ymmärryksestä, suostumuksesta kehittää mielen taitoja, henkisiä voimavaroja ja huolehtia sosiaalisesta vaikutuksesta, sekä psykologisen turvallisuuden luomisesta. Työssä jaksaminen pitää ottaa organisaatioissa tärkeäksi teemaksi sekä strategian, että käytännön tasolla.” -Harri Gustafsberg

Lue lisää Harrista!

 

Nanna Bhose
Vastuu hyvinvoinnistani on minulla ja vain minä voin vaikuttaa siihen, miten minä voin

Nanna Bhose

 

Menestynyt ammattijohtaja, yrittäjä ja kirjailija Nanna Bhose puhuu yleisöille inspiroivilla luennoillaan oman tarinansa ja oppiensa kautta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, johtamisesta, itsensä tuntemisen voimasta, rohkeudesta sekä epävarmuudessa toimimisesta. Taistelut oman terveyden kanssa ja oivallukset itsestä sekä elämästä kietoutuvat yhteen mukaansatempaavaksi tarinaksi täynnä opetuksia ja oivalluksia.

Nanna ottaa yleisön haltuunsa läsnäolollaan ja karismallaan antaen kuulijalle konkreettisia keinoja, joiden avulla päästä lähemmäs itseään, sitä kautta muita ja mikä tärkeintä – avata rohkeuden olla avoin elämälle.

”Uskon vahvasti, ettei ole yhtä oikeaa tapaa toimia tässä elämässä mutta kaikille löytyy parhaat mahdolliset työkalut kohti henkistä hyvinvointia, jonka kautta avautuu menestyminen ja onnellisuus myös ulkoisessa maailmassa. Matka itseen on mahtava seikkailu ja loputon mahdollisuuksien oppimatka. Minulle jokainen aamu on uuden alku ja minä olen oman elämäni käsikirjoittaja ajatuksillani, tunteillani sekä toimillani. Vastuu hyvinvoinnistani on minulla, ja vain minä voin vaikuttaa siihen, miten minä voin. Niin kauan kuin haen onnellisuutta ja hyvinvointia itseni ulkopuolelta toivoen sitten parempaa työpaikkaa, palkkaa, menestystä tai onnellisempaa parisuhdetta, juoksen väärään suuntaan.” -Nanna Bhose

Lue lisää Nannasta!

 

Aleksi Litovaara
Hyvinvoinnin ja energiatason boostaus iltojen pimetessä – mission impossible vai helppo nakki?

Aleksi Litovaara

 

Aleksi Litovaara on hymyn voimaan uskova entinen huippu-urheilija, haluttu mindfulness luennoitsija ja coach joka vahvistaa suomalaisten työhyvinvointia ilon ja aitouden kautta. ”Ehdotan, että sallit itsellesi pienen breikin. Voit sulkea silmäsi ja muutaman hengenvedon ajan fiilistellä miltä kehossasi tuntuu just nyt. Sen jälkeen voit palata mielikuvituksessa hetkeen, joka tuntui erityisen rentouttavalta tai muuten vaan miellyttävältä. Onko sulla jo silmät kiinni ja sisäinen kuvasto pyörimässä? Hyvä!” -Aleksi Litovaara

Lue Aleksin blogikirjoitus täältä!

 

James Hewitt
Wellbeing is set to become a business value of strategic importance

James Hewitt Banner

 

James Hewitt a performance scientist, speaker and author, with over 15 years of experience in human high performance. Leaders and event organizers choose James for his energy, inspirational perspectives, and his experience in translating science into practical tactics and effective strategies to enhance wellbeing and sustainable high performance at an individual and organizational level.

Read more about James!

 

George Kohlrieser
Unleashing astonishing potential through secure base leadership

George-Kohlrieser

 

George Kohlrieser is an internationally recognised expert on leadership, bestselling author, consultant and motivational speaker. Drawing from his 40 years experience as a hostage negotiator and organizational psychologist, George is an expert on negotiation and high performance teamwork. He knows exactly how to get the best out of people and he uses his vast experience to show decision makers how to achieve sustainable high performance through inspirational leadership, adequate negotiation skills and by focusing the mind’s eye.

”Great leaders are aware of their secure bases (the people, places, events, experiences, and beliefs which have shaped them). Only from this point can they become successful in achieving their goals. Secure base leaders can then become secure bases to others to maximize their potential. They use formal and informal authority to influence, rather than exerting their hierarchical and coercive power.” -George Kohlrieser

Read more about George!

 

 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!