Skip to content
Menu
Close
8 heinäkuun 2019

Katso maailmaa uudesta näkökulmasta – Teemu Arina, Arman Alizad & Perttu Pölönen

Kolme puhetta. Kolme puhujaa. Kolme täysin erilaista teemaa ja näkökulmaa ympäröivän maailman tarkasteluun. Mitä voimme oppia ihmisen ja koneen välistä...

Kolme puhetta. Kolme puhujaa. Kolme täysin erilaista teemaa ja näkökulmaa ympäröivän maailman tarkasteluun. Mitä voimme oppia ihmisen ja koneen välistä suhdetta tutkivalta biohakkeri Teemu Arinalta, maailmaa matkanneelta toimittaja Arman Alizadilta ja nuorelta visionääriltä Perttu Pölöseltä?

Päivittäiset valinnat ovat avain optimaaliseen suorituskykyyn

Maailmasta on tullut massiivinen petrimalja tartuntataudeille. Modernin elämän ympäristötekijät haastavat meitä alituisesti. Yhä useampi työikäinen kärsii uupumuksesta, kivuista ja vaivoista. Sairaslomalla vietetään työajasta 10-20 päivää vuodessa ja puolikuntoisena sitäkin enemmän. Jotta voisimme mahdollisimman hyvin tämän päivän (työ)elämässä ja yltäisimme parhaisiin suorituksiin, on hyvinvointia tukevia valintoja tehtävä tietoisesti joka päivä. Biohakkerointi on oman suorituskyvyn, hyvinvoinnin ja terveyden optimointia hyödyntämällä tiedettä, teknologiaa ja syvällistä ymmärrystä ihmisen fysiologiasta ja biologiasta. Biohakkeroinnin keinoin voimme optimoida työpäivän, palautumisen, vastustuskyvyn ja vaikkapa yksittäisen lentomatkan. Teemu Arina on kirjoittanut kollegoidensa kanssa kaksi optimaalista suorituskykyä, terveyttä ja hyvinvointia käsittelevää kirjaa: Biohakkerin käsikirjan (2016) ja Biohakkerin stressikirjan (2018). Arina painottaa resilienssin eli kokonaisvaltaisen sitkeyden vahvistamisen merkitystä optimaalisen suorituskyvyn ja terveyden tavoittelussa. Stressi ei ole ongelma, se on mahdollisuus joka voi tehdä meistä vahvemman. Ihminen saavuttaa parhaan suorituskykynsä ollessaan stressaantunut terveellä ja tasapainoisella tavalla. Distressi puolestaan on tila, jossa ylikuormitus ajaa ihmisen sairaaksi. Optimaalinen stressi eli niin sanottu eustressi taas edellyttää hermoston ja elintapojen tasapainoa, joka myös lisää vastustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan. Tätä tasapainoa ja sen saavuttamista tuetaan päivittäisillä valinnoilla kuten säännöllisellä yöunella, liikunnalla, monipuolisella ravitsemuksella, hengityksellä, meditaatiolla ja jopa luontoyhteyden ylläpidolla.

”Resilienssi ei kasva vain sohvalla makaamalla tai näyttöä tuijottamalla. Se kasvaa sillä, että haastat itsesi äärirajoille ja palaudut siitä tehokkaasti. Kun altistat itsesi kuormitukselle ja muistat lopettaa ajoissa, vahvistut.”

– Näin saavutat helpommin tavoitteesi polttamatta kynttilää molemmista päistä. Tehokas palautuminen on osa tämän päivän työtä. Näin biohakkeri Teemu Arina muistuttaa puheessaan perusasioista.

Kaiken keskellä on ymmärrys

Mä tykkäsin ja tykkään edelleen velhoista, lohikäärmeistä, tähtien sodasta, tarinoista ja lentotukialuksista. Nuorempana oli aika vaikeaa, kun en tiennyt miten nää asiat, jotka mua eniten kiinnostaa voisi jotenkin muotoutua mun ammatiksi. Nyt kun katson taaksepäin, niin ympyrä on sulkeutunut . Mä saan kertoa maailman ihmisten tarinoita, äärimmäisissä olosuhteissa ja useissa jokapäiväisissä rinnakkaistodellisuuksissamme näitä omakohtaisia, katsojan ja kuulijan ajatuksia ravistelevia kokemuksia kerännyt Arman Alizad pohtii. Arman vie kuulijan matkalle tarinoihin ihmisyydestä, ymmärryksestä, periksiantamattomuudesta ja rohkeudesta. Sama tarina, joka kertoo näköalattomuudesta ja julmuudesta, voi toisaalta olla tarina hyvyydestä ja ihmisen hauraudesta. Maailma ei nimittäin ole mustavalkoinen, se on täynnä sävyjä. Kohtaamiset ja jaetut tarinat ovat kerta toisensa jälkeen murtaneet ja rakentaneet uudestaan tämän seikkailuja rakastavan toimittajan maailmankuvan.

”Jos haluamme saavuttaa jonkinlaista kehitystä, on välttämätöntä ymmärtää toisiamme.”

– Mulle on käynyt monesti niin, että luen vanhaa haastattelua, enkä voi enää allekirjoittaa omia sanomisiani. Meidän ajatuksemme ovat tiedostamattakin täynnä erilaisia tabuja ja muureja. Juuri tarinat ovat se keino, joilla näitä murretaan. Niillä hävitetään mustavalkoista ajattelua ja lisätään ymmärrystä. Ja ymmärrys on aikalailla avain kaikkeen tässä universumissa. Se onkin mun yksi pääviestini; että me ymmärtäisimme toisiamme paremmin. Se ei tarkoita, että kaikkea tarvitsisi hyväksyä, sietää tai suvaita, mutta jos haluamme saavuttaa jonkinlaista kehitystä, on välttämätöntä ymmärtää toisiamme.

Riski on välttämätöntä kehitykselle

Keksijäksi, kirjailijaksi, ja visionääriksi tituleerattu puhuja, Perttu Pölönen näkee maailman ja tulevaisuuden täynnä mahdollisuuksia, mutta vain jos uskallamme ottaa riskejä ja kyseenalaistaa totuttua. Tässä ajassa tarvitsemme uskallusta enemmän kuin koskaan.

”Meidän on vaikea kuvitella asioita, joita tulee tapahtumaan. Silti, maailman rajat eivät ole samat kuin meidän mielikuvituksemme rajat.”

Miten tänä päivänä voisi selittää, mitä kymmenen vuoden kuluttua on, kun meillä ei vielä ole olemassa sanoja siihen? Leikitään, että hypätään ajassa 60-vuotta taaksepäin ja koitat selittää mikä on Google. Mistä aloitat, kun jo internet on tuntematon käsite? Eli jos nyt vastaat hulluilta tuntuviin ideoihin, että tätä on vaikea kuvitella, niin se kertoo vain mielikuvituksesi rajoista. Pertun mukaan juuri totuttujen asioiden kyseenalaistaminen yhdistettynä rohkeuteen ottaa riskejä, on välttämätöntä kehitykselle. Kun antaa kaikkensa ja laittaa itsensä likoon, tapahtuu vääjäämättä epäonnistumisia – ne kuuluvat asiaan. Vain turvalliselle, helpolle alueelle jämähtäminen takaa virheettömän tuloksen, mutta se ei vie eteenpäin.

”Mua itseäni ei pelota epäonnistuminen, vaan se, että me onnistumme väärissä asioissa.”

Artikkeli on kirjoitettu 10.02 Scandicin tilaisuudessa kuultujen Evento Awards- finalistien puheiden pohjalta. Vaikuttava puhe jakaa tietoa, tarjoaa uusia näkökulmia, hämmästyttää, ravistelee ja liikuttaa. Parhaimmillaan se herättää kuulijassa tunteen, antaa peilauspintaa omaan elämään ja sytyttää kipinän uuteen.

8 heinäkuun 2019

Katso maailmaa uudesta näkökulmasta – Teemu Arina, Arman Alizad & Perttu Pölönen

Kolme puhetta. Kolme puhujaa. Kolme täysin erilaista teemaa ja näkökulmaa ympäröivän maailman tarkasteluun. Mitä voimme oppia ihmisen ja koneen välistä...