Teemu Arina

Työelämä kriisin jälkeen: tulevaisuuden teknologiat ja yhteistyön johtaminen

72% toimitusjohtajista uskoo, että seuraavat 3 vuotta tulevat olemaan heidän toimialalleen kriittisempiä, kuin viimeiset 50 vuotta. Pelikenttä on mennyt uusiksi. 10 vuotta sitten pörssiä johtivat öljyyn perustuvat yhtiöt. Nyt pörssiä johtavat digitaaliseen öljyyn perustuvat yhtiöt.

Kaikista menestyvistä yhtiöistä tulee digitaalisia yhtiöitä. Sen lisäksi 61% työtehtävistä voidaan automatisoida. Työntekijät eivät pelkää vain menettävänsä työnsä, vaan että kilpailijat ajavat ohi uusien välineiden avulla. Nyt 84% työntekijöistä uskoo, että johdon pitää ottaa aktiivisempi etulyöntiasema automaation, uuden talouden ja transformatiivisten teknologioiden alueilla.

Onko sinun yrityksesi valmis? Oletko sinä valmis? Tiedätkö missä mennään? Ennen kriisiä yrityksillä kesti noin 2–5 vuotta toteuttaa jotakin, mitä kutsutaan digitaaliseksi transformaatioksi. Keväällä 2020 siihen meni muutama kuukausi. Jopa 59% työntekijöistä ei ollut ennen kriisiä tehnyt säännöllisesti etätöitä. Nyt etätyöstä on tullut lähityötä ja etätöihin mennään lähinnä toimistolle, jos mennään.

Heti kriisin jälkeen yritysten valmius uusiin toimintatapoihin on aivan uudella tasolla. Kyvykkyydet on rakennettu viimeisen vuoden aikana. Siihen ei tarvittu IT-osastoa tai ”uutta mindsettiä”. Siihen tarvittiin kunnon kriisi ja kovia toimia. Emme palaa mihinkään uuteen normaaliin, vaan siirrymme uuteen aikakauteen, jossa työelämä ei ole koskaan enää entisensä.

Hyvinvointi työssä korostuu. Arjen ja vapaa-ajan sovittaminen työhön on entistä tärkeämpää. Uusien välineiden käyttöönottoa jatketaan. Algoritmitalous haastaa työn tekemisen tavat. Alustatalous luo pohjan uusille palveluille. Transformatiiviset teknologiat ovat se selkänoja, jolle uudet liiketoimintamallit syntyvät. Uusi tapa tehdä yhteistyötä avaa oven menestykseen. Nämä ovat aiheita, joista olen puhunut viimeiset 15 vuotta. Nyt viestini on ajankohtaisempi kuin koskaan. Ota haltuun uudet johtamiskäytännöt, ymmärrä millä välineillä menestyt, päivitä etätyöpäiväsi ja löydä uusi työn tekemisen kulttuuri.

Teemu Arina
Tietokirjailija, tulevaisuuden puhuja ja biohakkeri

”Teemu Arinan erityisyys etätilaisuuksien puhujana korostuu siinä, että hänen tekninen tuotantonsa ja sisällöllinen visuaalisuutensa on omaa luokkaansa. Kotistudioltaan käsin hän ei ole vain puhuva pää webbikameran edessä, vaan broadcast-tason monikameratuotanto kirkkaalla äänellä ja kuvalla varustettuna. Tämän hän tarjoaa mihin tahansa tilaisuuteen koosta ja toteutustavasta riippumatta.”

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!