Muuttuva maailma – Analytiikan merkitys uudessa tilanteessa – Antti Merilehto

Ennusta ja toimi. Tekoäly havaitsi koronan varhaisessa vaiheessa, miten yritysjohdon on syytä käyttää ennustavaa analytikkaa murrostilanteessa? Yrityksillä on nyt syytä hyödyntää ennusteita, jotka on tehty reaaliaikaisilla malleilla ja viimeaikaisella datalla.

Yhtenä esimerkkinä voi käyttää henkilöstöanalytiikkaa. Miten mahdolliset poissaolot, joko sairastumisen, lasten hoitamisen tai lomautusten vuoksi kannattaa suunnitella. Mihin toimipisteisiin painotetaan henkilökuntaa, onko mahdollista kouluttaa tehtävien jatkuvuuden varmistamiseksi. Nämä ja monet muut askarruttavat HR-osaajia.

Analytiikan avulla voidaan päätösten vaikutuksia ennustaa. Kriisissä ihmisen on luonnollista reagoida tunteella. Se näkyi meillä vaikkapa WC-paperin hamstrauksessa. Aihetta käsitelleessä Hesarin jutussa mies sanoi: ”Teen nyt edes jotain perheeni eteen.” Tunteet on tärkeä huomioida ja käsitellä työyhteisössä.

”Päätökset kannattaa perustaa olemassa olevaan dataan ja jatkuvasti päivittyviin tietomalleihin, joiden avulla jokaiseen päätökseen saadaan ennuste päätöksen vaikutuksista.”

Ylipäätään työn muutoksessa on tärkeää hahmottaa mitkä ovat omassa työssä uudet teknologiat, jotka tuovat apua omaan työhön. Muutos on monelle suuri ja monet ihmiset tykkäävät rutiininomaisista töistä. Työ muuttuu, mutta kone ei ole tullut korvaamaan ihmisen työn vaan helpottamaan sitä.

Etenkin nyt tarvitaan mahdollisimman laajaa katsantokantaa. Käytä koko ihmisyyttä, myötätuntoa ja lämpöä kun viestit vaikeita päätöksiä, joilla on välitön vaikutus ihmisten ja perheiden toimeentuloon.

Tee päätökset käyttäen dataa ja analytiikkaa. Juuri nyt on johdettava tiedolla. Tästäkin selvitään. Viesti paljon, päätä viisaasti.


Artikkelin on kirjoittanut uran digitaalisen liiketoiminnan parissa tehnyt tietokirjailija Antti Merilehto. Hän sparraa johtoryhmiä tekoälyn hyödyntämisessä sekä puhuu tekoälystä ja muuttuvasta työstä.

Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!