Kone helpottaa tulevaisuuden työtä

Kone helpottaa tulevaisuuden työtä

Kevään ja työn juhlan kunniaksi jututimme tänään Antti Merilehtoa MySpeakerin toimistolla.

Antin ’Tekoäly – matkaopas johtajalle’ oli alkuvuoden 2018 myydyin bisneskirja Suomessa. Vuosina 2012-2014 Antti työskenteli Googlen Euroopan pääkonttorilla, jossa oli jo tuolloin tekoälyyn liittyviä projekteja menossa. Vasta pari vuotta Googlen työrupeaman jälkeen Antti ymmärsi miten vahvasti koneet ja tekoäly tulevat vaikuttamaan ihmisten elämään jatkossa ja huomasi, että hän ei itse ymmärrä tekoälystä tarpeeksi. Antti lähti selvittämään mitä tekoäly käytännössä tarkoittaa ja kirjoitti Tekoäly – matkaopas johtajalle’ -kirjan nimenomaan ’ei tietämisen’ näkökulmasta. Hän halusi kirjan, joka on niin helposti luettava, että jopa kalenterin kanssa kamppaileva yrityksen toimitusjohtaja ymmärtää sen.

Antti toteaa heti alkuun, että työ muuttuu, mutta kone ei ole tullut korvaamaan ihmisen työn vaan helpottamaan sitä. ”Kun datan määrä kasvaa valtavasti, ihminen ei kykene yhdistämään kaikkia datalähteitä. Meidän käyttöliittymä ei kerta kaikkiaan kykene siihen. Kone taas pystyy tekemään datalähteistä ennusteita aivan eri tavalla ja tulemme vielä yllättymään siitä miten paljon esimerkiksi yritykset, jotka myyvät B-to-C puolen tuotteita hyödyntävät dataa kuluttajien tavoittamisessa ja asiakaskokemuksen selkeyttämisessä ja parantamisessa.” Esimerkiksi Tekoäly Nyt -podcastissa Kati Sulin DNA:lta kertoo miten he operaattorina käyttävät dataa asiakkaan ymmärtämiseen. He seuraavat miten asiakkaat käyttävät dataa ja jos esimerkiksi pienessä liittymässä raja tulee vastaan, voidaan kuluttajaan olla yhteydessä ja tarjota laajempaa dataliittymää. ”Tämän kautta kuluttajille pystytään tarjoamaan osuvampia palveluita,” kuittaa Antti.

”Ruusuilla tanssimisesta ei kuitenkaan ole kyse,” toteaa Antti. Muutos on monelle suuri ja monet ihmiset tykkäävät rutiinitöistä. Nykyään voi kuitenkin melkein määritellä ihmiselle ja koneille sopivat työt erikseen. Fakta on se, että rutiinityöt hoituvat helpommin koneen avulla. Antti kertoo, että Meilahdessa sijaitsee syöpiä parhaiten tunnistava lääkäri. Joka ei siis ole lääkäri vaan oppiva tekoäly.

”Työn muutoksessa olisikin tärkeää hahmottaa mitkä ovat omassa työssä uudet teknologiat, jotka tuovat apua omaan työhön. Lääkärin työssä esim. kuvantunnistus on todella hyvä apuväline. Lääkärit eri puolilla maailmaa käyttävät samaa ohjelmistoa ja koneen oppiminen on käytössä kaikilla. Monen lääkärin eri näkemyksen kautta koneesta tulee vielä parempi kuin lääkäri tunnistamaan sairauksia,” Antti kertoo. ”Internet toi kanavan yksittäiselle ihmiselle, mutta tekoälyn avulla eri ihmiset eri puolella maapalloa opettavat samaa konetta eri datalla,” Antti jatkaa.

Tällä hetkellä Antti kirjoittaa uutta, syksyllä ilmestyvää kirjaansa ’Tekoäly – Ihminen ja Kone’. Tai oikeastaan Antti sanelee suurimman osan kirjasta, koska puheentunnistus on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Antti tekee muistiinpanonsa suoraan puhumalla puhelimeen ja hyödyntää puheen tunnistusta kirjan kirjoittamisen apuvälineenä. Samalla Antti myös sparraa johtoryhmiä tekoälyn hyödyntämisessä, sijoittaa teknologiayhtiöihin ja toimii hallitustyössä. Evento Awards palkitsi myös Antin vuoden puhujana huhtikuussa 2018.

Lisätietoja Antti Merilehdosta.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!