Skip to content
Menu
Close
10 kesäkuun 2021

Miksi ”meille ovat kaikki tervetulleita” ei enää riitä? – Dakota Robin

Työskennellessäni eri alojen yritysten kanssa ympäri maailmaa, olen usein törmännyt samankaltaiseen ilmiöön, jota kutsun ”yritysten laastariksi.” Suojaudumme ulkoa tulevalta kritiikiltä,...

Työskennellessäni eri alojen yritysten kanssa ympäri maailmaa, olen usein törmännyt samankaltaiseen ilmiöön, jota kutsun ”yritysten laastariksi.” Suojaudumme ulkoa tulevalta kritiikiltä, joka voi haavoittaa toimintaamme – mutta samalla laastarin sisällä on resursseja vuotava haava, jota yritämme tyrehdyttää peittämällä. Arvet ovat kuitenkin ikuisia.

Kuulen usein ensimmäisenä, kuinka “meillä on jo avoin kulttuuri ja kaikki tervetulleita”. Mutta, kun kysyn mitä strategioita on käytetty kulttuurin muodostamiseen tai muuttamiseen ja miten ne näkyvät jokapäiväisessä toiminnassa, huoneen valtaa hiljaisuus.

Muistan itse käyneeni 90-luvulla Lahdessa “meille on kaikki tervetulleita” – koulua, mutta puoliksi turkkilaisena, transsukupuolisena lapsena, joka kärsi vakavista oppimisvaikeuksista, en jostain syystä koskaan kokenut oloani tervetulleeksi. Kasvoin elinympäristössä, joka ei ollut luotu minua varten. Tämän seurauksena en kerta kaikkiaan vain kyennyt suoriutumaan tehtävistä tai menestymään yhtä hyvin kuin lapset, joiden kehitystä tuettiin ja kenen tarpeet kyettiin tunnistamaan.

“Monimuotoisuus ei ole aina ulospäin näkyvää – ja inklusiivisuus ei ole pelkästään palkkaamista.”

Jos olet johtotehtävissä työskentelevä henkilö, sinulla on mitä todennäköisemmin valtaa muodostaa itsellesi toimiva työympäristö, jossa koet olosi miellyttäväksi ja voit keskittyä tehokkaasti työntekoon. Näin ollen on helppo sokaistua omaan mukavuuteen, jolloin muiden kokemien puutteiden ymmärtäminen voi olla haastavaa.

Sinun tehtäväsi ei ole kuitenkaan luoda työympäristöä, joka on paras sinulle,  jolloin oletat sen toimivan myös muille. Johtajana sinun vastuusi on kuunnella ja pitää yllä jatkuvaa kommunikointia, sekä toimia muiden tarpeiden edellyttämänä. Vaikka oletkin vastuussa tuloksesta, sinun työsi ei ole johtaa numeroita vaan johtaa henkilöstöä. Sillä lopulta henkilöstö on se, joka johtaa numeroita ja saa tuloksen aikaan.

Sinulla ei tarvitse olla vastausta kaikkeen, mutta sinun tehtäväsi on etsiä käsiisi henkilöt, joilla on tarvitsemasi tieto ja työkalut. Jatkuva oppiminen voi olla tuskaista, mutta tieto lisää tuskan sijasta myös turvaa. Tietämättömyys tulee yritykselle kalliimmaksi kuin konsultin palkkaaminen, sillä ilman tarvittavaa tietoa emme pysty täysin ymmärtämään. Silloin koemme uhkaaviksi asiat, jotka ovat vieraita, outoja, uusia tai vaikeasti käsiteltäviä. Uhka estää luottamuksen syntymistä, joka vaikuttaa suoraan yhteistyökykyyn työntekijöiden sekä asiakkaiden keskuudessa.

“Yksinkertaisesti ihmiset jotka eivät voi hyvin, eivät kykene toimimaan hyvin”.


Artikkelin on kirjoittanut monimuotoisuus ja inklusiivisuuskonsultti Dakotan Robin, jonka supervoima on ymmärtää, miksi ihmiset tekevät mitä tekevät. Nyt hän käyttää taitojaan tuomalla ihmisiä yhteen ja auttamalla organisaatiot ottamaan monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden aidosti osaksi ajattelua. 

Artikkeli on osa ”Muuttuva maailma – vastuullinen organisaatio” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kolmentoista puhujan ajatukset vastuullisuudesta. Lataa koko julkaisu tästä!

10 kesäkuun 2021

Miksi ”meille ovat kaikki tervetulleita” ei enää riitä? – Dakota Robin

Työskennellessäni eri alojen yritysten kanssa ympäri maailmaa, olen usein törmännyt samankaltaiseen ilmiöön, jota kutsun ”yritysten laastariksi.” Suojaudumme ulkoa tulevalta kritiikiltä,...