Muuttuva maailma – Teknologia ja ihmisyys – Maria Ritola

Niin paljon kuin korona tuo mukanaan surua ja tekee arjesta vaikeaa, tuo se mukanaan myös hyviä asioita. Seuraan lämmöllä sitä intoa, jolla ihmiset synnyttävät nyt uusia ratkaisuja koronan aiheuttamaan kriisiin. Sitä kuinka juuri nyt, kun perusturvallisuuden tunnettamme koetellaan, luovuus ja kaveria ei jätetä -mentaliteetti kukoistaa digitaalisilla alustoilla.

Taiteilijoille ja pienyrittäjille rakennetaan digitaalisia tapoja tehdä elanto. Etätyöskentelyn käynnistämiseen ovat monet tarjonneet apuaan. Lähiyhteisön riskiryhmään kuuluvat saavat kauppaostokset hoidettua naapurien avustamana. Virtuaalialustoilla järjestetään hulvattomia synttäreitä ja iltaisin tavataan perhettä ja ystäviä Google Hangoutissa.

”Arki muuttuu ja muovautuu jo pitkään olemassa olleilla työkaluilla, jotka nyt otetaan käyttöön tai taivutetaan kokonaan uusiin käyttötarkoituksiin.”

Se sama parjattu some ja lukuisat sovellukset tarjoavat nyt avaimen arkeen, joka voi toimia ilman, että liikumme juurikaan neljän seinän sisältä.

Samalla rakennetaan uutta vahvuutta koko yhteiskuntaan, joka nousee yhteisöjen voimasta teknologiaa hyödyntäen.

Teknologia tuntuu muokkaavan elämiämme kaikista eniten silloin, kun on pakko. Silloin opettelemme. Kokeilemme uutta yhdessä muiden kanssa. Koettelemme rajoja.

”Löydämme uusia tapoja soveltaa olemassa olevaa. Meillä on hyvä mahdollisuus juurruttaa uutta sosiaalisuutta, tekemisen tapoja ja auttamisen muotoja myös koronan jälkeiseen aikaan. ”

Tutkimusten mukaan uudet rutiinit syntyvät nimittäin silloin, kun asiaa toistetaan 60-90 päivää.Onko siis niin, että kriisin keskellä koneisuus korostaa meidän ihmisyyttämme, eli sellaisia ominaisuuksia, kuten empatia, vuorovaikutus ja uteliaisuus uuden oppimiseen?

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan teknologisen kehityksen seurauksena, hyvässä ja pahassa. Haluan auttaa ihmisiä tämän muutoksen ymmärtämisessä ja sen kääntämisessä uhkista mahdollisuuksiksi.


Artikkelin on kirjoittanut Maria Ritola, suomalainen yrittäjä ja palkittu teknologiavaikuttaja. Maria puhuu työn tulevaisuudesta, ihmisen ja koneen vuorovaikutuksesta sekä teknologioiden roolista aikamme vaikeimpien ongelmien ratkaisemisessa.

Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Voit ladata koko julkaisun itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!