Tuija-Pakkanen-bannerikuva

Tuija Pakkanen - Puhuja

Kaupunkianalyytikko | Planetary Architecture Oy:n osakas

Tuija Pakkanen on Suomen ensimmäinen kaupunkianalyytikko: hän tutkii kaupunkeja ja kaupunkisuunnittelua datan näkökulmasta ja haluaa taivuttaa ja tislata dataa niin, että kaupungeista tulisi meille ihmisille hyviä paikkoja elää ja kukoistaa. Tuijan tausta tulee kehitysyhteistyöstä ja metsäninventoinnista, jonka metodeja hän haluaa soveltaa kaupunkisuunnitteluun. Hänen visionsa on tutustua kokonaisvaltaisesti rakennetun ympäristön dataan, ja pohtia sitä, miten sitä voitaisiin hyödyntää ja datan käyttöä sujuvoittaa.

Muutama vuosi sitten äitiyslomallaan hyväunisen vauvan nukkuessa Tuija Pakkanen osallistui XPRIZE Visioneering -kilpailuun, joka etsi parasta sapluunaa kilpailulle, jolla käynnistäisi innovaatiokehityksen ja -rahoituksen erityisalalla. Kilpailussa etsittiin tarkkaan suunniteltua kysymystä, jolla muuttaa maailmaa tekemällä niin houkutteleva ongelma, että sen ratkaisussa löytyisi sivutuotteena uudet koskemattomat markkinat. XPRIZE:n merkittävin markkina, joka on syntynyt vastaavan kilpailuasetelman avulla, on ollut avaruusmatkailu. Tuijan tiimi vastasi kysymykseen: ”kuinka ruokkia seuraava miljardi ihmistä”, ja voitti maannoksettomien ruoantuotantomentelmien konseptilla Visioneering-kilpailun ensimmäisenä suomalaisena joukkueena Los Angelesissa 2018.

Kilpailun siivittämänä Tuijaa alkoi kiinnostaa ruoan- ja energiantuotannon demokratisoituminen ja kiertotalous, ja niiden oivallinen soveltaminen kaupungeissa ja arkkitehtuurissa. Tämän ideologian pohjalle Tuija perusti tiiminjäsenensä kanssa arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimiston ”Planetary Architecture Research Studion” alkuvuodesta 2019, jonka tarkoituksena on integroida kestävää energian ja ruoantuotantoa kestävällä ja kauniilla tavalla kaupunkeihin. Siksi Tuija puhuu mielellään kaupungeissa elämisestä ja asumisesta tulevaisuudessa ja kuinka ne tulevat dramaattisesti muovautumaan ilmastonmuutoksen torjunnan, ruoan- ja energiantuotannon ja nykyisen teknologisen kasvun myötätuulessa.

Poikkitieteellisen taustan omaavana Tuijalla on hyvä näkemys siihen, mitä työ on nyt ja mitä se voi olla tulevaisuudessa. Hänen yksi kysytyimpiä luentojensa teemoista on tulevaisuuden ammateista ja miltä työn tulevaisuus näyttäytyy kaupungeissa. Koronakeväänä 2020 olemme saaneet siihen suuntaan ilmaisen tuuppauksen. Hänen katsantokantansa tulevaisuuden ennakointiin on maankäytön suunnittelussa, ja hänen esityksissään näkyy vahvasti hänen visuaalinen taustansa: data ei ole numeroita vaan karttoja, kuvia ja kauniita graafeja, joiden viesti jää mieleen tarinoiden keinoin.

Tuija Pakkanen on käynyt maailmankuulun teknologiakoulun Singularity Universityn Global Solution -ohjelman 2017 Piilaaksossa ja tullut toiseksi innovaatiokilpailun Global Impact Solution -kilpailussa Helsingissä 2017. Tuija on yksi Suomessa julkisen puhumisen taitoja edistävän, SLUSH:sta ponnistaneen Talk The Talk ry:n perustajista ja jäsenistä.

UUSI KEYNOTE: Kaupunki tuotantolaitoksena

Huomisen näkemyksiä kaupunkien ruoan- ja energiantuotantoon ja kaupunkikaivoksiin

Suhtautumisemme ruokaan on muuttunut. Yhä useampi valitsee lautaselleen jonkin ismin mukaista ruokaa, ja samalla perinteisen ruoantuotannon reunaehdot kiristyvät entisestään. Muuttaako ruoan vallankumous sitä, miten ajattelemme tilankäytöstä kaupungeissa? Tuleeko meistä kaikista urbaaneja viljelijöitä?

Puheenvuoron aikana keskustellaan Tuijan johdolla ruoan lisäksi energiasta ja hukkaan heitetyistä luonnonvaroista. Millaiseksi rakennukset muuttuvat jos aurinkokennoista tulee välttämätön osa julkisivua? Voisiko miniydinvoimaloissa piillä Suomen tulevaisuus? Tai että mitä ajattelemme kaupungistamme, kun elinympäristömme jätevirroista tuleekin luonnonvaroja hyödyntäviä kaivoksia.

Teemat: "Mihin ammattiin sinun lapsesi valmistuu?" Ja "Kun työ muuttuu, miltä kaupungimme näyttävät tulevaisuudessa?"

Tuija-Pakkanen-profiilikuva

Lähetä kysely:

Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Aihealueet:

Asenne & Muutos | Digitalisaatio & Teknologia | Hyvinvointi & Terveys | Kasvu & Kehittäminen | Luovuus & Innovaatio | Yhteiskunta & Tulevaisuus | Ympäristö & Vastuullisuus | Yrittäjyys