Ilmastonmuutos

Sanoista tekoihin maapallon puolesta – Pata Degerman

-Meidän vastuumme on lopettaa maapallon tuhoaminen, löytöretkeilijä, ilmastonmuutoksen vaikutukset lähempää kuin monet muut todistanut löytöretkeilijä Pata Degerman toteaa.

Tutkimusretkikunnat pohjoisella jäämerellä ovat näyttäneet, millä vauhdilla maisemat muuttuvat, jäät sulavat, lajit harvenevat ja meret nousevat. Pysäyttävät kuvat merenpinnan alapuolelta puhuvat karua kieltään. Jonkun on muututtava. Jotakin on tehtävä. Jonkun on otettava vastuu.

-Jos tämä jatkuu, Madagaskarilla on 11 vuoden päästä enää yksi pieni pala viidakkoa pohjoisessa. Suurin osa lajeista ovat kuolleet.

27% Amazonista on kaadettu 2030 mennessä, emmekä me tajua sitä Suomessa, koska se ei vaikuta päivittäiseen elämäämme. Maailma on menossa väärään suuntaan. Etelämantereella kolme tutkijaprofessoria katsoivat mua silmiin ja sanoivat ”We are fucked”, Pata jatkaa näyttäen pysäyttäviä kuvia retkikunniltaan.

Roskaa. Ennätyslämpötiloja. Tuhansittain katoavia lajeja.

Maailman jäämerien sekä viidakkojen hätä on sama, kuin meidän Itämeremme. Itämeren eteen kampanjoidaan ja sen pelastamiseen innostetaan ihmisiä. Juuri innostamisesta on kyse, kun halutaan saada aikaan muutosta – olipa kyse sitten mistä asiasta tahansa.

pata

Tuhannet tutkijat tietävät rajallisesta ajastamme saada aikaan muutos pelastaaksemme maapallomme. Esimerkiksi New Yorkissa ilmastokello laskee aikaa, jolloin maailman kasvihuonekaasupäästöt saavuttavat maailman tulevaisuuden kannalta kriittisen pisteen. Kellon mukaan tuohon pisteeseen on aikaa reilut seitsemän vuotta. Meidän on osallistettava ihmiset. Puheideni kautta saan levitettyä ilmastonmuutoksen sanomaa ja meidän jokaisen vastuuta ja voimaamme olla tekemässä tärkeää muutosta ja panostamme maapallomme pelastamiseen. Kukaan ei pysty muuttamaan maailmaa yksin, vaan se tehdään yhdessä, muistuttaa Pata.

Meistä katsotaan esimerkkiä – mitä jos näyttäisimme mallia?

Pata oli  puhumassa sekä johtamassa workshopia Lions Clubin ideointipäivää ilmaston ja vastuullisuuden teemoista. Päivän aikana ideoitiin satoja keinoja puiden istuttamiseen. Maailmalla Suomea katsotaan esimerkkinä ja seurataan tiukasti, mitä teemme juuri innovaatioidemme takia. Olemme maailman puhtain ja onnellisin maa, koulutuksestamme otetaan mallia. BBC noteerasi pienen Iin kunnan, maailman ekologisimman kunnan Suomesta. Iin kunta palkittiin monivuotisesta hankkeestaan, jossa hiilidioksidipäästöjä leikattiin 60 prosentilla muun muassa vähentämällä kulutusta ja siirtymällä tuuli- ja aurinkoenergiaan.

pata

Eniten asiasta innostuivat lapset, ja nyt kaikki koulut ja päiväkodit osallistuvat hankkeeseen. Pienet yksittäiset teot saavat aikaan isoja vaikutuksia.

Mitä jos näyttäisimme mallia, ja alkaisimme maana toimia myös maailman ekologisimmin?, haastaa Pata pohtimaan. Kuvat paikoista, joissa pitäisi olla jäätä, kuvat kuolleista koralleista ja kuvat pingviinien vierestä löytyvistä roskakasoista pysäyttävät. Amazonin viidakkoa kaadetaan joka tunti 23 jalkapallokentän verran. Uusi laji kehittyy 8000 vuodessa, kun joka päivä menetämme 116 lajia lopullisesti.

Muutos vaatii jokaisen osallistumisen

On aika tehdä muutos yhdessä. On osallistettava ihmisiä ja herätettävä keskustelua. Ihmiset pitää saada haluamaan muutosta, koska tämä muutos vaatii luopumista totutusta; kertakäyttökuluttamisesta, uuden materian janoamisesta ja tietystä itsekeisestä helppouden tavoittelusta, Pata kannustaa.

Pata haluaa saada ihmiset ympäri maailmaa herämään siihen, mitä maapallollemme tapahtuu, sillä aikaa kun elämme normaalia arkeamme. On saatava ihmiset tekemään erilaisia valintoja ja miettimään niiden seurauksia. Kun ihmiset alkavat elää aidosti ympäristö edellä, alkavat muutokset tapahtua.

-Se on meidän jokaisen vastuullamme, muistuttaa Pata


Pata Degerman on ympäristön puolesta puhuva löytöretkeilijä,  sekä yksi Suomen kysytyimmistä bisnespuhujista, kun on kyse tiimityöstä, motivaatiosta tai asenteesta.  Pata kompensoi jokaisen luennon osalta omat, sekä kaikkien osallistujien matkat, ruoan ja käytetyt tilat mm. ostamalla metsää jota suojellaan. Matkalla Grönlantiin Steinerkoulun luokan kanssa retkikunta päätti istuttaa puita Islantiin. Kahden tunnin aikana istutettiin noin 500 puuta – Ja nyt Reykjavikin lähellä kasvaa hieno metsä. Lions Clubin ideointipäivä keskittyi ympäristön ja vastuullisuuden kehittämiseen, jotka ovat Lions Clubin keskeisiä teemoja.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!