Muuttuva maailma – Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa – miten tehdä päätöksiä, kun ei ole hajuakaan siitä mitä pitäisi tehdä? – Tuomo Meretniemi

”Kun tyttären rakas nukke putoaa veneestä mereen keskellä myrskyä, ovat hyvät neuvot kalliit. Jätämmekö nuken vai yritäämmekö pelastaa sen? Onko pelastusoperaatiossa onnistuminen suurempi voitto kuin se mitä voimme vaarallisessa operaatiossa menettää? Priorisoimmeko nopean satamaan pääsyn vielä suuremman myrskyn edellä vai jäämmekö hoitamaan pelastusoperaatiota? Entä jos kyseessä olisikin joku miehistön oikea jäsen?”

Koulutus ja oppiminen ovat menestyvän toiminnan elintärkeitä elementtejä, oli kyseessä sitten työtehtävä tai kotona tai lomalla esiintuleva ongelma. Voimme oppia paljon viisautta kirjoista ja opettajilta, mutta tietojen oppimisella on aina rajansa. Maailma on todella monimutkainen paikka, jossa menestyksekkäästi selvitäkseen pitää osata paljon muutakin, kuin mitä on aikaisemmin oppinut. Jokainen meistä on joskus (tai usein) joutunut tilanteeseen, jossa ei ole hajuakaan siitä mitä pitäisi tehdä.

Olen työurani ja neljän venekouluvuoden aikana pitänyt tärkeimpänä päämääränäni sitä, että henkilöstö ja/tai lapset oppisivat toimimaan aina, vaikka eivät tietäisi miten pitää toimia. Seuraavilla ohjeilla pääsee jo melko pitkälle.

  1. Sano ääneen mikä on päämääräsi. Ilman päämäärää ei ratkaisua voi löytyä.
  2. Valmistaudu tekemään asioita eri tavalla kuin aikaisemmin, koska uusi tilanne vaatii aina uudenlaista ratkaisua. Vanha toiminta ei voi koskaan olla menestyksekästä.
  3. Selvitä itsellesi mitä tiedät. Tieto on aina valttia.
  4. Kuvaile itsellesi useita mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja. Hullultakin tuntuvien vaihtoehtojen sanominen ääneen selkiyttää ajattelua ja ohjaa ajattelua kohti oikeaa ratkaisua.
  5. Mitä ratkaisuvaihtoehtoja pystyt varmasti sulkemaan pois? Oletko ihan varma?
  6. Valitse vaihtoehto, jonka uskot pystyväsi toteuttamaan.
  7. Tee suunnitelma ja ala toteuttamaan suunnitelmaa.
  8. Ole valmis muuttamaan suunnitelmaasi, myöntämään valintasi vääräksi, jos homma ei toimi. Olet juuri löytänyt ainakin yhden ratkaisuvaihtoehdon kohtaan 5. Joskus onnistuu, joskus oppii.
  9. Aloita alusta kohdasta 1. Kyllä se oikea ratkaisu vielä löytyy.

Kaiken pohjana on tietenkin se, että tiedämme mitä haluamme; mihin haluamme päästä tai mitä haluamme saavuttaa? Joskus meidän pitää uskaltaa muuttaa myös tavoitettamme tai päämääräämme kesken matkan, koska uudessa tilanteessa alkuperäisen päämäärän tavoittelu olisi silkkaa hulluutta. Tällainen uudenlainen tilanne on nyt tullut kaikkien maailman yritysten ja perheiden eteen ihan yllättäen ja pyytämättä. Me suomalaiset olemme kuitenkin aina olleet hyviä löytämään uusia ratkaisuja, silloin kun on pakko. Niin nytkin.


Tuomo Meretniemi on innostava ja inhimillinen erikoistilanteiden ja epävarmuuden kokemusasiantuntija. Pitkän ja menestyksekkään matkailualan uran tehnyt Tuomo on purjehtinut viimeisen neljän vuoden aikana toiselle puolelle maapalloa perheensä kanssa.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!