Skip to content
Menu
Close
4 maaliskuun 2021

Moderni Työelämä – Haastattelussa Tomi Kaukinen

Oletko sinäkin hukassa modernissa työelämässä? Ei hätää, todella moni meistä on, vaikkei se siltä aina tunnu tai ulkoapäin näytä. Tiesitkö, että gallupin mukaan 85% ihmisistä ei viihdy työelämässä. Eikä se ole ihme, koska me emme vielä ymmärrä modernia työelämää. Startup-yrittäjä, uupumuksen läpikäynyt motivaatiopuhujamme Tomi Kaukinen puhuu yleisöille modernista työelämästä, sen haasteista ja mahdollisuuksista. Mistä Tomi on ammentanut oppinsa, mikä sai hänet tutkimaan tämän päivän työelämää, ja mitä hänen kokemuksensa ovat opettaneet siitä, kuinka tasapainotella tehokkuuden ja jaksamisen välimaastossa?

Mä tulin työelämään Tukholman kauppiksesta täynnä intoa ja paloa. Olin tehnyt kovan duunin kohti sitä, minkä luulin olevan mun unelma: vakiduuni arvostetussa firmassa. Ensimmäisenä päivänä istuin pukupäällä katsomassa ulos ikkunasta ja mietin, että  onpas työelämä tylsää. Se oli mulle aidosti shokki, miten tylsää se oli. Työelämä oli yksi iso näytelmä, jossa jokainen osasi oman roolinsa. Tajusin, että raha ei tee musta onnellista, jos työ koostuu joka päivä asioista, joita en halua tehdä. Hyppäsin pois, perustin startuppeja, tein yrittäjänä ympäri maailmaa töitä, painoi sata lasissa eteenpäin. Lopulta uuvuin ja hyppäsin pois oravanpyörästä, Tomi kertoo kokemuksistaan alustaen pohjaa puheilleen.

Älä mahdu normeihin – löydä oma tapasi tehdä


Burnout pakotti Tomin pysähtymään ja miettimään, millainen on se elämä, jota hän haluaa elää. Hän alkoi miettiä, miksi työelämä näyttää siltä kuin näyttää nyt. Miksi teemme asioita, joita teemme? Työelämä on kuin prokrusten vuode. Se on mielivaltainen normi, johon meidän yritetään tunkea. Elämme tällaisten selittämättömien totuuksien ympäröiminä kyseenalaistamatta totuttua: Miksi biisi on kolme minuuttia? Artikkeli tuhat sanaa tai työviikko 40 tuntia? Nämä on selittämättömiä asioita, jotka hyväksymme pysähtymättä ajattelemaan asiaa sen enempää.

-Samaan aikaan, kun työtunnit ovat tulleet alas, meidän tuottavuutemme on kasvanut. Firmat, joissa on siirrytty neljän päivän työviikkoon näyttävät tuottavuusnousua. Mä kehotan aina ihmisiä pohtimaan, että jos he saisivat rakentaa simulaation työelämästä aloittaen ihan alusta, miltä se näyttäisi? Usein toimimme, kuten toimimme, koska muut tekevät niin. Teemme, mitä muut tekevät. Emme halua poiketa normista, herättää Tomi miettimään.


Tiedä, mistä koostuu hyvä työpäivä – ja keskity


Työpaikolla käytämme päivittäin lukuisia eri ohjelmia ja välineitä, mutta kukaan ei kerro mitkä ovat parhaat tavat käyttää niitä. Turhien sähköpostien ja huonosti suunniteltujen palaverien määrä on yksi isoimmista rahasyöpöistä yrityksissä. Iso osa työtehtävistä ei myöskään ole suorassa yhteyksissä firman lisäarvoa tuottaviin toimenpiteisiin. Todella harva osaa ajatella, mikä on hyvä työpäivä, tai tunnistaa sellaisen päivän työt lopetettuaan. Tomi kehottaa jokaista miettimään, mikä on se  lisäarvoa tuottava asia, jota teet työpaikallasi? Entä teetkö sitä koko ajan? Luultavasti et. Koska teet kaikkea muuta.

Keskittyminen ja häiriötekijät ovat olleet aina suurimpia ongelmiamme. Syytämme tästä teknologiaa, mutta se on vain tekosyy. Me ihmiset olemme itse keskittymiskyvyttömyytemme suurin syy. Keskittyminen on kärsimystä. Kun keskitymme, kärsimme ja tapa päästä eroon kärsimyksestä on alkaa tekemään jotain muuta. Ajatuksemme alkavat etsimään muuta. Keskittyminen on tahdonvoimaa ja häiriötekijät ovat tietoinen ulospääsymme epämukavasta tilanteesta. Jälleen kerran kreikkalaisjumalat tiesivät tämän aikojen alussa. Tantalus laitettiin veteen, ja samalla lailla kuin hän sillloin, mekin etsimme lieventäviä tekijöitä kärsimykseemme, Tomi linjaa.

Minimoi häiriötekijät ja hallitse aikaasi


Tomi kertoo luennoillaan yleisöille keinoja häiriötekijöiden minimoimiseen, keskittymiskyvyn lisäämiseen sekä sisäisten ja ulkoisten triggereidemme tunnistamiseen ja sitä kautta itsensä tuntemiseen. Nämä ovat tavat tehdä työtä ovat työyhteisöjen avaintekijät tehokkuuden, jaksamisen, hyvinvoinnin ja tulosten samanaikaiseen toteutumiseen.

Ongelma on, että olemme valmiita suojaamaan kaikkea muuta kuin meidän omaa aikaamme. Aika on arvokkain resurssimme, mutta työelämässä usein jopa odotamme, että joku tulee vapauttamaan meidät omasta keskittymisestämme – eli ajastamme. Aseta rajat läsnäololle, aseta rajat keskittymiselle, aseta rajat palavereille. Tutki ja tunnista oma ajankäyttösi – nosta sen vaaliminen prioriteetiksi ja huomaat eron! Ajankäytön hallinta helpottaa stressiä uskomattoman paljon, kertoo Tomi pohjaten sanomansa sekä tutkimuksiin, että omiin kokemuksiinsa.

Omalta luonteeltaan kärsimättömäksi itseään kuvaileva Tomi on tehnyt viimeisen vuoden ajan kirjoitustyötä tulevan kirjansa kanssa. Tämä jos mikä on vaatinut tietoista keskittymistä ja omien neuvojen käyttöön ottamista. Promodo, työn jaksottaminen, palaverivapaan ajan suojeleminen sekä oman levottomuuden ja häiriöhetkien tunnistaminen ovat olleet avainasemassa tekstin syntymiseen.

Tomi, minkä neuvon antaisit nyt siellä ikkunasta ulos katsovalle, pukupäällä istuvalle, työelämän tylsyydestä shokeeraantuneelle Tomille elämään?

-Jotta ymmärrät miten korjata työelämää, sun pitää kokea mikä siinä on vialla, vastaa Tomi. 

4 maaliskuun 2021

Moderni Työelämä – Haastattelussa Tomi Kaukinen