Tarinankerronta ja puhujat

Tarinankerronta ja puhujat

Puhujien intohimo on tarinankerronta

Tarinankerronta on yksi puhujakulttuurin kantavista muodoista. Mestaripuhujan tunnistaa tunteesta – hänellä on ilmiömäinen kyky liikuttaa kuulijaa tuntemaan ääripäästä toiseen – naurusta itkun partaalle. Tarinankertoja muuttaa pysyvästi kuulijansa elämää omakohtaisen tarinoiden ja kokemusten kautta. On mielenkiintoista kuulla, mitä Evento Awards -puhujaehdokkaat itse miettivät puhujakulttuurista, puhumisen merkityksestä ja millaisia odotuksia heillä on. Puhujalle itselleen puhuminen on yhtä lailla merkityksellistä ja energisoivaa kuin sen vastaanottajallekin. Puhumiseen suhtaudutaan suurella palolla.

Saimi Hoyer: Hyvä tarina saa kuulijan pysähtymään ja peilaamaan omaa elämäänsä siihen.

Saimi Hoyer

”Hyvä puhe on kuin puhuri, joka riuhtaisee mukaan. Kun tarina vie, on kuulija paljaana tunteidensa kanssa, eikä häpeile niitä näyttää” Saimi Hoyerille tarinakerronta on intohimoa ja edustaa suurta paloa.

Hoyer toivoo, että hänen tarinansa saa kuulijan pysähtymään ja peilaamaan omaa elämäänsä siihen. Olen onnistunut puheessani, kun kuulijat saavat rohkeutta tehdä päätöksiä, heräävät pitkäaikaisesta unesta, saavat vertaistukea, alkavat taas uskoa omiin unelmiinsa ja tekemiseensä.

Hoyer haluaa puhua kaunistelematta ja totta. Hän kertoo vaikeista asioista, joista yleensä vaietaan; vakavasta sairastumisesta, suurten taloudellisten vaikeuksien voittamisesta, periksiantamattomuudesta, kun kaikki tuntuu jo menneen. Ja vaikeuksien voittamisesta, onnistumisesta. Hän toivookin, että tarinansa jälkeen ainakin yksi yleisössä karistaa pois epäonnistumisen pelon, joka hyvin usein on esteenä uuden luomiselle, unelmien toteuttamiselle.

Minulle tarinan kerronta on intohimoa, suurta paloa. Puhe on myös kanssakäymistä yleisön kanssa. Vaikka vain minä puhuisin, yleisön elekieli antaa usein ymmärtää, että moni elää katsomossa omaa tarinaansa samanaikaisesti. Rytmitys on minulle tärkeää. Tauot antavat kuulijalle aikaa kyseenalaistaa, pohtia, hämmentyä.

Tomi Kaukinen: Koen olevani elossa kun puhun

Tomi Kaukinen

Yksi ehdokkaista on Suomen viralliseksi epäonnistujaksi itse itseään tituleeraava Tomi Kaukinen. Hän on uusi puhujan alan rohkea ääni, ja tarinankertoja. Hänen virallinen ensimmäinen vuosi puhujana on ollut varsin lennokas. Hän on käynyt puhumassa niin start up-yrittäjille, nuorille kuin johtajille uupumuksesta ja sen voittamisesta. Tomin taitoa on puhua rouheasti, viihteellisyyttä unohtamatta.

Juuri puhuminen on Kaukiselle vertaistuen tarjoamista muille, jotka taistelevat oman identiteetin löytämisessä. Hänen tarinansa raksalta Lontoon finanssialan pyörteisiin ja sieltä start up-maailman vauhdikkaaseen elämään ei ollut ihan ilmaista, se maksoi myös Kaukisen terveyden, josta hän parhaillaan vielä kuntoutuu. Tomi on rohkeasti kertonut burn outistaan.

Pelkäämme omaa inhimillisyyttämme sekä epäonnistumista. Menen lavalle ja näytän miten olen epäonnistunut, mokannut ja samalla päässyt tekemään uskomattomia asioita. En kerro miten muiden pitäisi elää, vaan miten olen itse tehnyt.” Suorasanaiseen tyyliin Tomi kuitenkin toivoo että, jos yleisössä on ihmisiä, jotka eivät viihdy omissa työpaikoissa, menisivät he sanomaan itsensä irti ja hyppäisivät rohkeasti tuntemattomaan.

Mika Poutala: puhuminen merkitsee auttamista

Mika Poutala

Puhumisessa on parasta se, että sen kautta voi vaikuttaa ihmisiin. Se että mulla on mahdollisuus puheen kautta olla auttamassa jotain toista ihmistä hänen elämässään, on ihan mieletön etuoikeus. Mun tavoitteena on saada yleisö mun kanssa samalle matkalle, missä tulee olemaan ilon, sekä liikutuksen tunteita. Hän kokee sen itse todella merkitykselliseksi ja sen takia se tehtävä tuntuu niin tärkeältä.

Poutala haluaa puheissaan luoda uskoa, että jokaisella on mahdollisuus elää omaa unelmaelämää. Hän kertoo oman tarinansa miten unelmista tuli totta, ja mitkä ovat häntä auttaneet. Toinen ajatus, jonka Poutala haluaa kuulijoiden muistavan, että jokainen meistä on arvokas, riittävä ja rakastettu. Sitä vähän liian usein kuulee nykyään tässä elämässä, toteaa Poutala.

Robson: Parasta on se, että puhujana saa tavata erilaisia ihmisiä.

Robson

Kysyttäessä Robsonilta mitä hänelle merkitsee päästä jakamaan oma tarina ja miten hän haluaa sen vaikuttavan kuulijoihin, tulee vastaus epäilemättä.

Niin moni aivovammapotilas joka ei uskalla, jaksa, pysty tai vaan halua puhua meidän asioista. Haluan olla yksi niistä joka tämän tekee. Haluan puheeni kautta olla osaa sitä isompaa kuvaa ja auttaa muita. Haluan että meitä kuunnellaan. Haluan että jokainen yleisössä tajuaa että he voivat kaiken saavuttaa jos vaan tekee sikana töitä sen eteen, ja silloinkaan se ei edes ole varmaa että saavutat sitä. Mutta kun se ei ole se päämäärä vaan se matka. 

Robsonille puhuminen edustaa ääretöntä vapautta luoda. Se mitä luon on tapa kertoa tarinaani, saan pukea sanoiksi ne asiat mitkä ovat olleet minulle merkityksellisiä. Saan myös edustaa meitä aivovammapotilaita ja saan saattaa meidän asioita ihmisten tietoisuuteen. Parhaimmassa tapauksessa saan inspiroida. Tiedettä, historiaa ja uskomuksia muokataan joka päivä, parhaimmassa tapauksessa saan olla osa sitä puhumisen kautta.

Emilia Vuorisalmi: Hyvä puhe tuo ihmiset yhteen ja virittää meidät taajuudelle, jossa olemme auki muutokselle ja kaikki on mahdollista

Emilia Vuorisalmi

Emilia Vuorisalmi on tänä vuonna tehnyt ennätyksellisen määrän keynote-puheenvuoroja ja luentoja. Rakkauden potentiaalista ja merkityksestä hyvinvoinnille puhuva Vuorisalmi haluaa puheella inspiroida ihmisiä ja antaa voimaa tarvittaviin muutoksiin.

”Puhuminen on elämässäni suuri kiitollisuuden ja merkityksellisyyden lähde. Toivon, että puhumalla voin lisätä ihmisten ymmärrystä, terveyttä ja hyvinvointia”

Vain muutos on pysyvää ja olemme kaikki yksilöitä yhteydessä toisiimme ja ympäristöön. Pelko on hyvinvointimme suurin vihollinen ja rakkaus lääkkeistä voimakkain. Ymmärtämällä tiedettä ja fysiologiaa näiden asioiden takana pystymme lisäämään niin yksilön kuin yhteisön hyvinvointia ja terveyttä kokonaisvaltaisesti ja kestävästi, sanoo Vuorisalmi.

Vuorisalmi toivoo, että hänen puheensa jakaisi ihmetystä, ymmärrystä ja kiitollisuutta. Parasta puhuessa on nähdä ja kokea hymyä, naurua ja liikutusta. Hyvän puhujakeikan jälkeen oma olo on energinen, kiitollinen ja luottavainen.

Signmark: Haluan luoda tahtoa, asennetta ja intohimoa!

Marko "Signmark" Vuoriheimo

Signmark – Marko Vuoriheimo on ollut puhuja-alan kirkkainta kaartia jo pitkään, hänen koskettava tarina saa kuulijoissa aikaan liikuttumista jokaisella kerralla.
Jo pikku pojasta saakka hän oli haaveillut artistin urasta. Mutta häntä kehotettiin, monesta suunnasta, keskittymään muihin ”oikeisiin” asioihin ja hyväksymään sen, että hän on erilainen kuin muut.

Onneksi pidin pintani ja uskoin tekemiseeni. Saavutin unelmani ja elän nyt unelmassani.

Hänen matkansa tähän päivään on ollut todella rankka ja kivinen tie. Siksi juuri puhuminen merkitsee hänelle todella paljon. Hän on kohdannut järkytävän paljon ennakkoluuloja ja asenneongelmia sekä saanut ihmeellisiä palautteita. Nyt hän haluaa jakaa fiilistä, että omiin unelmiin pitää uskoa ja ne on mahdollista kaikille. Toiveenaan on, että ihmiset inspiroitusivat hänen tarinastaan. Saisivat evästä omaan tekemiseen.

Puheessaan hän haluaa ihmisen kokevan/ tuntevan/ ymmärtävän sen, että verkostoitumisessa on hirveästi voimaa. Ja verkostoitumisen lisäksi hän peräänkuuluttaa kuinka tärkeätä on osata kohdata ihmisiä aidosti, olla läsnä. Läsnäolemisen ja hyväksymisen jälkeen kumpikin saa mahdollisuuden tehdä asioita, jota haluaisi tehdä, kertoo Signmark.

Parhaimmillaan olen kuullut, että luento sai kuulijan muuttamaan kokonaan elämäntapaa. Uskomaton fiilis, joka sai aikaan minussa kylmiä väreitä.

Tällaisten palautteiden saaminen sytyttää kenet tahansa, ja Signmarkille se vain lisää paloa päästä puhumaan ja inspiroimaan ihimisiä.
Haluan olla messissää siinä tunteessa, siinä hetkessä kun kuulija päättää, että nyt lähden toimimaan toisin, iloitsee Signmark.

Evento Awards: Suomen ainoa valtakunnallinen tapahtuma-alan kilpailu

Tutustu kaikkiin MySpeaker yhteisön 11 huippupuhujaan, jotka ovat ehdolla Evento Awards Tarinankertoja -puhujasarjassa. Äänestä omaa suosikkiasi täältä! Äänestys päättyy 9.12.2019.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!