Helena Åhman

Helena Åhmanin kirja ”Keskusteluälykkyys painetilanteissa”  on Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon voittaja!

Suomen kysytyimpiin bisnespuhujiin kuuluva työpsykologian tohtori Helena Åhman voitti kolmannen kerran Ekonomien kirjallisuuspalkinnon kirjallaan ” Keskusteluälykkyys painetilanteissa”. Koko sarjan voiton lisäksi teos voitti myös vuoden 2021 Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon Yleisön suosikki -palkinnon.

Keskusteluälykkyyden merkitys on korostunut ajassa, jossa vaaditaan nopeita ratkaisuja sekä painetilanteissa tehtyjä päätöksiä. Kirjan teemat koskettavat läheltä jokaisen elämää niin yksilö- kuin yritystasolla. Hyvä keskusteluälykkyys ja kyky toimia painetilanteissa johtavat parempaan päätöksentekoon ja vaikuttavat tätä kautta koko organisaatioon. Helena Åhman on yksi kysytyimmistä bisnespuhujista juuri painetilanneosaamisen, keskusteluälykkyyden ja oman mielen johtamisen teemoissa.

-Elämme tällä hetkellä hyvin paineista aikaa, joten teema on äärimmäisen ajankohtainen. Harva on saanut minkäänlaista oppia, miten keskustella paineisissa tilanteissa. Emme edes välttämättä tiedosta omia toimintatapojamme. Ei ole ihmekään, että emme uskalla kohdata painetilanteita suoraan emmekä selviydy niissä parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvä keskusteluälykkyys on sellaista, että pystyy painetilanteissa mahdollisimman usein puhumaan asioista suoraan, mutta tekee sen empatian ja myötätunnon kautta, muistuttaa Helena.

Painetilanteissa johtaminen on organisaatioiden menestystekijä

Kriisin koittaessa jotain aukeaa mielestämme. Mitä kovempi paine, sitä enemmän meistä paljastuu, eikä se ole aina suinkaan mitään kielteistä. Kovassa paikassa putoamme vaistojemme, taipumustemme mutta myös harjoittelumme tasolle.  – Kehotan jokaista pohtimaan, millainen on sinun henkinen huoltovarmuutesi ?  Entä johtajana ja esimiehenä? Mitä omasta mielestäsi avautuu, kun joudut painetilanteeseen – millaiset resurssit saat käyttöösi ja mitä kannattaa varastoida eli harjoitella valmiiksi? Monissa organisaatioissa painetilanneosaamiseen on herätty uudella tavalla ja näiden taitojen arvo nähdään entistäkin selkeämmin, Helena kertoo.

Helena on perehtynyt vaativiin keskustelutilanteisiin niin opiskeluissaan Harvardissa, kuin panttivankineuvottelijoiden opissa maailmalla.

Helena Åhman

 

Kysyimme Helenalta, mitkä asiat hän nostaisi tärkeimmiksi jokaiselle vietäväksi mukaan keskusteluihin?

Ehdottomasti halun ymmärtää toisen motiivi, eli se, että jaksat pysyä uteliaana ihmisestä tekojen takana.Uteliaisuus hävittää kilpailuasetelmaa. Toisena tunnesiteen luomisen merkitys korostuu onnistuneissa keskusteluissa. Kyky toimia näin edellyttää oman egon ohjaamista.Tärkeää on myös muistaa, että hankala tilanne on myös aina mahdollisuus päästä lähemmäs toista.

Åhman on kehittänyt kirjan teeman pohjalta Suurlähettiläiden keulahahmon, laulaja-lauluntekijä Jussu Pöyhösen kanssa yhteisesityksen Keskusteluälykkyys ja tunteiden kohtaamisen taito. Pöyhönen on käsitellyt samoja teemoja lauluissaan.

Tilaa Helenan ja Jussun yhteinen Keskusteluälykkyys ja tunteiden kohtaamisen taito -kokonaisuus! 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!