Aleksi litovaara

Oman vireys- ja energiatason johtaminen – etätöiden lisäksi ei kannata olla etäällä itsestään – Aleksi Litovaara

”The purpose of life is to enjoy every moment.” Tässä se on, boom! Ole hyvä – elämän tarkoitus teepussiin kiinnitettynä. Nöyryyttävää (ja ihanan inhimillistä), että vaikka sitä on harjoittanu pienestä pitäen erilaisia kehomielen työkaluja, tulee teepussi viisastelemaan keskellä päivää!

Tästä seurasi haudutteluprosessi, joka auttoi mua näkemään selkeämmin eron tämän hetken kokonaisvaltaisen hyväksymisen (oleellinen mindfulness-taito) ja millä tavalla suhtaudun tässä hetkessä tulevaisuuteen liittyviin tavoitteisiin, projekteihin ja kunnianhimoisiin suorituksiin.

Havahduin siihen, että olin viimeaikoina rohmunnut erilaisia innostavia projekteja ja niiden pitkäjänteisen eteenpäinviemisen sijaan olin vaan innolla aloittanut uusia – todella tehokasta eikö totta! Halusin elää sekä työskennellä innostuneena ja tätä toteutin paradoksaalisella umpisolmulla: mieli halusi olla usein tulevaisuudessa projektien lopputuloksissa ja samalla kehon viisaus tiesi, että en ollut täysin hyväksynyt, tiedostanut ja ”nauttinut” tämän hetken todellisuudesta. Kaikesta siitä kauneudesta mikä on jo toteutunut nyt – ilman näitä uusien projektien lopputuloksia. Kehon ääni ei ollu kantautunut mielen innostuneen eteenpäin sauhuamisen alta tietoisuuteeni.

Koin pienimuotoisen ja lyhytkestoisen ”burnoutin”, joka tuotti pariksi päiväksi uupuneen olon ja useimmat projektit eivät juuri kiinnostaneet. Tämä tulevaisuusorientaatiosta irtipäästäminen auttoi mua lopulta palaamaan yhä vahvemmin itseni äärelle. Meditoin tavallista enemmän ja tunsin rauhan kasvavan sisälläni. Tajusin taas kerran, että innostus on mussa itsessäni ja en tarvitse ulkopuolisia projekteja tuottamaan tätä energistä vireystilaa.

Teepussi muistutti mua siitä, että ei tarvitse mielikuvissa kiiruhtaa tavoitteiden toteutumiseen ja yrittää elää sekä tätä hetkeä että tulevaisuutta yhtä aikaa. Vasta, kun olen täysin tässä ja nyt, voin omasta parhaasta voimasta käsin valita tehdä asioita, jotka vie tavoitteen toteutumisprosessia eteenpäin ilman, että kadotan itseni tulevaisuuteen. ”Luota prosessiin” ärsyttävän kulunut lause, jota toitotetaan jokaisessa coach-koulutuksessa. No, just sen takia, että se on niin voimallista ja totta…

Etätyöt – ihmiskontakteista, läheisyydestä sekä koskettamisesta pois oleminen voi olla rankkaa. Mitä projekteja, tekemistä ja tavotteita sinä kenties rohmuat korvaamaan yhteenkuulumisen, tms. kokemusta? Oli tilanteesi minkälainen tahansa, mitkä kaikki asiat ovat jo nyt hyvin ja miten voit nauttia sekä saada niistä virtaa tässä hetkessä?

Kiitos, että sain muistutuksen, joka ohjas mut takas omalle tielleni – teepussi-guru on puhunut.


Artikkelin on kirjoittanut Aleksi Litovaara, hymyn voimaan uskova entinen huippu-urheilija, haluttu mindfulness luennoitsija ja coach joka vahvistaa suomalaisten työhyvinvointia ilon ja aitouden kautta. 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!