MSotY voittaja Arman Alizad

Arman Alizadin ajatuksia yhteisöllisyydestä ja luottamuksesta

MySpeaker of the Year 2022 -tapahtumassa jaettiin tunnustuspalkintoja ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista puhuville ammattilaisille. Yhteisöllisyys ja luottamus -kategorian voittajaksi valittiin Arman Alizad. Toimittajana ja tuottajana työskentelevä, sekä paljon TV:ssä esiintyvä Arman tekee paljon sisältöä suomalaiseen mediaan, missä hän tuo esiin monipuolisia kantoja polarisoituneisiin kysymyksiin ja haluaa kuulla ihmisten aidot äänet. Omaksuttujen asenteiden kyseenalaistajan ja uusien näkökulmien esittäjänä Arman tuo rikasta uutta näkökulmaa yhteisön moninaisiin aiheisiin ja polttaviin kysymyksiin. Pääsimme haastattelemaan Armania voittamansa kategorian aiheesta yhteisöllisyys ja luottamus. Halusimme muun muassa kuulla, mitä tämä aihe hänelle merkitsee, sekä sitä kuinka hän näkee, että yhteisöllisyys ja luottamus näkyvät hänen työssään ja puheenvuoroissaan.

 

Kysyimme Armanilta aluksi, mitä yhteisöllisyys ja luottamus aiheena hänelle merkitsee:

”Ilman yhteisöllisyyttä on todella vaikeaa tehdä mitään rakentavaa tai luoda kollektiivista hyvää. Tämä tulee esiin myös töissä, jossa oman tiimin kesken yhteisöllisyys ja luottamus näkyvät jopa tärkeimpinä jaettuina arvoina. Meillä on kaikilla selkeästi sama visio ja päämäärä, sekä halu ja kyky tehdä töitä yhdessä. Luottamusta puolestaan tulee olla sekä itseensä että muihin, jotta yhteistyö sujuu ja tiimissä on hyvä kollektiivinen tuki ja yhteishenki. Luottamus näkyy myös vahvasti tien päällä ja kuvausreissuilla.  Luottamuksen kautta olen päässyt rakentamaan sillat niihin ihmisiin, joiden tarinoita lähden avaamaan ja joista puhun. Mitä enemmän siltoja on etukäteen rakentanut ja saanut hyvän luottamuksen kuvattaviin, sitä paremmat eväät on saada työ tehtyä ja se tarina kuultua, mitä olemme lähteneet hakemaan.

 

Koen lisäksi, että yhteisöllisyydelle ja luottamukselle olisi paljon enemmän kysyntää. Vaikka kokonaisvaltaisesti maailmassa on asiat paremmin kuin ennen näemme jälleen esimerkin siitä, kuinka yhteisöllisyyttä tarvitaan silloin kun keskustelukulttuuri ei toimi. Koen, että keskustelukulttuuri ei toimi aina sen takia, että kollektiivisesti näemme ymmärtämisen hyväksymisenä, vaikka se ei sitä automaattisesti ole. Meidän tulisi keskittyä ymmärtämään toisiamme syvällisemmin ja esimerkiksi kysyä itseltämme, miksi hän puhuu niin kuin puhuu? Mistä hänen ajatuksensa juontavat juurensa? Valitettavasti koen vielä, että ymmärtäminen on sellainen asia, mitä harva edes yrittää. Monesti koen, että ideologiat sokaisevat ymmärtämisen taidon ja pyrinkin kaikella toiminnallani levittämään ymmärtämistä ja sen tärkeyttä.”

 

Lisäksi kysyimme Armanilta, miten yhteisöllisyys ja luottamus näkyy hänen puheenvuoroissaan:

”Avaan puheenvuoroissani aina sitä, mitä yhteisöllisyys ja luottamus käytännössä tarkoittavat. Ne ovat hienoja sanoja ja konsepteja, mutta vielä hienompia arvoja käytännössä. Puheeni koostuvat pääsääntöisesti eri tarinoista ja kokemuksista, joita olen kuvausreissuilla ja kentällä kohdannut, sekä siitä, mitä näistä hienoista kokemuksista voi oppia. Kun olen kentällä tekemässä töitä, yhteisöllisyys ja luottamus näkyvät monissa eri kohtaamisissa kaikenlaisten ihmisten kanssa ja näistä kokemuksista ja opeista jaan sanomaa puheenvuoroissani. Yhteisöllisyys ja luottamus ovat minulle todella tärkeitä työkaluja, joiden perusteella pystyn tekemään sitä mitä teen. Tietysti ne ovat myös arvokas työkalu ja voimavara koko yhteiskunnalle.

 

Haluaisin lisäksi nostaa kuuntelemisen taidon merkityksellisyyden esiin, kun puhutaan yhteisöllisyydestä ja ymmärryksestä. Vaikka puhujana tämän sanonkin, kaikkien meidän pitäisi kuunnella enemmän. Otetaan esimerkiksi vaikka tavallinen palaveri työyhteisössä. Itse ainakin arvostan eniten niitä, jotka ovat ensi hiljaa ja kuuntelevat, he eivät hötkyile vaan analysoivat muiden keskustelua. Tämän perusteella he sitten sanovat oman kommenttinsa ja yleensä se on todella hyvä, sillä heillä on ollut aikaa hahmottaa koko tilanne. Toivonkin, että kuuntelemme enemmän toisiamme.”

 

Kysyimme Armanilta lopuksi, mitä tämä yleisöäänestyksen perusteella myönnetty tunnustus hänelle merkitsee:

”Haluan, että kun teen jotain, sillä on minulle merkistystä. Kun lähdin tekemään TV-ohjelmia, meinasin jo lopettaa sen, koska en halunnut tehdä sitä vain tekemisen takia. Halusin silloin ja haluan edelleen, että tekemiselläni on merkitystä. Tämän vuoksi aloin tekemään omia tuotantojani. Haluan uskoa, että sillä on ollut merkitystä ja että ympäri maailmaa kerätyt tarinat ovat jättäneet jonkin jäljen. Tämä tunnustus mielestäni osoittaa sen, että työllä on ollut merkitystä. Koen, että tämä on huomionosoitus työstäni ja sen merkityksellisyydestä. Täytyy siis todeta, että jotain me olemme tehneet oikein. Olemme onnistuneet luomaan jotain hyvää ja merkityksellistä. Tämä on todiste ja huomionosoitus siitä jäljestä, jonka olemme jättäneet.”

 

 

Pääset palaamaan koko MySpeaker of the Year 2022 -tilaisuuden tunnelmiin ja kuulemaan kaikkien voittajien puheet täältä!

 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!