antti merilehto

Tekoäly on tukiäly, miltä arki näyttää kun työtä tehdään yhdessä teknologian kanssa – Antti Merilehto

Seuraavan kerran kun poimit marketin juomahyllystä limupullon, olet  todennäköisesti tekemisissä tekoälyn ja analytiikan kanssa. On totta että juomat on hyllyttänyt ihminen, mutta kone on mitä suurimmalla todennäköisyydellä vastannut näistä tehtävistä:

  • Valikoima: kuinka monta erilaista tonic-vettä kannattaa espoolaisessa marketissa olla tarjolla?
  • Sijainti: miten myymälän sisällä oleva tila on jaettu juomien, keksien ja sipsien osalta?
  • Hinnoittelu: onko edullisempaa ottaa yhden sijaan kaksi isoa pulloa colaa?

Kauppa on yksi hyvin arkinen esimerkki siitä, miten liiketoiminnassa päätöksiä tehdään tänään datan ja analytiikan avulla. Kauppias päättää strategisista linjauksista, mutta suuren marketin kymmenien tuhansien tuotteiden valikoima muotoutuu yhdistelmänä ketjun yhteisiä tuotteita, asiakkaiden toiveita ja kanta-asiakasohjelman datasta saatavien suositusten perusteella.

Moderni teknologia vapauttaa aikaa ihmisyydelle

Modernit teknologiat kuten tekoäly, koneoppiminen ja analytiikan eri sovellukset ovat auttamassa ihmistä tekemään työnsä paremmin. On epärealistinen vaatimus, että ihminen kykenisi ymmärtämään tuhansien asiakkaiden toimintaa ja tekemään järkeviä päätöksiä useiden eri datalähteiden tarjoaman tiedon perusteella.

Mitä enemmän toistoa työtehtävässä on, sen todennäköisemmin ainakin osan työtaakasta kantaa jatkossa kone. Tämä tarkoittaa kuitenkin harvoin työtehtävän katoamista vain usein työtehtävät muuntuvat niin, että ihminen pääsee eroon toistuvista työtehtävistä ja voi näin käyttää aikaansa luovuutta vaativia ongelmien ratkaisemiseen.

Aina välillä nähdään tulevaisuuden skenaarioita, joissa teknologian edistysaskeleet korvaavat matalapalkka-alojen työtehtäviä. Yhteistyö ihmisen ja koneen välillä koskee kuitenkin kaikkia aloja ja koulutustasoja. Esimerkiksi rahoitusalan hyvin palkatuissa ja korkeasti koulutettuissa töissä analytiikan automaatio on jo arkipäivää.

Tekoäly on tukiäly – hyödynnä sitä!

Kun puhutaan tekoälystä on tärkeää miettiä miten tekoäly eli tukiäly auttaa ihmisiä toimimaan paremmin omassa tehtävässään. Teknologia on kuitenkin aina vain väline ja teknologian kehittämisessä on olennaista laittaa työntekijäkokemus keskiöön.

Mieti oman organisaatiosi jokapäiväistä toimintaa. Millaista osaamista ja minkälaisia kyvykkyyksiä siellä tarvitaan, jotta jokainen ihminen menestyy nyt ja tulevaisuudessa. Mitkä tehtävät ovat koneen avustamia ja mistä vastaa ihminen?

Itse uskon, että voittavat yritykset ovat niitä, jotka hyödyntävät teknologiaa luomaan alan parhaan työntekijäkokemuksen. Hyvinvoivat työntekijät yhdessä fiksujen teknologiaratkaisujen kanssa luovat edellytykset erinomaiselle asiakaskokemukselle.


Artikkelin on kirjoittanut tietokirjailija, teknologian hyötyjen sanansaattaja Antti Merilehto. Antti puhuu yrityksille teknologiasta, asiakaskokemuksesta, tekoälystä sekä datan hyödyntämisestä. Hän onnistuu paketoimaan monimutkaisilta tuntuvat teemat helposti sisäistettävään muotoon, ja johdattamaan jokaisen kohti älykkäämpää työelämää! 

Tilaa Antti tapahtumaasi puhumaan!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!