Muuttuva maailma – Keskity siihen, millä on merkitystä vielä huomennakin – Jaakko Sahimaa

Maailma ja asioiden merkitykset muuttuvat – joskus salamannopeasti ja yllättäen. Se, mikä vielä eilen oli relevanttia ja tärkeää, ei välttämättä ole sitä enää huomenna. Tästä olemme saaneet viimeisimpänä muistutuksen koronan muodossa. Emme vielä edes tiedä kokonaisuudessaan koronan aiheuttaman kansantaloudellisen ja -terveydellisen kriisin syvyyttä ja laajuutta, mutta tiedämme, että se tulee muuttamaan yksilöiden, yritysten ja yhteiskuntien tarinaa pysyvästi.

Uudet tarinat syntyvät usein tuhon tuhkasta ja raunioista. Pian on uuden tarinan aika. On suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan jälleenrakennuksen aika: hetkeksi olemme joutuneet polvillemme, mutta jo nyt meidän on ajankohtaista kysyä itseltämme, mitä kohden haluamme maailman parasta yhteiskuntaamme lähteä rakentamaan? Millaista tarinaa haluamme seuraavaksi kirjoittaa? Millaiset päämäärät koemme merkityksellisiksi ja tavoittelemisen arvoisiksi? Yuval Noah Hararin sanoin meidän on syytä pysähtyä miettimään: ”Mitä haluamme haluta?”

Johtajilta uuden suunnan määrittäminen vaatii kaikista eniten. Kirjassamme Johda Merkitystä (2020) nostamme kirjoittajakollegoidemme kanssa esille ajatuksen siitä, että johtaja on roolissaan merkitysten arkkitehti: hän on vastuussa suunnan ja tavoitteiden asettamisesta, yhteisen tarinan ja punaisen langan punomisesta menneisyydestä tämän hetken kautta kohti tulevaa sekä ihmisten motivoimisesta tämän tarinan toteuttamiseen. Nyrkkisäännöksi merkityksen johtamiseen voidaan antaa viiden V:n malli: Välitä, Varusta, Valtuuta, Viesti ja Viitoita.

Mutta ennen kuin johtaja voi johtaa joukkojaan onnistuneesti kohti päämääriä ja tavoitteita, on syytä aina aika ajoin kurkistaa myös oman haarniskan sisälle: mikä minua motivoi, mikä minulle tuo merkitystä työssäni ja johtamisessani. Vasta aidosti oman työnsä merkityksen ymmärtävä johtaja voi auttaa myös muita löytämään työstään sen merkityksen.

Ja näinä poikkeuksellisina aikoina erilaiset kysymykset oman työn merkityksestä ja merkityksellisyydestä nousevat pintaan: Onko työtä tarjolla? Saanko työstä elantoni? Onko työ mielekästä? Ja saadaanko sillä tärkeitä asioita aikaiseksi? Olemmeko organisaationa oikealla polulla?

Kun epävarmuus kasvaa ja usva peittää näkymän kohti tulevaa, voi tehdyn työn merkityksellisyyden ymmärtäminen sekä yksilötasolla että organisaatiotasolla toimia kompassina, joka auttaa navigoimaan meidät turvallisesti kohti seuraavaa satamaa – mutta ennen sitä on syytä päättää se satama, jota kohden lähtee navigoimaan.

 ”Jos haluat rakentaa laivan, älä patista miehiä menemään metsään hakemaan puita, sahaamaan niitä ja naulaamaan lankkuja yhteen. Istuta sen sijaan heidän mieleensä halu lähteä merelle.” – Antoine de Saint-Exupèry


Jaakko Sahimaa on organisaatiopsykologi ja työyhteisövalmentaja, jonka missiona on tehdä suomalaisesta työelämästä entistä mielekkäämpää ja merkityksellisempää. Sahimaa työskentelee merkityksellisyysteeman parissa niin yksilö-, organisaatio- kuin yhteiskuntatasollakin.

Lataa uusi julkaisu itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!