Puhu aina totta

Puhu aina totta

Vaihdoimme ajatuksia Suomen suosituimman inspiraatiopuhujan kanssa. Anna Perho on puheen ammattilainen, jonka missiona on väittää, viihdyttää ja valmentaa. Halusimmekin tietää kuinka varmaotteinen ja terävä ajattelija itse valmistautuu ennen puhumista. Anna antoi hyvät vinkit meille jokaiselle, kun on aika nousta lavalle ja puhua -julkisesti.

Ennen puhumista Perho valmistautuu radioguru Valerie Gellerin kolmen kohdan valossa. ”Ne ovat ankarat, mutta niillä päästään vaikuttavuuden ytimeen”, vakuuttaa Perho.

Gellerin kolmen kohta:

1) Puhu aina totta.
2) Älä ole tylsä.
3) Anna asioille merkitys
.

Epämiellyttävilläkin totuuksilla on ihmeellinen voima. Kun joku sanoo ääneen sen, mitä monet ajattelevat, hapen koostumus muuttuu. Ilma raikastuu. Hyvän puhujan ei tarvitse olla hauskuuttaja tai verbaaliakrobaatikko. Hyvän puhujan tunnistaa muista ominaisuuksista. Yleisön kunnioittaminen ja innostus omaa asiaa kohtaan riittävät hävittämään tylsyyden. Vilpitön tahto esitellä elämää tai ymmärrystä kohentavia näkökulmia tai kairaa kuuntelijan mieleen reiän, jonne itse viesti jää resonoimaan.

Merkityksellisyys tarkoittaa sen muistamista, että kuuntelija luovuttaa puhujalle ainutkertaista aikaansa. Siksi häntä pitää kunnioittaa puhumalla vain sellaisesta, mikä voisi parantaa kuuntelijan elämää. Muu on turhaa ajanhukkaa. Vaikka puhuja saa lavalla monopolin ääneen ja valtaan, lopullinen tulkinta on aina kuuntelijan.

Karmein virhe minkä puhuja voi tehdä, on kuuntelijan aliarvioiminen, huono valmistautuminen tai ajatus, että eivät ne kuitenkaan ymmärrä, sanoo Perho.

Puhujan valta ja vastuu

Suomalaiset ovat maailman fiksuinta kansaa. Olisi hölmöä luulla, että yleisössä ei olisi aina itseä sanomattomasti fiksumpia ja kokeneempia tyyppejä. Perhon ihailema puhekouluttaja Juhana Torkki on sanonut, että puhuminen on palvelemista, ja palveleminen taas on pitkäkestoisinta vallankäyttöä. ”Olen samaa mieltä. Hyvän puhujan tunnistaa siitä, että hänestä puhutaan selän takana hyvää.”

Näin se on. Let’s talk!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!