Saku Tuominen

Muutoksen ikkuna on auki – vielä hetken – Saku Tuominen

Itselleni (ja käsittääkseni muutamalle muullekin) rakas Työkirja täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Yleensä en lue vanhoja kirjojani, katseeni on huomisessa mutta juhlapäivän kunniaksi tartuin tähän teokseen ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen katsoakseni, mikä on muuttunut.

Mielenkiintoisella tavalla osa asioista tuntui tänään jopa ajankohtaisemmilta, osa liki omituisilta.

Yksi hämmentävimmistä asioista taisi olla se, kuinka radikaalilta kaikessa yksioikoisuudessaan etätyön käsitys tuntui 10 vuotta sitten, se taisi olla sitä vielä ennen koronaakin. Etätyö tarkoitti rohkeimmillaan ajatusta siitä, että ehkä joskus työtä voisi tehdä kahvilassa. Ajatus työviikosta mökillä tai ulkomailla oli sen sijaan täyttä utopiaa. Miksi? ”Koska mistä ihmeestä me tiedämme, tekevätkö ihmiset oikeasti töitä.”

Kuten tiedämme, korona muutti monta asiaa – paitsi työntekemisen tavat, myös oman ajatteluni. Siinä missä ennen koronaa puhuin intohimoisesti etätyön puolesta, tänään korostan kaikkialla toimistolla vietetyn ajan tärkeyttä. Mutta ei missään nimessä ”joko tai” -hengessä vaan ”sekä että” -lähestymistapaa korostaen.

Etätyö on aika usein hyvä vaihtoehto vaikkapa tehokkaaseen suorittamiseen, to do -listan yliviivaamiseen ja keskittymistyötä vaativaan kirjoittamiseen – mutta toimistotyö on ainakin parhaimillaan olennaisen tärkeää esimerkiksi luovan ajattelun, strategisen pohdinnan ja yrityksen kulttuurin näkökulmasta.

Meillä ihmisillä on paha tapa ajautua tapojemme orjiksi – kun toistamme jotain riittävän pitkään, emme enää näe mahdollisuuksia ympärillämme. Nyt ikkuna työn tekemisen tapojen muuttamiselle on vielä hetken auki.

Siksi emme saa antaa tämän tilaisuuden mennä hukkaan. Voimme luoda uudet prosessit, uuden työntekemisen tavat, jotka poimivat parhaat puolet kahdesta hyvin erilaisesta maailmasta. Väsyneet yritykset jäävät sekavaan välitilaan, rohkeat astuvat uuteen ja innostavaan maailmaan.

Checklist:

Työssä jaksamisen ja kukoistamisen näkökulmasta olennaista on merkityksellisten asioiden aikaansaaminen. Tältä pohjalta voi esittää kolme avainkysymystä.

  1. Aikaansaaminen – koenko saavani jotain konkreettista aikaan?
  2. Merkityksellisyys – tuntuvatko nämä asiat ihan oikeasti merkityksellisiltä?
  3. Laatu – onko lopputulos sellaista laatua, että olen siitä ylpeä?

Jos vastauksesi on yhteenkin kysymykseen epäilevä, mieti mitä muutat.


Kirkasta ajattelua, työhyvinvointia ja huumoria. Artikkelin on kirjoittanut yrittäjä, tietokirjailija, puhuja Saku Tuominen, joka kuljettaa kuulijat muutoksen, arvojen ja kestävän kasvun äärelle.

Artikkeli on osa ”Uusi työelämä 2023” -julkaisua. Lataa koko julkaisu itsellesi tästä!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!