Skip to content
Menu
Close
17 kesäkuun 2020

Muuttuva maailma – Tulevaisuuden taikasanat: Entä jos? – Elina Hiltunen

Onko organisaatiollamme tulevaisuutta koronakriisin jälkeen?  Minkälainen tulevaisuutemme tulee olemaan, kun olemme viimeinkin päässeet ohi pahimman? Entä koska voimme palata taas...

Onko organisaatiollamme tulevaisuutta koronakriisin jälkeen?  Minkälainen tulevaisuutemme tulee olemaan, kun olemme viimeinkin päässeet ohi pahimman? Entä koska voimme palata taas normaaliin elämään? Tässä on muutamia kysymyksiä, jotka näinä aikoina pyörivät monen johtajan ja työntekijän päässä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Monen maailma on rajoittunut neljän seinän sisälle kotiin, monen organisaation bisnekset ovat sakanneet. Normaali elämämme on muisto vain ja paluusta siihen voimme vain haaveilla.  Jotkut puhuvat tilanteen helpottavan, toiset vinkkaavat uuden koronan jatkuvan määrittämättömän ajan. Asiantuntijatkin tuntuvat olevan ennustuksissaan eri mieltä. Selvää on vain se, että korona jyllää keskellämme niin kauan, kunnes siihen on kehitetty rokote, tai laumasuoja saavutetaan niin, että suurin osa kansasta sairastaa taudin.

Futuristien kielellä koronapandemia on villi kortti, ainakin osittain. Villi kortti on laajasti vaikuttava muutos, joka on tapahtunut nopeasti. Koronakriisin nopeudesta tosin voidaan olla montaa eri mieltä. Koronan vaikuttavuus on kuitenkin jo tullut selväksi meille. Se on sulkenut valtioita, pysäyttänyt yritysten toimintaa ja muuttanut jokaisen elämän poikkeustilaksi.

Villi kortti- tapahtumiin liitetään usein myös käsite yllätyksellisyys. Koronapandemia ei kuitenkaan ollut yllätys, vaan pikemminkin ajan kysymys. Esimerkkejä pandemioista löytyy historiasta. Näitä olivat muun muassa espanjantauti ja sikainfluenssa. Ensimmäisessä tulevaisuusaiheisessa kirjassani Matkaopas tulevaisuuteen, joka ilmestyi vuonna 2012, kirjoitin puolustusvoimien ennakointityöstä. Puolustusvoimien strategiassa 2025 vuodelle oli kiteytetty mahdollisia strategisia shokkeja, joista yksi oli nimeltään terveyteen kohdistuvat uhat ml. vaaralliset tartuntataudit.  Syksyllä 2019 julkaistussa Tulossa Huomenna-kirjassani myös kirjoitin pandemian uhasta, jonka erityisesti WHO oli nostanut esille. Pandemia on siis asia, joka on ollut joidenkin organisaation villi kortti- listalla.

Miksi pandemia sitten kuitenkin yllätti suurimman osan organisaatioista? Väitän, että yllätys johtuu siitä, että monet organisaatiot eivät ole jokapäiväisessä kiireellisessä toiminnassaan ehtineet tehdä ennakointityötä. Yksi ennakointityön keskeinen osio on villeihin kortteihin – kuten nyt juuri koronaan – varautuminen. Etukäteen on tietenkin mahdotonta tietää, mikä villi kortti iskee organisaation toimintaan, mutta siihen ennakointitoiminta ei edes pyri. Ennakoinnilla pyritään turvaamaan ennen kaikkea organisaation tärkeimmät kivijalat, tapahtui sitten niille mitä tahansa. Villeihin kortteihin ja tulevaisuuteen varautuminen alkaa yksinkertaisesta kysymyksestä: entä jos? Näitä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi: entä jos asiakkaamme eivät enää tule toimitiloihimme? Entä jos avainhenkilöillemme tapahtuu jotain? Entä jos tuotteellemme ilmaantuu jokin yllättävä kilpailija? Entä jos uusi laki tai asetus määrää uudet speksit tuotteillemme? Organisaation ennakointitiimin tehtävä on sitten suunnitella eri toimintamalleja tällaisiin uusiin tilanteisiin. Ennakointi on siis toimintaa, jolla estetään se, että organisaatio yllätetään ns. housut kintuissa.

Entä jos- kysymyksen lisäksi tärkeä tekijä tulevaisuusvalveutuneelle organisaatiolle on korkea tietoisuuden taso maailmalla tapahtuvista asioista. Fokus vain omaan toimialaan ei enää riitä. Korona on hyvä esimerkki siitä, miten kaukana tapahtuva mitättömältäkin tuntuva asia –villieläinten myynti Wuhanin torilla– voi eskaloitua suureksi tapahtumatsunamiksi, joka vyöryy myös Suomeen ja koko maailmaan. Futuristina itse näen jo mahdollisia seuraavia tulevaisuuden tapahtumatsunameita, joiden vaikutus voi myös suomalaisille organisaatioille olla merkittävä. Näitä on suhteellisen helppo huomata, kun vain taustatiedot maailman tapahtumista ovat hallussa. Valppaus maailman muutoksiin on siis valttia. Silmät kiinni on vaikea suunnistaa kohti tulevaisuutta. Tulevaisuuskestävä yritys on kartalla siitä, missä maailmassa mennään.


Elina Hiltunen on futuristi ja tietokirjailija, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus ennakoinnista. Elina on keskittynyt puheissaan tulevaisuuden eri aihealueisiin mm. megatrendeihin, teknologia- ja kuluttajatrendeihin, heikkoihin signaaleihin, ennakoinnin menetelmiin ja tulevaisuuden eri aihealueisiin.

17 kesäkuun 2020

Muuttuva maailma – Tulevaisuuden taikasanat: Entä jos? – Elina Hiltunen

Onko organisaatiollamme tulevaisuutta koronakriisin jälkeen?  Minkälainen tulevaisuutemme tulee olemaan, kun olemme viimeinkin päässeet ohi pahimman? Entä koska voimme palata taas...