Muuttuva maailma – Vanhat ajatusrakenteet pöllytetään auki – Lauri Järvilehto

Suomi vetää rajat kiinni ja kansalaiset kotiarestiin. Muutamassa viikossa olemme siirtyneet kokonaan uuteen aikakauteen, jossa tulevaisuutta ei tunne kukaan. 

Nyt on tärkeämpää kuin koskaan satsata sisäiseen motivaatioon ja yrittäjämäiseen asenteeseen. Yrittäjyys ei ole vain firman perustamista, vaan kyky toimia oma-aloitteisesti, tarttua tilaisuuteen, ottaa riskejä ja kokea omistajuutta omasta työstä. Nyt sitä edellytetään kaikilta suomalaisilta, lähtien etätyömenetelmistä ihan uudenlaisten innovaatioiden ja oivallusten kehittämiseen.

”Lähikuukausina kyky luovaan ajatteluun tulee ratkaisemaan sen, minkälaista maailmaa alamme tästä rakentamaan. Se tarkoittaa, että vanhat ajatusrakenteet täytyy pöllyttää auki ja puskea ajattelua uusille raiteille.”

Star Trek -TV-sarjaa mukaillen, nyt on rohkeasti mentävä sinne, minne kukaan ei ole aiemmin mennyt. Tietysti sillä twistillä, että sinne pitää mennä lähtemättä kotoa. Lisäämällä luovaa ajattelua, tarttumalla eteen tuleviin mahdollisuuksiin ja rakentamalla tulevaisuutta etenkin jokaisen omien yksilöllisten kiinnostuksen kohteiden ympärille, voimme rakentaa nyt maailmaa, joka on vielä parempi, kuin kukaan uskaltaa juuri nyt kuvitella.

Ajattelemalla rohkeasti ja sitten tekemällä, voimme tehdä mielikuvituksellisistakin visioista todellisuutta. Kaikkein keskeisin ja tärkein oivallus, joka pitäisi jakaa yleisesti yhteiskunnassa on ajatus ihmisestä toimivana ja sisäisesti motivoituna olentona.

”Oivallusten esittäminen julkisesti on tärkeää sekä ajattelun edistämiseksi että toimivien ajatusten levittämiseksi.”

Koen siihen liittyvän jonkinlaisen eettisen velvollisuuden. Jos jokin tieto tai menetelmä näyttää tekevän hyvää, pitäisi siitä puhua mahdollisimman paljon, jotta suurin osa ihmisistä pääsisi asiasta osalliseksi. Jos ihmistä ei kiinnosta tekeminen, on todella vaikeaa saada hyviä tuloksia sen enempää työssä kuin koulussakaan.

Kiinnostuksen herättämisen pitäisi olla siis yksi aivan ensisijaisia prioriteetteja yhteiskunnassamme, ja oppimisen ja työskentelyn pitäisi kunkin ihmisen kohdalla juurtua yksilölliseen kiinnostusten kirjoon.


Artikkelin on kirjoittanut Lauri Järvilehto,  Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja Aalto Ventures Program -yrittäjyyskoulutusohjelman toinen johtaja. Lauri puhuu yleisöille työn merkityksellisyydestä, luovuudesta ja tulevaisuuden työstä.

Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Voit ladata koko julkaisun itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!