Tulevaisuuden yritys painottaa oppimista ja itseohjautuvuutta

Tulevaisuuden yritys painottaa oppimista ja itseohjautuvuutta

Anssi Rantanen työskentelee Growth Tribe Academyn toimitusjohtajana Suomessa ja on ennen sitä toiminut Googlella kasvukonsulttina. Hänellä on ainutlaatuinen ymmärrys yritysten kasvattamisen tulevaisuudesta. Työskennellessään Googlella Anssi huomasi miten yksi maailman nopeimmin kasvavista yrityksistä systemaattisesti mahdollistaa kasvuaan.

Tehtyään tiiviisti töitä 40+ suomalaisen organisaation kanssa (startupeista pörssiyrityksiin), Anssi Rantanen on saanut laaja-alaisen ymmärryksen Suomen myynti- ja markkinointiosaamisesta. Hän on myös huomannut miten jäyhästi monet isot suomalaiset organisaatiot toimivat verrattuna Googlen tapaiseen ketterään toimijaan.

”Olen huomannut, että monelta suomalaiselta yritykseltä puuttuu riskinottokyky. Ei voida eikä haluta kokeilla uusia asioita ja koetaan epäonnistuminen huonona asiana. 100 000 henkilön Googlella esimerkiksi riskinotto on palkittu asia ja siellä kehotetaan yritteliäisyyteen. Siellä oppiminen ja uusien asioiden vaaliminen ovat tärkeitä, kun taas isoissa suomalaisissa organisaatioissa ei vielä ole samanlaista oppimisen kulttuuria.”

Rantasen mukaan monet johtajat joutuvat pitämään fasadia yllä eikä uskalleta myöntää, että kaikkea ei osata. Tällainen toimintatapa ei ole kovin tuloksellista ja olisi tärkeää rakentaa sisäisiä akatemioita, jossa koko henkilökunnalle mahdollistetaan esimerkiksi AI learningin tai dataymmärryksen perusteet. Kuten Rantanen toteaa, ”hyvä johtaja uskaltaa sanoa, että he eivät tiedä ratkaisua kaikkeen. He kertovat, että eivät tiedä miten AI tulee vaikuttamaan yritykseen tulevaisuudessa ja he miettivät näitä asioita yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Tästä hyvä esimerkki on Risto Siilasmaa, joka lähti Stanfordiin opiskelemaan AI:n perusteita ja implementoi pakollisen AI:n oppimisen Nokialle.”

Rantanen on huomannut, että meneillään on iso yrityskulttuurin muutos. Nuoret kaipaavat maksimaalista oppimista ja enemmän vapautta, joka taas luo vastuuntuntoa. ”Jos oppimista ei tueta eikä itseohjautuvuutta kannusteta työntekijöitä ei saada sitoutettua. Kyseessä on kuitenkin yrityksen tasapainoilua, sillä kaikki eivät kaipaa samanlaista vapautta. Esimerkiksi Googlella kehotettiin yritteliäisyyteen, mutta siihen ei pakotettu. Siellä mietittiin läpi organisaation miten asioita voidaan tehdä fiksummin ja johtajat hyväksyivät sen, että parhaimmat ideat saattavat tulla muualta. Esimerkiksi meillä Growth Tribe Academylla harjoittelijan idea on yhtä arvokas kuin johtajan idea. Tiedämme, että hyvät ideat voivat tulla mistä tahansa ja niitä tarkkaillaan objektiivisesti eikä subjektiivisesti.”

Tehtaissa esimerkiksi parhaimmat ideat syntyvät usein lattiatasolta, mutta työntekijöille ei ikinä ole kerrottu, että myös he saavat tuoda ideoitaan esille. Parhaimmat firmat ovat sisäistäneet sen, että kaikki saavat osallistua ideoiden esilletuomiseen.

Rantanen uskoo, että tulevaisuuden yritys on itseohjautuva oppimisorganisaatio. Tulevaisuuden yrityksessä ihmiset oppivat jatkuvasti, sillä se on ainoa tapa pysyä mukana niin nopeasti muuttuvassa maailmassa. Henkilökunnalle suodaan myös vapautta ja vastuuta, joka taas luo dynaamisen ja nopeamman yrityskulttuurin.

Lisätietoja Anssi Rantasesta löydät täältä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!