Vastuullisuus tulevaisuuden perustana

Saku Tuominen

Saku Tuominen

Yrittäjänä yli 30 vuoden ajan toimineen Saku Tuomisen uusi luento pohtii innostavalla tavalla kasvun, hyvinvoinnin ja ympäristön suhdetta – sitä, miten täällä pitäisi elää ja kasvaa, jotta voimme turvata hyvinvoinnin ja elintason ja kaikilla olisi hyvä olla. Nyt ja tulevaisuudessa.

Luento lähestyy yritysten kilpailukykyä, maailman nykytilaa ja tulevaisuutta realistisesti ja käy läpi yksinkertaisessa muodossa suurimpia ympärillämme olevia muutoksia mutta keskittyy ennen kaikkea ratkaisuihin ja mahdollisuuksiin, ja pyrkii olemaan optimistinen, innostunut ja rohkaiseva. Luennon pohjana on lokakuussa 2021 Otavan Kirjasäätiön Tietokirjailija-palkinnon saaneen Saku Tuomisen lokakuussa ilmestynyt, innostuneen vastaanoton saanut kirja: Kuinka puut kasvavat.

Lue lisää Sakusta! 

 

Suvi Auvinen

Suvi Auvinen 1400 x 700

Ammattiaktivisti, kirjailija ja toimittaja Suvi Auvinen puhuu tulevaisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Ellun Kanojen johtavana vastuullisuusasiantuntijana Suvin kaikkea toimintaa ajaa selkeä päämäärä: yritys pelastaa se, mikä vielä on pelastettavissa. Hänen puheenvuoronsa käsittelevät toiveikkaasti kaikkia myllerryksiä ja kriisejä, jotka tällä hetkellä ravistelevat maailmaamme.

Lue lisää Suvista!

 

Pata Degerman

Pata Degerman

Patrick ”Pata” Degerman on Suomen ainoa ammattimainen löytöretkeilijä ja tunnettu mm. motivaatiopuheenvuoroistaan. Pata on suunnitellut ja johtanut useita retkikuntia jotka ovat vieneet miehen erittäin kylmiin olosuhteisiin napa-alueilla, syvimpiin viidakkoihin maailmassa. Näistä retkikunnista yhdeksän on ollut tutkimattomille alueille. Tämän lisäksi hän on kiivennyt n. 200 vuorta josta 24 ovat olleet ensinousuja (mm. Mt SisuMt Finland ja Mt Suomi Etelämantereella).

– Meidän vastuumme on lopettaa maapallon tuhoaminen,  ilmastonmuutoksen vaikutukset lähempää kuin monet muut todistanut löytöretkeilijä Pata Degerman toteaa.

Tutkimusretkikunnat niin pohjoisella jäämerellä kuin syvällä viidakoissa ja sademetsissä ovat näyttäneet, millä vauhdilla maisemat muuttuvat, jäät sulavat, lajit harvenevat ja meret nousevat. On aika tehdä muutos yhdessä. On osallistettava ihmisiä ja herätettävä keskustelua.

Lue lisää Patasta!

Lue Patan artikkeli ilmastonmuutoksesta! 

 

Anne Raudaskoski

Anne Raudaskoski 1400 x 700

Anne Raudaskoski on inspiroiva puhuja, joka saa yleisön kuin yleisön syttymään aiheestaan. Anne on yksi kiertotalouden pioneereista Suomessa, ja vuosien varrella hänet on nähty kotimaan lisäksi myös lukuisilla kansainvälisillä puhujaestradeilla Pekingistä Amsterdamiin.

Annella on pitkä ura vastuullisuuden, kestävän kehityksen ja kiertotalouden parissa. Puheenvuoroissaan Anne Raudaskoski yhdistää selkokielellä liiketoiminnan kehittämisen uudet suuntaviivat ja luonnon kantokyvyn rajat luoden niistä innostavan, informatiivisen ja ainutlaatuisen asiantuntijapaketin.

Lue lisää Annesta!

 

Anni Laurila

Anni Laurila 1400 x 700

Anni Laurila on arkkitehti, joka ylittää perinteisiä rajoja tuodakseen ratkaisuja merkittäviin haasteisiin. Hänen monialainen polkunsa on nivonut yhteen ainutlaatuisen näkökulman muuttuvaan maailmaamme. Puhujana hän vie matkalle suuriin aiheisiin, kuten työn muutoksen ja teknologian kehittymisen vaikutuksiin, vastuullisuuteen ja kestävyyteen, sekä ympäristömme suunnitteluun tulevillekin sukupolville. 2019 hän oli ehdolla Vuoden Puhujaksi. Anni on muovannut keynote-puheitaan Suomessa ja maailmalla monenlaiselle yleisölle, julkishallinnosta suurten yritysten johtajiin, startup-yhteisöihin, opiskelijoihin ja asiantuntijoihin.

Vastuullisuus ja kestävyys”Moni asia on maailmassa vielä ratkaisematta, kuten nyt vallitseva pandemia, ja meillä on synkkiä ennusteita tulevaisuudesta, eteenkin kestävyydestä ja ilmastonmuutoksesta. Ennusteita on toisaalta historiassakin rikottu yllättävillä tavoilla: teknologian alueet ovat kehittyneet kiihtyvästi, kokonaisia toimialoja on mullistettu, yhteisiä päätöksiä on saatu aikaan. Kuinka osoitamme vääriksi ne ennusteet, jotka tuntuvat synkimmiltä? Miten hyvän tekeminen ja kannattavuus kulkevat käsi kädessä? Millaisen jäljen tahdot antaa omalla työlläsi?”

Elämäntapahtumien myötä merkitykselliset ratkaisut heräsivät Annille olennaiseksi osaksi työtä. Kiinassa kehittämällään idealla Anni Laurila voitti Suomen ensimmäisen Global Impact Challenge -kilpailun, jossa haettiin teknologiaratkaisuja miljoonien ihmisten elämänlaadun parantamiseksi, ja pääsi siten NASA:lla Piilaaksossa järjestettyyn ohjelmaan. Hän on myös World Economic Forumin Global Shaper -jäsen, ja käynyt Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren koulutuksen ilmastonmuutoksesta puhumisesta sekä eri alojen kestävistä ratkaisuista.

Lue lisää Annista!

 

Elina Hiltunen

Elina Hiltunen

Elina Hiltunen on listattu Forbesissa yhdeksi maailman 50 huippunaisfuturistiksi. Hän väitteli vuonna 2010 Aalto yliopiston kauppakorkeakoulusta aiheenaan heikot signaalit organisaation tulevaisuusoppimisessa. Nykyään Elina on yrittäjä, mutta hän on työskennellyt eri organisaatioissa ja yrityksissä, kuten Finprossa, Nokialla, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa ja Aalto yliopistossa.

Elinalla on puhujakokemusta yli 20 vuoden ajalta sekä Suomessa että maailmalta. Mikään yleisö ei ole liian suuri tai pieni Elinalle, joka hoitaa puheet sekä suomeksi että englanniksi. Elinan puheiden aiheet liittyvät tulevaisuuden eri aihealueisiin mm. megatrendeihin, teknologia- ja kuluttajatrendeihin, heikkoihin signaaleihin, ennakoinnin menetelmiin ja tulevaisuuden eri aihealueisiin. Elina puhuu tulevaisuudesta kiinnostavasti ja innostavasti, huumoria unohtamatta.

Lue lisää Elinasta!
Lue Elinan artikkeli: Vastuullinen yritys huolehtii tulevaisuudesta

 

Markku Wilenius

Markku Wilenius 1400 x 700

Professori Markku Wilenius on toiminut tulevaisuudentutkimuksen parissa 20 vuotta. Wilenius on tutkinut teknologian, talouden, ruoan, kulttuurin, ilmaston, koulutuksen, median, alueellisen kehityksen ja Euroopan tulevaisuuteen liittyviä teemoja.

Muuttuva ilmasto – muuttuva tulevaisuus

Yhteiskuntiamme koetellaan tällä hetkellä erilaisilla shokeilla Pandemiasta Ukrainan kriisiin. Samanaikaisesti IPCC:n kuudennen arviointiraportin huhtikuussa 2022 julkaistu osa, joka käsitteli ilmastonmuutoksen hillintää ja ratkaisuja, nosti esiin sen todella vaativan tavoitteen, että maailman päästökatto pitäisi toteutua viimeistään 2025 ja päästöjen puolittua vuoteen 2030 mennessä.

Sekä COVID19 -viruksen aiheuttama yhteiskunnallinen sekaannus ja uudelleenjärjestäytyminen että Venäjän törkeä invaasio suvereeniin valtioon voidaan kummatkin nähdä eräänlaisena shokkiterapiana, jossa liian hitaasti muuttuvia yhteiskuntia pakotetaan katsomaan realiteetteja silmästä silmään ja ymmärtämään omien tekojen seurauksia nimenomaan kestävyyden näkökulmasta. Pandemian kohdalla se tarkoitti että opimme järkevöittämään liikkumistamme ja jättämään teolliset toimintamallit, Sodan kohdalla se tarkoittaa, että opimme kuinka vaarallista on tukea diktatuureja janotessamme fossiilisia polttoaineita ja mitå siitä seuraa tässä verkottuneessa maailmassamme.

Nyt puhumme ilmastonmuutoksesta mutta se mikä tulisi muuttua vielä vauhdikkaammin kuin ilmasto on yhteiskunta ja meidän ihmisten kyky ymmärtää omien toimiemme seurauksia . Koko tämä vuosikymmen tulee olemaan ihmiskunnalle yhtä ankaraa oppikoulua, sillä meillä on niin paljon opittavaa vaikka toki olemme jo jotain oppineet. Se mikä on vielä alkutekijöissään on kyky ymmärtää systeemisiä muutoksia ja sen tuoma taito tehdfä hallittu muutos, eikä niinkuin sen nyt tapahtuu, pakottamalla ja shokkien kautta. Vastatessamme riittävällä tavalla ilmastohaasteeseen, tulemme vastaamaan myös riittävästi siihen kysymykseen, mitä on oikeasti tehtävä jotta vältymme siltä pahimmalta shokilta, joka seuraa nykykehityksen valossa viimeistään 2030-luvulla kun ilmaston äärevöityminen kasvaa eksponentiaalisesti.

Lue lisää Markusta!

 

Antti Isokangas

Antti Isokangas bannerikuva

Antti Isokangas on yksi teoksen Viherpesuopas – Miten merkitys muuttuu markkinoinniksi kirjoittajista. Kirja käsittelee sitä, miten yritykset liioittelevat ja vääristelevät usein toimintansa vastuullisuutta, oli kyse sitten ympäristöstä, tasa-arvosta tai työkulttuurista. Puheenvuoroissaan Antti käsittelee vastuullisuuskysymyksiä samasta näkökulmasta: kriittisesti mutta rakentavasti, vakavissaan mutta humoristisesti, suuria linjoja piirtäen mutta käytännön esimerkkien kautta. Antin pääviesti kuulu, etteivät nykyajan menestysbrändit ole sankareita, jotka pyrkivät pelastamaan maailman yksin. Todelliset tulokset ja aito merkityksellisyys syntyy aina yhteistyössä henkilöstön, asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Tämän vuoksi kaikki aito vastuullisuus edellyttää onnistunutta viestintää.

Lue lisää Antista!

 

Arto O. Salonen

Arto o salonen

Dosentti, yhteiskuntamuotoilija Arto O. Salosen ydinosaamista on tulevaisuuden suuntaviivojen kokonaisvaltainen näkyväksi tekeminen. Hän kuvailee kansantajuisesti, kuinka kestävään yhteiskuntaan siirtyminen, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja merkitykselliseksi koetun elämän tavoittelu kytkeytyvät toisiinsa. Tämän kysytyn tieteen popularisoijan puheenvuoroissa korostuu tulevaisuuslähtöisyys, elämän merkityksellisyys ja yhteiskunnalliset murrokset.

– Tulevaisuuden talous rakentuu sen tosiasian varaan, että käytössämme on yksi planeetta ja yhden planeetan kokoiset resurssit. Niillä mennään tänään, huomenna ja 500 vuoden päästä. Tulevaisuuden alat tarjoavat ratkaisuja kansalaisille, yhteiskunnalle ja planeetalle. Ne auttavat näkemään tulevaisuuden valoisana – ja tulevaisuuden toivon palauttavien ratkaisujen skaalautumispotentiaali on maapallon kokoinen, Arto muistuttaa.

Lue lisää Artosta!

 

Minna Koskelo

Minna Koskelo bannerikuvaetusivulle

Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilun edelläkävijä Suomessa. Hän yhdistää ajattelussaan raikkaalla tavalla ennakointiajattelua, palvelumuotoilua ja ihmistieteitä rikastaen käsitystämme siitä, mitä voisi olla ja mitä voisimme tulevaisuuksien eteen tehdä. Koskelon missio on saada tulevaisuusajattelu osaksi organisaatioiden ja ihmisten päätöksentekoa. Koskelo on myös jäsen arvostetussa Association for Professional futurists -yhdistyksessä.

Koskelo työskentelee täysipäiväisesti tulevaisuusmuotoilijana tulevaisuusmuotoilun ja ennakoinnin kehittämisen parissa perustamassaan tulevaisuusmuotoilun yrityksessä 11Helsinki.

Viimeisten lähes 20 vuoden aikana Koskelo on työskennellyt yli 70 organisaation ja lähes 40 toimialan parissa. Koskelolla on kokemusta satojen yhteiskehittämisen työpajojen vetäjänä sekä kysyttynä keynote-puhujana. Asiakkaat ovat sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta.

Koskelo toimii luottamustehtävissä vakituisena asiantuntijana Itla Säätiön lapsi- ja perhepolitiikan ennakointiverkostossa sekä neuvonantajana Lasten ja nuorten säätiössä.

Koskelon mukaan tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta vaihtoehtoisia tulevaisuuksia voi tutkia ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Tulevaisuutta muotoillaan tänään.

Lue lisää Minnasta!

 

Niina Ratsula

Niina Ratsula 1400 x 700

Niina Ratsulalla on yli vuosikymmenen kansainvälinen kokemus eettisesti kestävän työelämän ja hyvän hallinnon kehittämisestä. Niina tietää, että jokaisen organisaation tulisi kiinnittää huomiota omiin mahdollisiin sokeisiin pisteisiin, jotka muokkaavat vahvasti myös vallitsevaa epävirallista kulttuuria ja päätöksentekoa.

”Eettisemmän ja samalla monesti inklusiivisemman työelämän edistäminen tarkoittaa käytännössä, että joudumme käymään myös kipeitä keskusteluita, sallimaan eriäviä mielipiteitä sekä löytämään omat ajatteluharhamme ja vajaavaisuutemme. Tämä ei ole kivaa, vaan sangen epämiellyttävää.

Heitän jokaiselle haasteen: testaa kuinka eettisesti kypsä oman organisaatiosi kulttuuri on kysymällä kuinka usein käyt keskusteluja, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä? Jos työpaikallasi ei koskaan jouduta käymään vaikeita keskusteluita, onko se merkki ettei ongelmia ole?Sellaista organisaatiota ei ole olemassakaan.”’

Lue lisää Niinasta!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!