Juontaja

Onnistuneessa tapahtumassa keskeisessä roolissa on ammattitaitoinen juontaja

Hyvän juontajan ja moderaattorin rooli on varsin laaja, sillä se sisältää useita osa-alueita aina tunnelman luomisesta aikataulussa pysymiseen. Taitava juontaja osaa muun muassa luoda luontevan ja viihdyttävän ilmapiirin tapahtumaan sekä mukautuu joustavasti reagointia vaativiin tilanteisiin. Moderaattorin ammattitaito näkyy yleissivistyksenä ja asiaosaamisena, joka yhdistää tapahtuman puheenvuorot yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Onnistunutta juontoa on helppo ja miellyttävä seurata, sillä se antaa tilaisuudelle raamit ja punaisen langan.

 

Moderaattorin rooli sisältää laajaa asiantuntemusta

”Tavoitteeni on saada asiakas ja hänen asiansa loistamaan – nivoa yhteen tunnelma, sisällöt ja toteutuksen elementit osallistujien kanssa jaetuksi elämykseksi, jota muistellaan pitkään. Onnistuminen tässä on aina yhteistyötä kaikkien tapahtumaa tekevien kanssa. Kasvot lavalla ovat vain pieni osa koneistoa, mutta toki päivän sävyn värittää ja virittää juontaja. Itselleni on tärkeää saada kaikki lavalla esiintyvät kukoistamaan, välittää ympärille rentouttavaa rauhaa ja luottamusta.

Moderaattorina työssä motivoi myös mahdollisuus yhdistää juontamista ja omaa asiantuntemusta – ja jopa valmentamista. Yhteistyö voi olla yhdistelmä tapahtuman ideointia, käsikirjoittamista, esiintymisvalmennusta, sisältöjen suunnittelua ja moderointia. Joskus saa juontojen ohella saarnata oman esityksen, jolloin yhteys yleisöön saa kokonaan uuden ulottuvuuden. Joskus kumppanuudessa on oleellista myös henkinen tuki asiakkaan ison, strategisesti tärkeän tilaisuuden kynnyksellä ja aikana. Moderaattorin on oltava hereillä yhteiskunnallisten ilmiöiden ja tapahtumien, työelämän ja teknologian muutosten sekä asiakkaan toimialaa koskevien teemojen ja kehityksen äärellä. On innostettava omalla asenteellaan ja esimerkillään osallistujat kulloinkin käsiteltävän aiheen pyörteisiin.” Anna Ståhle

 

Osaava juontaja auttaa tapahtuman esiintyjiä onnistumaan

”Hyvällä juontajalla on karismaa, jolla hän johdattaa yleisön oikeaan tunnelmaan ja kohti tilaisuudelle asetettuja tavoitteita. Puhujat ja paneelikeskustelijat eivät välttämättä aina ole esiintymisen ammattilaisia – hyvä juontaja pystyy auttamaan heitä onnistumaan. Tämän kaiken on tietysti tapahduttava niin, että suunniteltu aikataulu pitää: juontajan rooli on siis monipuolinen, mutta elintärkeä menestyksekkäälle tilaisuudella.

Haluan tuoda osallistujille tilaisuuden teemaan sopivia tuoreita näkökulmia ja uusia ajatuksia – siis laadukkaita rakennuspuita tilaisuuden osallistujan omalle ajattelulle. Antoisinta minulle on journalistinen työ: haastattelut ja keskustelut. Mielenkiintoista on uuden oppiminen aiheesta kuin aiheesta ja eri alojen parhaiden käytäntöjen soveltaminen omaan tekemiseen. Satojen tuntien suorien tv-lähetysten kokemus näkyy taustalla. Samoin pitkäaikainen työ journalistina näkyy siinä, että sovellun melko monipuolisesti erilaisiin teemoihin. Useimmissa tilaisuuksissa myös ripaus huumoria on paikallaan – sekin on osa persoonaani.” Riku Rantala

 

Hyvä moderaattori on tapahtuman kapellimestari ja tunnelmanjohtaja

”Miksi moderaattoria tarvitaan? Joku sanoi joskus, että moderaattori pelastaa pomon. Se on aika osuvasti sanottu. Moderaattori on tapahtuman vetämisen ammattilainen, kyse on tekniikka- ja kokemuslajista. Tapahtuman tilaajalla, esimerkiksi yrityksellä, on omasta takaa briljanttia väkeä, mutta vaikka toimitusjohtaja tai markkinointipäällikkö olisivat fiksuja ja osaavia, isännöinti tai emännöinti lavalla yleisön edessä tai webinaarissa ei välttämättä kuulu osaamisalueisiin. Osaava ja kokenut moderaattori hallitsee asiasisällön, ottaa yleisön, kuljettaa ohjelmaa ja välittää informaatiota ja tunnelmaa esiintyjien ja yleisön välillä. Hyvä moderaattori on paitsi orkesterin kasassa pitävä kapellimestari myös tunnelmajohtaja. Pääasiassa on ihminen. Moderaattori on ihmisbisneksen ammattilainen.”Peter Nyman

 

Ammattijuontaja on merkittävä osa onnistunutta tapahtumaa

Juontaja ja moderaattori on yksi MySpeaker of the Year 2023 -kategorioista, sillä ammattimainen juontaja on tärkeässä roolissa jokaisessa tapahtumassa. Kategorian ehdokkaat ovat alansa ammattilaisia, joiden tietotaitoon ja osaamiseen voi luottaa kerta toisensa jälkeen.

MySpeaker of the Year -tunnustuspalkinnot jaetaan eri alojen huippupuhujille ja -juontajille, jotka ovat erityisen tärkeitä ja ajankohtaisia juuri nyt tässä ajassa. Voit antaa äänesi yhdelle valitsemallesi ehdokkaalle jokaisesta kategoriasta, joka ansaitsisi tunnustuksen merkityksellisestä työstään. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 12.2.2023 saakka. Äänestämään pääset täältä: MySpeaker of the Year 2023 -äänestys.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!