Tilannetaju

Tilannetaju

Tilannetajun kehittäminen on entistä ajankohtaisempaa: mistä lisänäkökulmia paineisiin johtamisen päätöksentekotilanteisiin?

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon johtamisen painetilanteista muun muassa poliitikko Touko Aallon ja ministeri Jari Lindströmin uupumisten myötä. Julkisuudessa on puhuttu vähemmän yritysjohtajien painetilanteista, mutta Tilannetaju-kirjassamme Panostaja-konsernin toimitusjohtaja Juha Sarsama kuvaa ansiokkaasti kymmenen vuoden takaista stressiään ja sitä, miten johtajan tilannetaju saattaa kadota. On hienoa, että nämä asiat eivät enää ole tabuja. Tiedätkö sinä, mistä tilannetajusi muodostuu ja miten tarkasti havainnoit ja teet johtopäätöksiä johtamistyössäsi? Onko hyvä johtaja hyvä myös painetilanteissa?

Meille jokaiselle tapahtuu jotain, kun paine kasvaa. Kun paine kasvaa riittävästi, joko hyökkäämme, pakenemme tai jähmetymme. Näissä tilanteissa riski datavääristymille, tilannetajun katoamiselle ja huonoille päätöksille kasvaa joskus huomaamattamme. Kannattaakin olla huolissaan siitä, millaisessa olotilassa päätöksiä tekee. Tämän näkökulma on jäänyt huomiotta yllättävän useassa päätöksentekomallissa.

Tilannetaju muodostuu useasta osatekijästä. Jotta pystymme vaikuttamaan tilannetajuun, kannattaa meidän ymmärtää stressitasomme ja energiatasomme, tiedostaa tunteiden, ajattelun ja ajatusvääristymien vaikutus, hyödyntää erilaisia ajattelutapoja, intuitiota ja suunnata huomio tarkoituksenmukaisesti. Tilannetajun peruskysymyksiin kuuluu pysähtyä kysymään, mikä on tärkeintä juuri nyt ja olettaa, ettei välttämättä heti näe kaikkia mahdollisia ratkaisuja.

Luentomme ja yhdessä suunnittelemamme uudet Dominus-johtoryhmävalmennukset tuovat eteesi uusimman tiedon tilannetajusta, päätöksenteosta, resilienssistä, konfliktinratkaisusta ja toteuttamiskyvystä. Olemme kehittäneet johtajille, esimiehille ja asiantuntijiolle myös muita valmennuksia, joissa opit havainnoimaan ja toimimaan painetilanteissa entistä joustavammin.

Helenan ja Harrin Tilannetaju-kirja valittiin 1.11.2018 yhdeksi kuudesta Ekonomien kirjallisuuspalkintofinalisteista. Äänestä Tilannetaju yleisön suosikiksi (äänestysaika 2.11.-9.12.)

Helena Åhman on työpsykologian tohtori(TkT), KM, mm. Nokialla ja Mercuri Urvalissa työskennellyt Vuoden puhuja ja Ekonomien kirjallisuuspalkinnon voittanut johdon sparraaja.
Harri Gustafsberg on filosofian tohtori (FT), HTM, ja poliisin Karhu-ryhmän entinen operatiivinen johtaja, palkittu yrityspuhuja ja resilienssitutkija.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!