Skip to content
Menu
Close
9 lokakuun 2020

On myötätunnon aika! Menestys syntyy turvallisessa vuorovaikutuskulttuurissa – Maija Ilmoniemi

Mieti ihmistä, josta pidetään ja jonka seurassa halutaan aina olla. Mikä hänestä tekee niin puoleensavetävän?

Maailma tuntuu olevan kaaoksessa – on korona, ilmastonmuutos ja somekriisit – mutta me voimme muuttaa sen. Vaikka vuorovaikutuksesta näyttää tulleen erilleen työntävää äärilaitojen taistelua, kaikki kaipaavat kuitenkin samaa: haluamme tulla nähdyiksi ja hyväksytyksi sekä kokea olevamme merkityksellisiä.

Yritämme peittää inhimillisyyttä, sillä haavoittuvuus on haamu, jota ei saisi paljastaa tässä suomalaisen sisun ja pärjäämisen perkeleen yhteiskunnassa.

Myötätunto on menestystekijä

Puoleensa vetäviä ihmisiä kuvaillaan mukaviksi, miellyttäviksi ja myötäeläviksi. Kohtaamisissa he osoittavat aidon kiinnostuksensa sekä kuulevat toista ja haluavat rakentaa tähän yhteyttä. Ihminen, jonka seurassa kaikki haluavat olla, on myötätuntoinen. Sama pätee myös organisaatioihin: se yritys, joka osaa luoda yhteyttä vetää puoleensa ja menestyy.

Uusi vuosikymmen on myötätunnon aika. Sen on oltava! Vain kulkemalla kohti yhteyttä haasteet voidaan voittaa. On vahvistettava myötätuntoista yhteiskuntaa, työyhteisöjä ja johtamista.

Myötätunto työpaikalla ei ole höpöhöpöä ja diipadaapaa, vaan helpoin tapa saada homma toimimaan: kun ihminen kokee tulevansa huomatuksi, arvostetuksi ja tarpeelliseksi, hän kukoistaa. Sanotaan, että tunteet eivät kuulu työpaikalle. Tunteiden käsittely ei kenties kuulukaan, mutta on ymmärrettävä kuinka tunteet ohjaavat vuorovaikutusta.

Myötätunto on lupa toistemme kohtaamiseen inhimillisinä ihmisinä; itsen ja toisten ymmärtämistä. Se rakentuu yhteyden mielestä käsin. Yhteyden mielen vastakohta on vetäytyvä mieli, joka hakeutuu pois yhteydestä ja rakentaa esteitä sen syntymiselle. Jos kykenemme muuttamaan kommunikaation toimimaan yhteyden mielestä käsin, on mahdollista tehdä tulosta ja luoda uutta entistä paremmin.

Myötätunto on tuloksentekijä

Myötätunnon merkitys on tunnistettava ja sitä arvostettava. Tutkimusten mukaan myötätunnon kokeminen edistää hyvinvointia ja vahvistaa resilienssiä. Esimerkiksi Googlen Aristoteles-tutkimusprojekti selvitti parhaiten menestyviä tiimejä yhdistäviä tekijöitä ja havaitsi pyskologisen turvallisuuden olevan keskeisin menestyksen avain.

Myötätunto kehittyy ja elää turvallisessa vuorovaikutuskulttuurissa, joka muodostuu yhteyttä ja yhteistä ymmärrystä rakentavissa kohtaamisissa. Se on keskinäisen luottamuksen ja arvostuksen ilmapiiri – kuin pallopeli, jossa jokaisen tehtävä on pitää pallo ilmassa kuljettaen sitä pelaajalta toiselle.

Turvallisen vuorovaikutuskuttuurin rakentaminen ja myötätunnon johtaminen ovat simppeleitä, harjoiteltavissa olevia tekoja: yhteyden mielen ja erilaisten vuorovaikutustyylien tunnistamista sekä yhteyttä tukevan kommunikaation vahvistamista – ennen kaikkea haavoittuvuuden hyväksymistä.

Mieti nyt itseäsi: Miten sinä osoitat myötätuntoasi?


Artikkelin on kirjoittanut Maija Ilmoniemi,  toimittaja-juontaja ja kirjailija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja mediapersoona. Maijan työpajat ja puheenvuorot käsittelevät muun muassa myötätuntoista työyhteisöä, turvallista vuorovaikutuskulttuuria ja yhteyden viestintää.

9 lokakuun 2020

On myötätunnon aika! Menestys syntyy turvallisessa vuorovaikutuskulttuurissa – Maija Ilmoniemi