Rehellisen rohkea – Sanna Laakkio

Istuin noin kymmenen vuotta sitten ystäväni Marjon kanssa hotellin aulassa. Hän harjoitusvalmensi minua NLP-opintoihinsa liittyen. Olin ollut koko elämäni media-alalla ja minulle oli juuri tarjottu toiselta toimialalta liiketoiminnan kehittäjän paikkaa. ”Mä en usko, että voin mennä sinne, pelottaa niin helvetisti.” ”Sua?! Pelottaa? Siis sähän oot ihan sairaan rohkee!” ”Minä?! Pelkään kaikkea!” Päädyin siihen työhön, vaikka pelotti. Jäin miettimään ystäväni sanoja. Minäkö rohkea?

Kun olin uskaltanut tuon rohkean hypyn tehdä, aloin uskaltaa tehdä muutenkin asioita, joita olin epäröinyt aikaisemmin. Aloin kuunnella enemmän ja enemmän mitä halusin, missä tunsin olevani elossa. Seurasin sisäistä ääntäni ja harjoittelin luottamaan siihen joka hetkessä. Aloin myös puhua ääneen sitä, mikä tuntui oikealta. Minussa oli aina asunut valtava halu auttaa muita ja pian huomasin, että kyllä eri mieltäkin voi olla jos sen tekee lempeästi. Rohkeakin voi olla, mutta tarpeen olla rohkea on kummuttava jostain ihan muusta kuin hulluttelun tarpeesta.

Mitä enemmän aloin luottaa sisäiseen ääneeni, sitä enemmän tajusin jättäväni turhia kätkätyksiä ja taisteluita väliin. Sitä enemmän keskityin niihin ihmisiin ja asioihin, jotka olivat minulle aidosti tärkeitä. Edelleen nautin työn tekemisestä, minkä tahansa työn. Edelleen nautin kaikista kohtaamisista. Kun energian käyttää tarvittavissa ja eteenpäin vievissä kohdissa, ruokkii se meissä jokaisessa aivan pohjatonta uteliaisuutta. Jokainen päivä näyttäytyykin mahdollisuutena olla osa jotain isompaa. Liikuttaa energiaa siihen suuntaan, että saa maksimoitua vaikutuksen.

Hienointa on se hetki, kun sisäistää, että rohkeus on oikeastaan rehellisyyttä. Se vaatii kasvualustaksi otolliset olosuhteet, joihin jokainen meistä voi joka henkäyksellä vaikuttaa. Sinä päätät minkälaista energiaa itseesi ja muihin puhallat. Sinä voit itse päättää, oletko tämän elämäksi kutsutun matkan sivustaseuraaja, mukana kulkija vai kuljettaja. Voit valita, oletko utelias muutoksen tarpeen aistija, sopeutuja vai jarru. Ja tiedätkö, ihan sama mikä hattu päässä olet tekemässä tätä pohdintaa: johtajana, päällikkönä, äitinä, puolisona vai ystävänä. Olitpa tehnyt minkä valinnan tahansa tähänastisessa elämässäsi, voit joka hetki valita uudestaan. Jos olet rehellinen itsellesi, hyväksytkö ketään muuta elämäsi kuskin paikalle kuin sinut itsesi? Tuskin. Jos vielä pelottaa, ehkä voin auttaa sinut alkuun rohkeudessa.


Artikkelin on kirjoittanut rohkeus saarnaaja Sanna Laakkio, joka on markkinoinnin moniottelija, liiketoiminnan kehittäjä ja muutoksen ajuri. Sannan ajatuksia ravistelevat puheenvuorot markkinoinnista ja työelämästä herättävät työyhteisöt tarkastelemaan omaa tekemistään ja johdattaa kuulijan työn merkityksellisyyden sekä omien vahvuuksien tunnistamisen ja käyttämisen äärelle.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!