Kuka olet Mato Valtonen?

Kysyimme puhujalta Mato Valtoselta viisi kysymystä puhumiseen liittyen. Madolla on ilmiömäinen kyky puhaltaa kuulijoihinsa me-henkeä ja tekemisen meininkiä. Hänen todella vaiherikas elämä sekä monipuoliset kokemukset antavat poikkeuksellisen kaikupohjan herätellä kuulijansa ajattelemaan ja asettelemaan tavoitteensa rohkeammin. Lue alta, kuinka Mato päätyi puhumaan teemoistaan, mikä on palkitsevinta ammattipuhujan työssä ja mikä on ohje, jonka hän haluaa kuulijoilleen antaa.

1. Millainen puhuja olet?

Melko kokenut, kiertänyt puhumassa parikymmentä vuotta erilaisille ja -kokoisille yleisöille. Tätä myöten oppinut löytämään, tietysti briiffausten pohjalta, oikeita painopisteitä kulloiseenkin tapahtumaan. Pitkän bändi-uran kautta tiedän myös sen, että lavalle ei mennä puolivillaisella asenteella, se ei ole mahdollista. Adrenaliini on paras huume ja saan aina piiskattua itseni täysillä vetämisen tunnelmaan.

2. Mistä teemoista puhut yleisöille ja miksi nämä teemat on sulle tärkeitä?

Tavoitteeni on saada kuulija ymmärtämään enemmän itsestään ja vahvuuksistaan, me jokainen kuitenkin vaikutamme enemmän kuin uskommekaan. Sisäinen elukka pitää päästää aika ajoin ulos, tähän tarjoilen avaimia. Oleellista on kuitenkin nähdä itsensä yhdessä muiden kanssa, eli minä vai me? Yhdessä olemme enemmän, mutta keitä ovat ne jotka eivät tähän sopeudu ja kuinka paljon he haittaavat kaikkea.

Kiintiö-mulkvisteja löytyy sieltä sun täältä ja he ovat yrityksen tai yhteisön kalleimpia osallisia, hiekkaa rattaissa. Tarkoitukseni on saada nämä tyypit itse tunnistamaan tilansa ja tajuamaan keitä he ovat ja miksi ei kannattaisi. Hulluutta myös tarvitaan, sillä hullut vievät maailmaa eteenpäin, viisaat koittavat pitää sitä pystyssä. Sattuman vaikutus, itsetunto, yllättäminen, positiivinen kyseenalaistaminen ja uskallus ovat myös mieleisiä teemojani.

3. Unohtumattomin puheenvuorosi?

Yhtä erillistä on vaikea nostaa noin 1300:sta puhetilaisuudesta. Seinäjoella salillinen opettajia seisovat abloodit? Pitkäaikaistyöttömien mukaansaaminen? Myös huonossa mielessä unohtumaton oli erään suurehkon autoliikkeen pikkujoulut, jossa ympäri Suomen kosteilla busseillaan saapuneet juhlijat olivat ympäripäissään jo esitelmäni alusta lähtien ja tarjoilu jatkui keskeytyksettä. Siellä olin väärässä paikassa ja väärään aikaan, piti laittaa stand-up vaihde päälle.

Tom Pöystin kanssa on vedetty uskomattomia kimppakeikkoja Tomato työnimellä. Eräs asiakas halusi risteilynsä jälkeen meidät seuraavankin vuoden risteilylle puhumaan. Mieleenpainuvin Tomato varmaankin Savon Vammaisasuntosäätiön noin 200 päisen henkilöstön vahva lupaus tehdä puheidemme jälkeen palvelustaan maailman parhaan.
(Tomato (Mato Valtonen & Tom Pöysti))

4. Jos saisit antaa vain yhden elämänohjeen/neuvon yleisöllesi, mikä se olisi?

Mottoni on aina ollut: ”Mulkkujen kanssa ei tehdä päivääkään töitä”.  Elämä on aivan liian lyhyt ja arvokas jatkuvaan mielensä pahoittamiseen ja stressaantumiseen.

5. Mikä on parasta työssäsi ammattipuhujana?

Tietysti positiivinen palaute. Saan myös jakaa kokemuksistani opittuja asioita ja nähdä kuulijoista, että kuuntelevatkin viestejäni. Tärkeätä minulle myös aktiivi-bändivuosien jälkeen päästä edelleenkin keikalle. Tien päällä oleminen ja ihmisten kohtaaminen on iso osa minua. Aina täysillä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!