Pata Degerman puhumassa Scandikissa

Kaikki lähtee rohkeudesta – Pata Degerman & Tomi Kaukinen

Mikä yhdistää itseään suomen viralliseksi epäonnistujaksi tituleeraavaa Tomi Kaukista ja löytöretkeilijä Pata Degermania? Rohkeus tarttua toimeen, halu tehdä elämässä asioita, jotka tuntuvat hauskoilta sekä motivaatio tehdä töitä sen eteen, että pääsee tekemään juuri niitä asioita, joita haluaa.

-Kun kokoonnumme tapahtumiin kuulemaan henkilöä ja hänen tarinaansa, me tiedämme jo lopputuloksen, Tomi Kaukinen huomauttaa. Kerroin juuri teille mun oman elämäntarinan, mutta elämäntarina alkaa aina lopusta. Elämä on päiviä ja päätöksiä toistensa perään, jotka vain jälkikäteen tarkasteltuina vaikuttavat loogisilta.

”Nykyhetki heittää kultapölyä kaikkien menneisyyden tapahtumien ylle. Silloin näyttäytyy, että olisi ollut alusta asti sankari, mutta elämä ei toimi sillä tavalla. Se punainen lanka, jonka huomaa, on ainoastaan jälkikäteen nähtynä punainen lanka. ”

Nyt suurille yleisöille motivaatiosta ja rohkeudesta puhuva, lukion väliin jättänyt Kaukinen siirtyi jo varhaisessa teini-iässä raksalle. Hän toimi siivoojana Tukholman metrossa aina siihen asti, kun viisikymppinen työkaveri ilmaisi ahdistuksensa hukatuista mahdollisuuksista.

Sillä aikaa kun mä olin tehnyt niitä kaikkia hommia roskien keräämisestä asbestin purkuun, mun sisällä oli kasvanut ihan kauhean iso motivaatio. Päätin, että luen lukion läpi. Suunnittelin omat aikataulut ja tein sen. Kävin Tukholman Kauppakorkeakoulun, sain hyvän työpaikan investointipankista. Tavoitteet oli saavutettu. Istuin siinä ja mietin, että hitsi tää on tylsää. Onko raha nyt se juttu, jonka pitäisi tehdä onnelliseksi?

 

Tomi hyppäsi uuden ideansa kanssa startup- maailmaan, kävi läpi kaikki mahdolliset virheet, vei firmansa Espanjaan, jossa työskenteli maailman suurimpien seurojen kanssa. Hän eli elämää, josta oli haaveillut – mutta vauhti osoittautui kavalaksi ja Tomi sairastui burnouttiin. Hän teki päätöksen irtisanoutua omasta yrityksestään. Nyt, vihdoin kolme vuotta ensimmäisten oireiden jälkeen hän voi sanoa, että on palautunut.

Ilo on tullut takaisin mun elämään. Elin nämä vuodet ensimmäistä kertaa tehden juuri niitä asioita, joita haluan. Onko siis mahdollista tehdä jotain puhtaasti intohimolla ja elää sillä? Nyt mä sanon, että on, kertoo Tomi kannustaen jokaista kulkemaan omaa tietään, eikä antaa muiden määritellä menestystä puolestaan.

– Tähän liittyen, mä oon usein miettinyt, mikä on elämän tarkoitus, jatkaa löytöretkeilijä Pata Degerman, no sitä mä en vieläkään tiedä, mutta aion tehdä sitä mikä on hauskaa niin kauan, kun täällä ollaan. Mä voisin tehdä paljon muutakin, mutta nautin eniten juuri siitä, kun saan valloittaa vuoria retkikunnan kanssa. Sen ei ole väliä, mikä se juttu on mitä kukin tekee, kunhan se motivoi itseä.

”Yks kovin viesti onkin, että työn on oltava hauskaa.
Ja kuka siitä tekee hauskaa? Onko se pomo, joka tulee kertomaan, että hei tämän pitää olla hauskaa – ei. Se on meidän tiimi, me itse ja meidän ajatukset.”

Pata puhuu yleisöille omakohtaisten tarinoiden kautta rohkeudesta, tiimityöstä ja syvän luottamuksen rakentamisesta, tavoitteista ja niihin pääsemisestä.  Kaiken uuden aloittaminen vaatii rohkeutta. Niin vaati aikoinaan ensimmäisen löytöretken taustatyön tekeminen ja sen toteuttamisen mahdollistaminenkin.  – Me ollaan jokainen täällä erittäin lyhyt aika, ja mitä jos ei uskalleta tehdä niitä pelottavilta tuntuvia asioita, jotka saattaisivat avata meille juuri ne mahdollisuudet joita tarvitsemme? Muistan, kun mietin että meillä on todellinen ongelma, jos meinataan lähteä Etelävanalle kiipeämään, muttei uskalleta soittaa tätä yhtä puhelua. Puhelua, joka on iso askel siihen, että sinne matkaan ylipäänsä päästään.

Silloin syntyi yksi Patan luentojen tärkeimmistä opeista: ”Powerhour”, yksi tunti päivässä, jonka aikana ollaan rohkeampia, kuin oikeasti olemmekaan. Silloin jätetään jokainen pelko taakse ja keskitytään tekemiseen. Soitetaan se puhelu tai lähetetään se viesti – kunhan toimitaan pelosta huolimatta. Ja juuri näistä tapahtumista, rohkeista teoista rakentuu pikkuhiljaa se punainen lanka, jonka usein vasta jälkeenpäin näkee.

—————————————————————————————————————————-

Artikkeli on kirjoitettu Tomin ja Patan 03.02.2020 Scandicin tapahtumassa kuultujen puheiden pohjalta. Tomi ja Pata ovat ehdolla EventoAwardsin puhujakategorioissa. 

Haluatko Tomin tai Patan puhujaksi tapahtumaasi? Ota yhteyttä!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!