helena åhman

Keskusteleva johtajuus – mitä se tarkoittaa sinulle vuonna 2023? – Helena Åhman

Yli kymmenen vuotta sitten kävelytin ystäväni koiraa New Yorkin Broadwayllä. Paikallisen kirjakaupan ikkunassa mainostettiin uutta kirjaa ja kohta alkavaa ilmaista luentoa. Vein koiran kotiin ja lähdin kuuntelemaan. Kirjailijan nimi ei ollut minulle tuttu, mutta tänään sen tunnistaa moni: Wharton Business Schoolin professori Adam Grant. Hän kertoi tilaisuudessa tutkimuksesta, jossa oli mitattu kuinka paljon ihmiset ovat ryhmässä äänessä, ja kuinka paljon he arvioivat kokouksen jälkeen oppineensa tuntemaan muita paikalla olijoita. Kummallista kyllä ne, jotka olivat eniten äänessä, luulivat virheellisesti oppineensa tuntemaan toiset parhaiten.

Keskusteleva johtajuus ei luonnollisestikaan ole paljon äänessä olemista, vaan keskusteluälykkyyttä, erityisesti ihmettelyn taitoa, jota tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan. Niin kauan kuin emme näe vaihtoehtoja omalle toiminnallemme, koemme olevamme jumissa.

Voit ihmetellä keskustelevaa johtajuutta organisaatiossasi vaikka seuraavien kysymysten kautta:

1. Mikä keskustelu kannattaa käydä?

2. Miten käymme tärkeän keskustelun?

3. Miten kohtaamme ihmisinä?

4. Mitä teen, jos koen epäonnistuneeni keskustelussa?

Adam Grantin luennosta Broadwayllä oli kulunut muutama vuosi, ja puhumme puhelimessa. Hän kertoo, että epäonnistuessaan keskustelussa hän menee pyytämään palautetta, vaikka arvelee palautteen olevan huonoa, ja vaikka hän ei luottaisi kyseiseen ihmiseen.

Miksi? Keskusteleva johtaja ei katkaise vuorovaikutusta ja antaa tällöin uuden mahdollisuuden suhteen rakentumiselle. Ja myös ihmisellä, johon et luottanut, voi olla tärkeää sanottavaa. Keskustelu etenee yleensä hyvin suoruuden ja myötätunnon yhdistelmällä.

Näitäkin asioita opimme parhaiten tieteen, taiteen ja käytännön yhdistelmällä. Oman pohdintasi pohjaksi vielä lyhyt runo, jonka on kirjoittanut äitini Sirkka-Liisa Paukkunen (s. Åhman):

Ihmissuhde

                    elämä kulkee

                                      inessiivissä elatiivissa illatiivissa.

                                                            mikä on aidon ihmissuhteen sijamuoto

Mikä tahansa toisen ihmisen kohtaaminen on ihmissuhde. Joskus se kestää eliniän, joskus viisi minuuttia. Aina kohtaamiseen liittyy vuorovaikutusta.

Ihmettelyn taidosta ja vaativista keskustelu-, neuvottelu-, johtamis- ja konfliktitilanteista lisää muun muassa laulaja-lauluntekijä Jussu Pöyhösen ja minun yhteisissä livemusa-puhe- tilaisuuksissa.

Ihanaa vuotta 2023 – silloin on tulossa jotain ihan uutta.  Ihmetellään ja keskustellaan!


Artikkelin on kirjoittanut johtoryhmien valmentaja , työpsykologian tohtori, palkittu puhuja ja tietokirjailija Helena Åhman. Hän on nostanut tilannetajun ja keskusteluälykkyyden työelämän tutuiksi termeiksi  – ja on Suomen ensimmäinen keskusteluälykkyyden ja mielen johtamisen työelämäprofessori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.  

Artikkeli on osa ”Uusi työelämä 2023” -julkaisua. Lataa koko julkaisu itsellesi tästä!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!