Muuttuva maailma – Kysymällä oikeat kysymykset, voit löytää uudet mahdollisuudet – Anssi Rantanen

Omalla suhtautumisellamme on valtavan suuri merkitys lopputulokseen. Amor fati on filosofinen ohjenuora, joka tarkoittaa: rakasta kohtaloa. Yksinkertaisuudessaan tämän ajattelun ideana on suhtautua rakkaudella ja positiivisuudella kaikkeen, mitä kohtalo korteistaan jakaa.

Esimerkiksi kriisitilanteiden keskellä Amor fati – filosofian mukaan meidän tulisi esittää itsellemme kysymyksiä, kuten: Mitä voisin oppia tästä? Miten tämä tapahtuma on lahja piilotetussa muodossa? Entä kuinka voin kääntää tämän eduksi? 

”Uskon, että meidän tulisi tietoisesti yrittää löytää positiivinen puoli vaikeastakin hetkestä.”

On myös hyvä muistaa, että ihmisen aivot ovat valtavan lahjakkaat vastaamaan kysymyksiin. Joka kerta, kun esitämme itsellemme kysymyksen, on luontainen reaktiomme pyrkiä löytämään siihen vastaus. Kriisien keskellä juuri kysymysten merkitys korostuu. Ne nimittäin ohjaavat ajatteluamme haluttuun suuntaan. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun pohtii vallitsevaa tilannetta, vaihtoehtoja ja tulevaisuutta.

Haastavina hetkinä kysymykset: ”Miten liiketoimintamme voi hyötyä tästä? Entä mitä me voimme oppia tästä?”, keskittävät mielemme positiiviseen. Näin voimme aidosti onnistua löytämään uusia mahdollisuuksia toimia sekä uusia tapoja palvella omaa asiakassegmenttiämme.

”Todennäköisyys epävarmuuden sietämiseen kasvaa, kun organisaatio on aidosti ketterä ja pystyy reagoimaan nopeasti markkinan muutokseen.”

Harva organisaatio on kriisitilanteessa antihauras, vaikka juuri antihauraita vaikeudet vahvistavatkin. Antihauraus on tutkija Nassim Talebin luoma konsepti: kuvaus organismista, joka vahvistuu, kun sitä altistetaan stressille.

Todennäköisyys vaikeuksista vahvistumiseen ja epävarmuuden sietämiseen sekä hyödyntämiseen kasvaa, kun organisaatio on aidosti ketterä ja pystyy reagoimaan nopeasti sekä dynaamisesti markkinan muutokseen. Lähimpänä antihauraita organisaatioita ovatkin ne organisaatioit, joissa rakennetaan ja kehitetään jatkuvasti ketterää, agiilia kokeilukulttuuria.

 


Artikkelin on kirjoittanut Growth Triben maajohtaja Anssi Rantanen. Anssi voitti voitti keväällä 2019 Nordic Business Forum -tapahtuman puhujakilpailun. Hän puhuu yrityksille kasvusta, kokeilukulttuurista ja tulevaisuuden tiimityön parhaista käytännöistä.  Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Voit ladata koko julkaisun itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!