Skip to content
Menu
Close
8 marraskuun 2020

Uskomuksesi määrittävät elämäsi – Nanna Bhose

Nanna Bhosea (ent. Mikkonen) on aina kiinnostanut ihmisten potentiaali – ja miten suurta osaa siitä emme hyödynnä kasvussamme ja mahdollisuuksissamme. Miten jokaisen ihmisen henkilökohtaiset vahvuudet, palo ja potentiaali saadaan esille? Ja mikä voima on omilla ajatuksillamme hyvinvointiimme ja tätä kautta koko elämäämme? Nannan intohimona on mielen ja kehon yhteyden tutkiminen, jota hän on opiskellut yli 30 vuoden ympäri maailmaa.

Nanna on toteuttanut elämässään paljon ja hän on luonut uraa musiikkimaailmassa, kansainvälisessä viestintä- ja mainosteollisuudessa yritysjohtajana sekä oman Intiassa perustamansa Nannasan vaatemerkin ja oman eettisen tehtaan johtamisen kautta. Rinnalla ovat kuitenkin olleet vakavat kamppailut oman terveyden ja mielen demonien kanssa. Suurena tekijänä näiden kamppailujen voittamisessa oli Nannalle kyky ymmärtää omien ajatustensa voima, ja miten voimme ohjelmoida ne uudelleen hyvinvointiamme ja kasvuamme tukevaksi.

Uskomukset muuttuvat elämämme autopiloteiksi ohjaamaan toimintaamme

Toimintaamme ohjaavat pitkälle meidän uskomuksemme, joita olemme keränneet kokemuksiemme kautta jo lapsuudesta lähtien. Uskomusten kautta määräytyy pitkälle meidän todellisuutemme tänään ja tässä suhteessa itseemme ja suhteessa ulkomaailmaan ja muihin. Uskomukset ovat pohjana ajatuksillemme, jotka taas vaikuttavat tunteisiimme ja sitä kautta toimintaamme.

-Minun vahva uskomukseni nuoruudessa oli ”Minusta ei ole mihinkään”, jonka vuoksi koin ahdistusta, pelkoa, tunteita. Ne taas tuottivat lisää ajatuksia ”Miksi edes yrittää, kun epäonnistun kuitenkin?”, joka suoraan lamaannutti toimintani. Oli helpompi jättää tekemättä, koska pelkäsin epäonnistuvansa joka tapauksessa. Elin nuoruuteni tässä noidankehässä, jonka oli itselleni luonut. Tämä oli minun autopilotti toimintani, jonka olin itselleni opettanut vuosien saatossa.

Nanna kertoo uskomuksiensa olleen kuin viruksia ajattelussa, jotka eivät vieneet häntä eteenpäin vaan olivat tiellä. Hän alkoi ohjelmoida uutta ohjelmaa muuttamalla tietoisesti ajatuksiaan ja tunteitaan positiivisemmaksi. Jotta vanhat uskomukset pystyi muuttamaan, ne piti ensin oivaltaa.

Vain muutos on pysyvää, vaikka pelkäämmekin sitä

On tutkittu mitä aivoissamme tapahtuu, kun alamme toistaa jotain tiettyä toimintaa, ajatusta tai tunteitamme tarpeeksi useaan kertaan. Aivojemme tuhannet synapsit alkavat silloin muodostaa moniulotteisia hermosolujen verkostoja ja näin tapahtuu oppimista eli aivojemme päivitystä. Toistamalla tarpeeksi monta kertaa tiettyä toimintatapaa alamme luoda elämäämme uusia autopilotteja, jonka mukaan toimimme.

– Tässä jatkuvassa muuttuvassa maailmassa vain yksi asia on pysyvää – ja se on muutos. Muutoksen pelko on yksi vahvimmista uskomuksistamme. Pelkäämme, että menetämme jotain muutoksessa. Katsoessani omaa elämääni taaksepäin, jokainen muutos on tuonut minulle jotain parempaa. Joten minulle muutos on vain mahdollisuus, elinehto elämässä eteenpäin menemiseen, itseni kirkastamiseen ja vapautumiseen. Siksi minulle tärkein asia elämässä on elää elämääni tavalla, jossa pysyn tietoisena siitä millä autopilotti ohjelmalla pyöritän todellisuuttani tänään. Keskityn elämässäni asioihin, joihin voin vaikuttaa ja päättää. Ne ovat oma ajatteluni, tunteeni sekä toimintani tänään ja tässä, palveleeko ne minun hyvinvointiani vai ei

Keskity siihen, mihin voi vaikuttaa

Korona on tuonut jokaiselle meistä muutoksen ulkopuolelta. Olemme kaikki joutuneet poistumaan totutusta toiminnastamme. Tämä on loistava mahdollisuus tarkastella rutiinejamme ja toimintaamme, sekä sitä palvelevatko ne meitä vai eivät. Jokainen meistä valitsee, onko tämä uhka vai mahdollisuus elämässämme.

Keskittymällä siihen, mihin voimme vaikuttaa ja mistä asioista voimme päättää, olemme matkalla kohti hyvinvoivaa ja parempaa tulevaa niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työelämässä.

-Olisiko aika miettiä, kun saavun paikalle, tulenko paikalle autopilotilla, jolla olen aikaisemmin pyörittänyt elämääni? Katsonko omaa elämääni, itseäni ja muita ihmisiä suhteessa itseeni samojen autopilottilasien läpi vai olisiko aika laittaa vihdoinkin samat autopilotti lasit pöydälle? Miten voisin valjastaa omat ajatukset tukemaan hyvinvointiani? Kun puhutaan työyhteisöistä, on tärkeä tiedostaa millä energialla ja ajatuksilla saavumme työpaikalle ja palvelevatko ne minun hyvinvointiani ja työyhteisöäni.

Entä mikä on tärkein oppi, jonka Nanna haluaisi jokaisen pitävän päivittäin mielessään?

Uskon vahvasti, ettei ole yhtä oikeaa tapaa toimia tässä elämässä mutta kaikille löytyy parhaat mahdolliset työkalut kohti henkistä hyvinvointia, jonka kautta avautuu menestyminen ja onnellisuus myös ulkoisessa maailmassa. Matka itseen on mahtava seikkailu ja loputon mahdollisuuksien oppimatka. Minulle jokainen aamu on uuden alku ja minä olen oman elämäni käsikirjoittaja ajatuksillani, tunteillani sekä toimillani. Vastuu hyvinvoinnistani on minulla, ja vain minä voin vaikuttaa siihen, miten minä voin. Niin kauan kuin haen onnellisuutta ja hyvinvointia itseni ulkopuolelta toivoen sitten parempaa työpaikkaa, palkkaa, menestystä tai onnellisempaa parisuhdetta, juoksen väärään suuntaan.

8 marraskuun 2020

Uskomuksesi määrittävät elämäsi – Nanna Bhose