Muuttuva maailma – Syvän yhteistyön merkitys kun kohtaamme ”tuntemattoman” – Pata Degerman

Viimeisen 25 vuoden ajan olen johtanut useita retkikuntia napa-alueilla ja eri viidakoissa. Joskus ollaan toimittu hyvin vaativissa olosuhteissa missä ollaan kohdattu pienempiä ja isompia kriisejä. Pienestä aavasta kuolemantapauksiin. Jotta ollaan päästy eteenpäin on tietty toimintatapa muokkautunut vuosien varrella. Tässä on kolme pointtia mitä on hyvä muistaa jos haluat selviytyä kriisitilanteesta:

1. OTA AIKALISÄ

Kriisitilanteissa EI SAA PANIKOIDA. Jos kuitenkin iskee paniikinomainen tilanne, niin hyvä nyrkkisääntö on 3×3 hengitys. Hengitä sisään 3 sekunnin ajan, pidä hengitystä 3 sekuntia ja hengitä ulos 3 sekunnin ajan. Jatka tätä kunnes rauhoitut. Kun olet rauhallinen ajatukset taas juoksee. Sen jälkeen pitää keskittyä ylläpitämään positiivinen asenne – toiveikas asenne.

2. HUOLEHDI ITSESTÄSI – SEN JÄLKEEN MUISTA

Kuulostaa näin nopeasti ajatellen egoistiselta, mutta jos et huolehdi itsestäsi, joku muu joutuu huolehtimaan sinusta. Sen jälkeen kun tämä on ymmärretty, keräät tiimin ympärillesi. Ollaan paljon vahvempia yhdessä kuin yksin. Tässä vaiheessa on varmaan hyvä tarkistaa ettei kavereilla ole Coronaa, mutta ryhmässä on enemmän tietoa ja taitoja, ollaan vahvempia ja elämäsi on sosiaalisempaa.

Kriisitilanne kun pitkistyy, porukka helposti vajoaa negatiiviseen spiraaliin. Silloin pitää olla joku kikka pelastaa toinen menemästä mentaalisesti alimpaan helvettiin. Yksi juttu mitä me käytetään eri retkikunnilla on ”hiha-kikka”. Sinulla pitää olla jotain hihassa mistä toinen tykkää. Jos tiedät että kaverisi tykkää esim. TUPLA suklaasta, pidät patukan aina mukanasi, ja kun huomaat ettei kaverilla mene hyvin, taikuroit sen hänen nenän eteen, ja sano ”Saisko olla patukkaa?”. Fiilis muuttuu samantien!

3. TEE SUUNNITELMA – JA TOIMI!

Kun kriisi iskee, tee toimintasuunnitelma. Lista asioista mitä pitää tehdä jotta pääset eteenpäin elämässäsi. Tässä keskitytään aina ratkaisuihin. Kun lista on valmis, toimi! Kriisitilanteissa on huomattu, että toimiminen on ainoa ratkaisu. Retkikunnille menossa tämä asia tehdään ennakoivasti. Meillä on ”What if lista” (mitä jos – lista) missä on erilaisia kysymyksiä, ja niihin ratkaisut. On hyvä olla ennakoiva eikä reagoiva.


Artikkelin on kirjoittanut  Patrick ”Pata” Degerman, Suomen ainoa ammattimainen löytöretkeilijä, jolle ovat tuttuja sekä maapallon napa-alueet että tiheimmät viidakot. Pata puhuu toiminta- ja ajattelumallien sekä tiimityön ja rohkeuden puolesta. Tämä artikkeli on osa ”Muuttuva maailma” -julkaisuamme, joka kokoaa yhteen kuudentoista puhujan, oman alansa suunnannäyttäjän rohkaisevia ajatuksia tulevaisuudesta, muutoksesta ja mahdollisuuksista.

Voit ladata koko julkaisun itsellesi tästä.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!