Muuttuva maailma – Mielen ja kehon hyvinvointi raskaina aikoina – Emilia Vuorisalmi

Raskaina aikoina on tärkeä pitää huolta mielen ja kehon hyvinvoinnista ja välttää liiallista kokonaiskuormitusta.

Tiede osoittaa, että mieli ja keho ovat yhtä. Hormonit toimivat viestin viejinä kaikkien tärkeimpien elinten ja kaikkien solujen välillä. Hormonien kokonaisvaltainen ja kestävä tasapainoittaminen on tehokkain tapa lisätä hyvinvointia, terveyttä sekä vapauttaa työntekijän ja yhteisön täysi potentiaali käyttöön. Tämän päivän työmaailma on ajanut meidät hormonaaliseen epätasapainoon, jossa stressihormonit syövät onnellisuushormonit, vievät mukanaan luovuuden ja todellisen tehokkuuden.Tämän lisäksi stressihormonit estävät elimistön palautumisen ja uusiutumisen, mikä lopulta sairastuttaa työntekijät.

”Optimaalisessa onnellisuushormonien tasapainossa ihminen on aikaansaava, keskittymiskykyinen, luova ja levollinen. Aivomme eri osat toimivat yhteistyössä, jotta pystymme hyödyntämään sekä intuitiivistä että loogista ajattelua.”

Stressin  sieto on hyvin yksilöllistä ja on mahdotonta sanoa miten pitkään ihminen kestää stressiä sairastumatta. Myös se, miten pitkittynyt stressi alkaa oireilemaan on hyvin yksilöllistä. Yhdellä kärsii unet, toisella ilmaantuu lisälyöntejä ja kolmannelle närästystä.

Kaikki voimme kuitenkin pienillä helpoilla keinoilla vähentää kokonaiskuormitusta arjessa. Tärkeimpänä vinkki aktiivisten hengitystaukojen lisäämiseksi työpäivän keskelle. Palleahengitys stimuloi vagushermoa, joka vastaa autonomisen hermoston toiminnasta. Palleahengityksellä viestimme elimistölle nopeasti, että kaikki on hyvin ja voimme rauhoittua.

Aivomme on luotu kiinnittämään huomiota uhkiin. Tämän vuoksi stressaavien aikojen keskellä on ensisijaisen tärkeää aktiivisesti muistuttaa aivoille mitkä asiat ovat hyvin.

Kiitollisuuden äärelle pysähtyminen toimii tehokkaana elimistön stressin purkajana. Vaikeina aikoina työpaikoilla tulisikin kiinnittää huomiota aidon kiitollisuuden ilmaisemiseen.


Artikkelin on kirjoittanut lääkäri ja yrittäjä Emilia Vuorisalmi.Emilia puhuu yleisöille hyvinvoinnista niin rakkaustieteen, aivojen, suoliston kuin ravinnon näkökulmista.

Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Voit ladata koko julkaisun itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!