Skip to content
Menu
Close
22 kesäkuun 2021

Miten startupit voivat auttaa ratkomaan maailman visaisimpia ongelmia? – Lauri Järvilehto

YK määritteli vuonna 2015 kestävän kehityksen tavoitteet. Tavoitteita on yhteensä 17 ja ne käsittelevät muun muassa köyhyyden ja nälänhädän poistamista,...

YK määritteli vuonna 2015 kestävän kehityksen tavoitteet. Tavoitteita on yhteensä 17 ja ne käsittelevät muun muassa köyhyyden ja nälänhädän poistamista, laadukkaan kouluttamisen takaamista kaikille ja ympäristön muutoksen pysäyttämistä. Jos onnistumme tavoittamaan edes osan kestävän kehityksen tavoitteista, on maailma merkittävästi parempi paikka miljardeille ihmisille.

Näitä tavoitteita ei kuitenkaan saavuteta vain nykyisin rakentein. Jo ennen koronakriisiä on ollut selvä, että kestävän kehityksen päämäärien valtio- ja lahjoituspohjaisessa rahoituksessa on miljardien eurojen vaje. Globaalit haasteet eivät ratkea, elleivät myös yritykset ala niitä ratkoa.

YK:n mukaan kestävän kehityksen päämäärät tarjoavat jopa 12 triljoonan dollarin edestä liiketoimintamahdollisuuksia. Monien asiantuntijoiden mukaan arvio on alakanttiin. Piilaakson ja Suomen pääkaupunkiseudun tyyppisten kasvukeskusten startup-yrittäjät kaipaavat aidosti merkityksellisiä tavoitteita toiminnalleen. Samaan aikaan startup-sijoittajat peräänkuuluttavat yhä enemmän vaikuttavuutta ja yritysvastuuta.

Toki monet suuryritykset ovat ottaneet kestävän kehityksen päämäärät osaksi omaa strategiaansa tai ainakin yrittävät suhteuttaa toimintaansa niihin. Startup-yrityksillä on kuitenkin ainutlaatuinen mahdollisuus ratkoa kestävän kehityksen päämääriin liittyviä haasteita.

Startup-yritys on ulkoisella pääomalla rahoitettu sarja kokeiluja, jonka tarkoituksena on löytää uusi ja skaalautuva bisnesmalli. Toisin sanoen, startupissa yrittäjät pyrkivät löytämään ratkaisun, jota muut eivät ole vielä keksineet ja rakentamaan sen ympärille räjähdysmäisesti kasvavaa liiketoimintaa.

Esimerkiksi kestävän kehityksen päämäärä numero kuusi käsittelee puhdasta vettä ja sanitaatiota. Joka vuosi miljoonia lapsia kuolee likaantuneen veden takia ripulitauteihin. Startup voisi ratkoa tätä ongelmaa esimerkiksi tarjoamalla kehittyville maille nykyhintaa merkittävästi edullisempia jätteenkäsittelyasemia. Tällöin esimerkiksi kyläyhteisöillä olisi mahdollisuus ostaa asema itse, sen sijaan, että sen rakentamista pitäisi tukea lahjoitusvaroin. Joka kerta, kun startup tekee kaupan, sen liiketoiminta kasvaa – ja jokaisen kaupan seurauksena ihmishenkiä säästyy.

Kestävän kehityksen tavoitteet tarjoavat startup-yrittäjille erinomaisen tiekartan sellaistan haasteiden löytämiseksi, joissa massiivinen bisnespotentiaali kohtaa automaattisesti merkittävän humanitaarisen vaikuttavuuden.

Saavuttamalla räjähdysmäistä kasvua kestävän kehityksen tavoitteita ratkova startup saavuttaa samalla myös räjähdysmäistä vaikuttavuutta. Kestävän kehityksen startupit voivat hyvin olla yksi merkittävimpiä muutosvoimia globaalien haasteiden ratkomisessa.


Artikkelin on kirjoittanut Aalto Ventures Program -yrittäjyyskoulutusohjelman toinen johtaja, puhuja Lauri Järvilehto. Hän on sarjayrittäjä, joka elää kuten opettaa. Lauri vie tiimit tarkastelemaan sisäistä motivaatiota, luovuutta, merkityksellisyyden löytymistä ja kykyä kehittää osaamistaan. Artikkeli on osa ”Muuttuva maailma – vastuullinen organisaatio” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kolmentoista puhujan ajatukset vastuullisuudesta. Lataa koko julkaisu tästä!

22 kesäkuun 2021

Miten startupit voivat auttaa ratkomaan maailman visaisimpia ongelmia? – Lauri Järvilehto

YK määritteli vuonna 2015 kestävän kehityksen tavoitteet. Tavoitteita on yhteensä 17 ja ne käsittelevät muun muassa köyhyyden ja nälänhädän poistamista,...