Muuttuva maailma – Näin tuet psykologisesti turvallista ilmapiiriä töissä – Iida Mäkikallio

Tutkimusten mukaan tiimin jäsenten keskinäinen luottamus ja psykologisesti turvallinen ilmapiiri on yksi keskeisimmistä tekijöistä, joka erottaa parhaat tiimit hyvistä. Näin tuet psykologisesti turvallista ilmapiiriä töissä:

1.Kehitä tunnetaitojasi:

Havainnoi itselle tyypillisiä tapoja reagoida paineistetussa tilanteessa. Harjoittele hyväksyvää suhtautumistapaa epämukaviin tunteisiin, sen sijaan että työntäisit tunteen syrjään. Kuulostele mitä viriävät tunteet viestivät. Tunteet kertovat meille arvokasta informaatiota taustalla olevista tarpeistamme. Jos emme tunnista mistä tunteet itsessämme tai tiimissämme kertovat, menetämme mahdollisuuden tehdä tarvittavia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

2. Tuo esiin pieneltäkin tuntuvia asioita jotka ovat jääneet vaivaamaan.

Elinvoimaisten ihmissuhteiden salaisuus on kyky tuoda esiin ne pienet jutut siitä huolimatta että niistä kertominen tuntuu kiusalliselta.Tilanteet menevät ohi nopeasti, tärkeintä on kyky palata tilanteisiin jotka tuntuivat ikäviltä tai tilanteisiin joissa itse toimi kömpelösti ja ottaa ne puheeksi.

3.Kysy muilta ihmisiltä apua ja näkemystä.

Kysymällä luot tilaa epävarmuudelle ja osoitat että arvostat muiden ihmisten näkemystä. Olet valmis luopumaan kaikkitietävyydestä ja oppimaan uutta. 

4.Puhu ääneen tunnetiloista joita havaitset tiimissä

“Huomaan että nyt kun ollaan puristettu tätä projektia kasaan, niin on jäänyt yhteinen keskusteluaika vähemmälle. Samaan aikaan ollaan kaikki varmaan oltu aika väsyneitä. Itse ainakin huomaan että olen ollut kireämpänä kuin yleensä, olen pahoillani siitä. Millaisia fiiliksiä teillä muilla on tässä kohtaa?”

5.Tarkkaile omaa rooliasi vuorovaikutustilanteissa.

“Huomaan että minusta tuntuu että kokoajan enemmän ja enemmän pusken sinua, eikä se varmasti tunnu mukavalta. Itseänikin ärsyttää että olen kokoajan vaatimassa ja vaatimassa. Samaan aikaan pelkään että jos lopetan, niin emme saisi mitään aikaan. Haluaisin löytää jonkun paremman tavan olla. Millaiselta sinusta yhteistyömme on tuntunut?”


 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Iida Mäkikallio (PsM), tunnetaitoihin, ihmissuhteisiin ja motivaatioon erikoistunut psykologi, valmentaja ja puhuja.  Iida puhuu tunneälystä tulevaisuuden työssä, luottamuksesta ja psykologisesta turvasta sekä sisäisen motivaation johtamisesta.

Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Voit ladata koko julkaisun itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!