Muuttuva maailma – Auringonnousun alat tekevät tulevaisuuden – Arto O. Salonen

Auringonlaskun alat edustavat menneisyyttä. Ne rakentavat taloudellisen toimintansa historian suoraviivaiseksi jatkumoksi. Mutta auringonnousun alat ottavat tulevaisuuden haltuun. Ne tekevät tulevaisuutta. Auringonnousun liiketoiminnalla on ylevä tarkoitus, joka vetoaa työntekijöihin, asiakkaisiin ja yhteiskunnan päätöksentekijöihin.

Mitä varten yritys on olemassa? Mitä yhteiskunnallista ongelmaa se ratkaisee? Kuinka se perustelee sen, miksi se on olemassa? Siinä kysymykset, joita kysytään yhä useammin.

Kysymykset johtuvat siitä, että suomalainen yhteiskunta on yksi maailman vauraimpia, vakaimpia ja edistyneimpiä yhteiskuntia. Se, mitä hyvä elämä suomalaiselle keskivertokansalaiselle edustaa, on erilaista kuin äärimmäisessä köyhyydessä kamppailevalle kehittyvän maan kansalaiselle.

”Jos tulevaisuus lupaa vain kiihtyvää vauhtia, niin millainen tulevaisuus se on?”

Olemme jo taltuttaneet nälän ja selättäneet pahimman köyhyyden. Vanhoista vihollisista kulkutauti on parhaillaan riesanamme. Sen kanssa kyllä pärjäämme, vaikka tappioita tulee. Mutta uudet haasteet uhkaavat ihmisen kukoistamista ennen näkemättömillä tavoilla. Ilmastonmuutos, luonnonvarojen nopea hupeneminen ja luonnon monimuotoisuuden kaventuminen haastavat ihmislajin olemassaolon mahdollisuuksia.

Joku ne ratkaisut kehittää. Ratkaisujen skaalautumismahdollisuudet ovat planeettamme kokoiset, sillä nämä ongelmat eivät tunnista valtioiden rajoja.

Auringonnousun talous rakentuu sen tosiasian varaan, että käytössämme on yksi planeetta ja yhden planeetan kokoiset resurssit. Niillä mennään tänään, huomenna ja 500 vuoden päästä. Auringonnousun alat tarjoavat ratkaisuja kansalaisille, yhteiskunnalle ja planeetalle. Ne auttavat näkemään tulevaisuuden valoisana.


Artikkelin on kirjoittanut professori, visionääri Arto O. Salonen, joka puhuu yleisöille tulevaisuudesta sekä yhteiskunnallisesta murroksesta myönteisen jäljen jättävällä tavalla. Arton puheissa nousevat esiin ihmisyys, merkityksellisyys sekä sivistys vaurautena.

Artikkeli on osa Muuttuva maailma – Vastuullinen kasvu ja johtaminen -julkaisua, joka kokoaa yhteen kolmentoista puhujan ajatuksia johtamisesta, tulevaisuudesta ja kasvusta.

Lataa uusi julkaisu itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!