Kuukausi sitten reilu miljoona suomalaista siirtyi etätöihin ja kaikkien hämmästykseksi työt hoituvatkin ihan hyvin. Suurin osa pärjää vähintäänkin kohtuudella oman työnsä johtamisessa, etäkokousteknologia on otettu haltuun ja asiat etenevät. Tämä siitäkin huolimatta, että puolet perheistä tekee tuplavuoroa pyörittäessään töiden ohessa kotikoulua ja perheen ruokahuoltoa.
”Ihmiset ovat ihmeellisiä.
Kekseliäitä. Toimeliaita. Itseohjautuvia.”
Tässä hetkessä voi olla vaikeaa perustella edellisen 20 vuoden nihkeilyä etätöiden kieltämisessä. Tai väitteitä siitä, etteivät ihmiset osaa itseohjautua. Mutta eipä jäädä siihen häpeämään. Jotain vanhaa on murtunut eikä sitä käy enää korjaaminen. Ihmiset ovat vapautuneet ensimmäisen tason itseohjautuvuuteen, jossa he toimivat omatoimisesti, vastuullisesti ja joustavasti oman työnkuvansa sallimissa rajoissa.
”Nyt olisi momentumia tehdä myös seuraava hieman suurempi muutos.”
Olemme jo vuosia imeneet itseemme tarinoita ketteristä hajautetuista organisaatioista, joissa työntekijät jatkuvasti uudelleen konfiguroivat itseään tarttuakseen ympäristön tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin.
Olemme kuulleet, miten visionäärit ovat murskanneet keskusjohtoiset komppaniansa itseohjautuviksi soluiksi ja itseorganisoitumista tukeviksi alustoiksi. Ja samaan aikaan näemme silmiemme edessä, kuinka kauniit organisaatiot näivettyvät disruptiossa, kun itsensä uudeksiluominen on rajattu kabinettiin ja muu organisaatio seisoo pysähdyksissä.
Nyt on täydellinen aika kokeilla hajautetumpaa kehitystyötä. Vapauttaa ihmiset ideoimaan ja kokeilemaan uusia toimintatapoja, palveluja, tuotantoketjuja ja jopa liiketoimintamalleja. Kontrollilla ja riskien hallinnalla on kriisissä vähemmän arvoa, koska vain voitot lasketaan. Ja jokainen oppi, jokainen oivallus, syttynyt lamppu ja joustavoitunut toimintatapa tekee organisaatiostasi menestyksekkäämmän tulevaisuudessa.
”Ihmiset ovat ihmeellisiä.
Kekseliäitä. Toimeliaita. Itseohjautuvia.
Jos heidät vapautetaan.”
Artikkelin on kirjoittanut itseohjautuvien organisaatioiden toiminnallisia rakenteita tutkiva Karoliina Jarenko, tietokirjailija ja yksi Filosofian Akatemian perustajista. Karoliina puhuu yleisöille tulevaisuuden johtamisesta, itseohjautuvuudesta sekä sisäisen motivaation löytämisestä ja merkityksestä.
Artikkeli on osa Muuttuva maailma – Vastuullinen kasvu ja johtaminen -julkaisua, joka kokoaa yhteen kolmentoista puhujan ajatuksia johtamisesta, tulevaisuudesta ja kasvusta.